Simulacru de concurs la un institut al Academiei Române: ICCV, mai 2014


Musafir

#1

2014-05-28 14:36

Gestul lui Mircea Diaconu ar trebui urmat de mai multi romani

Musafir

#2

2014-05-28 18:02

Doresc mult succes inițiatorilor petiției, întru organizarea transparentă și obiectivă a concursurilor desfășurate prin Academia Română. Le doresc să spere și să lupte în continuare pentru viitorul cercetării în România.

Musafir

#3 Re:

2014-05-28 18:36

Multumim foarte mult!

Elena Dragomir

#4

2014-05-28 18:37

Va multumim foarte mult!

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-05-28 18:40



Musafir

#6

2014-05-29 18:21

Mai multa transparenta in desfasurarea concursurilor academice.
Peace

#7 Nedumerire

2014-05-29 19:29

Mă uitam peste semnatarii petitiei si am regasit printre ei cel putin doi fosti bursieri postdoc la Academia Romana: Raluca Kogalniceanu (intre timp numele ei a disparut, probabil si-a schimbat pozitia) si Arcadie Bodale (ii gasiti pe siteul www.postdocssu.acad.ro). No comment.
Relu

#8 Re: Nedumerire

2014-05-29 22:21

#7: Peace - Nedumerire 

 Care e efectul acestei Petiții? Unde se va vedea? Doar in online??? Dacă doar aici n-ai făcut nimic...la fel se va întâmpla si pe viitor. Consider ca aceasta petiție trebuie trimisa IN PRESA SCRISĂ SI TV!!!!

Relu

#9 Nedumerire

2014-05-29 22:24

De ce nu a fost preluat de presa scrisă si TV subiectul???
O sa treacă timpul si vom rămâne doar cu degetele rupte-n taste ....
Care sunt rezultatele constestatiilor depuse?

Musafir

#10

2014-05-30 13:02

de-a dreptul mizerabil...de neconceput.....o rusine...

Musafir

#11 Burse doctorale

2014-05-30 14:20

Acelasi lucru s-a intamplat si la bursele doctorale. La afisarea rezultatelor, am observat cu stupoare ca toti castigatorii erau din interiorul sistemului. Eu am depus si o contestatie marti, la care nu am primit raspubs nici pana acum. Le-am scris si in petitie ca sunt hotarata sa fac o sesizare la DNA.

Musafir

#12

2014-05-30 17:13

JENANT PENTRU INSTITUTIA ACADEMIEI ROMANE.
FARA CUVINTE..... CA INTR-UN DESEN DE MATTY PENTRU INSTITUTIA ORGANIZATOARE!
UNDE ESTE RESPONSABILITATEA ETICA, DEONTOLOGIA PROFESIONALA, ......?
CRED CA AU PLECAT DUPA CUANTUMUL BURSELOR.
OARE, INTREB, DE CE NU PUTEM BLOCA ACEST SIMULACRU IN JUSTITIE, ASEMANATOR CU FIRMELE CARE ,,CASTIGA PRIN LICITATIE,,?



Musafir

#13 Elena Dragomir

2014-05-30 21:44

Pe data de 28 mai, petitia a fost depusa, cu peste 30 de semnaturi, la cele patru instututii: ICCV, AMPOSDRU, Ministerul Fondurilor Europene, Președinția Academiei Române. Am primit numere de intregistre si asteptam raspunsul in termenul legal. Au fost depuse si contesatii. Asteptam raspuns. Continuam sa strangem semnaturi din mai multe motive: 1. aratam ca exista un interes public pentru acest subiect 2. aratam ca exista o nemultummire care depaseste pe cei peste 30 de semnatari initiali sau pe cei direct afectati, ceea ce este un semn in plus ca ce s-a intamplat la iccv nu este un caz izolat. 4. Vom traduce petitia si o vom transmite institutiilor europene. Presa incepe sa preia. S-a scris despre asta in Romania libera, pe contributors, pe lapunkt.ro. Cred ca vor scrie si altii...

Bia

#14 Re: Elena Dragomir

2014-05-31 06:49

#13: - Elena Dragomir

Am incercat sa contactez CE, m-am adresat si OIR Ministerul Educatiei (la recomandarea FSE), printr-un memoriu insotit de toate documentele. Nu a raspuns nimeni nimic si nici nu cred ca voi primi un raspuns. In afara de cei de la CE, care mi-au sugerat sa ma adresez OIR Ministerul Educatiei, toata lumea tace chitic.

