Propuneri CECCAR
Solicitam revizuirea reglementarilor privind organizarea activitatii de expertiza contabila, respectiv Ordonanta 65/1994, deoarece o parte din continut a devenit o frana in dezvoltarea societatilor de expertiza.
Va reamintim faptul ca in 1994 nu existau nici Camera Auditorilor Financiari din Romania, nici Camera Consultantilor Fiscali din Romania si se presupunea ca activitatile respective erau reglementate de CECCAR.
In Art.9 al Ordonantei 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila se prevede ca societatea de exertiza contabila trebuie sa indeplineasca, printre altele urmatoarele conditii:
a) ....
b) Majoritatea actionarilor sa fie experti contabili si sa detina majoritatea actiunilor;
c) Administratorii sa fie experti contabili dar si actionari (neaparat);
d) ...
Dar intr-o firma mai mare, unii actionari sunt experti contabili, altii auditori, altii consultanti, altii gestioneaza linii de business care nu presupun autorizarea din partea vreunui organism de utilitate publica.
Prin urmare, solicitam modificarea conditiilor astfel:
a) Sa se reduca pragul de capital social minim ce trebuie detinut de expertii contabili;
b) Sa se elimine conditia ca expertii contabili sa fie majoritari din punct de vedere numeric;
c) Sa se elimine conditia ca expertii contabili administratori sa fie si actionari.
De asemenea, recomandam aplicarea conditiilor Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, care sunt mai flexibile si mai realiste.
- Respectarea principiului etic - profesionalism - de către angajații ceccar, respectiv sa nu ofere referințe compromițătoare sau comparații lipsite de fundament privind munca desfășurata de alții pentru a obține avantaje personale sau avantaje ale altor persoane apropiate lor.
Pe langa ca suntem impozitati de stat, mai suntem "impozitati" si pentru faptul ca desfasuram o anumita profesie.
Modificari legislative
Propunerea mea este ca pe saitul eguvernare sa ne putem loga cu un id si o parola , la fel ca si alte websituri ale altor state ( ma refer la my gateway uk) , care este websitul guvernului UK si cu acesta sa simplificam lucrurile ca in alte state europene. Gateway este in legatura permanenta cu HRMC ( fiscul din UK) . Aici ne logam pentru transmiterea declaratiilor , pentru intocmirea lor , pentru plata on line a impozitelor ( toate impozite directe si indirecte) , pentru inregistrarea fiscala a contribuabililor persoane fizice si juridice) , pentru inregistrarea ca platitor de Tva , inclusiv depunerea declaratiilor si corectarea acestora . Iar sistemul functioneaza foarte bine. Nu au decit citeva softuri de programe pentru contabilitate compani si persoane fizice care sunt afisate pe websitul lor. Nu avem declaratia 088 , nu avem alte declaratii pentru compani intracomunitare , etc. Pararea mea este ca nu se doreste atragerea realilor investitori si o competitie corecta a celor care muncesc corect.
De aceleasi probleme ma lovesc si eu,....ca de altfel orice contabil din Romania,.....nu mai putem tine o contabilitate din cauza celor de la ANAF,....cum isi infiinteaza cineva o firma, cum ii acapareaza personalul din ANAF,.....,, Cine va tine contabilitatea? NU DORITI SA VA TIN EU?''....Bietul om nu mai are ce sa zica,....accepta, ......La fel ne vorbesc urat cei de la ghiseurile ANAF,.....Uneori regret ca mi-am ales acesta meserie!
| This discussion has been closed. |