La contestatie mi s-a mentinut avizul de neeligibilitate, pentru acea adeverinta care, repet, nu se cerea, spunand ca "nu rezulta ca activeaza ca cercetator" (adeverinta mea atesta faptul ca "este membru in centrul de cercetari XYZ afliliat si recunoscut la nivelul institutiei de invatamant superior ABC"). S-a cerut si pozitia directorului centrului, care a spus ca "D-na EU este asociat benevol la o organizatie profesionala de cercetare fara personalitate juridica, care nu a participat pana in prezent la niciun proiect de cercetare si nu a primit nicio remuneratie". Lasand la o parte logica frazei (din cate mai tin minte de la orele de gramatica si cele de logica, din structura cu rol adjectival de mai sus, rezulta ca respectia asociatie profesionala etc nu a participat pana in prezent la niciun proiect), eu inteleg ca ma arata cu degetul pentru ca, in acel centru de cercetare pare ca as fi curatat cartofi (de exemplu). In finalul contestatiei imi spun ca "includerea de date neconforme atrage dupa sine eliminarea din concurs", adica adeverinta mea e falsa.

 

Imi tot dau in cap cu acea instructiune 159 (ghidul solicitantului) si cu "activarea ca cercetator" desi in metodologia de selectie proprie concursului se cere doar "sa demonstreze cu ajutorul CV-ul ca are experienta in domeniul de cercetare". Apai, dupa mintea mea, cele 150 de pagini de publicatii anexate la CV ce-mi atesta? Statutul de ajutor de bucatar, cumva? Desi si aceasta formulare e scoasa din context, pentru ca, la p. 13, exista niste clarificari care evidentiaza doar necesitatea detinerii diplomei de doctor.

 

Acu' daca eu gresesc si nu sunt eligibila, fie, da' greu le era sa ceara de la bun inceput, ca in cadrul altor proiecte, anexarea unei adeverinte care sa ateste ca "detine calitatea de salariat, cu norma intreaga/ partiala, pe perioada determinata/ nedeterminata in cadrul unei institudii de cercetare/ invatamant superior"? Stiam o treaba si nu ma mai zbateam.

Eu ti-am semnat petitia, desi problemele mele sunt la o alta institutie. Mult succes si sper din tot sufletul sa se faca dreptate.... pentru voi macar; eu una sunt singura impotriva unui colos numit "institutie de invatamant superior".

Elena Dragomir
Autorul acestei petitii

#15

2014-05-31 09:57

Draga Bia,
Ce spui tu este, din punctul meu de vedere, foarte logic. Poti fi cercetator independent, adica neafiliat nici unei institutii. Nu inteleg de ce in Romania asa ceva este inacceptabil.
Bia

#16 Re:

2014-05-31 10:58

#15: Elena Dragomir -

Am uitat sa mentionez ceva: eu am fost declarata neeligibila la FINALUL concursului, adica dupa ce am primit nota la proiect si la sustinerea acestuia. Am aparut neeligibila pe lista "rezultatele finale ale concursului", desi mai figurasem pe tzspe liste cu punctaj si toate cele. Daca-mi spuneau imediat dupa inscriere, mai ziceam....


Musafir

#17

2014-05-31 11:55

In principiu toti doctoranzii si postdoctoranzii ar trebui sa poata aplica pentru astfel de burse fara restrictie sau discriminare.

Musafir

#18 Re: in principiu un cercetator e afiliat

2014-05-31 12:08

#15: Elena Dragomir -

In principiu un cercetator e afiliat altfel nu e cercetator dar dupa cate inteleg bursele se adreseaza doctorilor in stiinte care au obtinut titlul in ultimii cinci ani. Unii dintre ei pot fi afiliati iar altii nu - adica sint intr-o perioada in care nu au nici un contract postdoctoral si eu chiar nu vad de ce acestia din urma nu ar putea participa la un astfel de program.


Musafir

#19 Cred ca trebuie facuta o plangere

2014-05-31 15:11

Si la Parchet, mai precis la DNA si poate chiar si la ANI care se ocupa de situatii de conflict de interese. Lucrurile nu pot fi lasate asa.
Elena Dragomir

#20

2014-05-31 18:23

Eu vad astfel situatia: Calitatea de cercetator nu ti-o da contratul prin care esti angajat. Ai scris niste article, niste carti, ai umblat pe la conferinte internationale, iti petreci zilele in arhive si biblioteci, produci alte articole si alte carti, in trecut ai avut niste contracte de cercetare, ai participat la niste proiecte de cercetare, toate astea inseamna ca ESTI cercetator. Daca la momentul X nu ai contract si nu esti salariat undeva nu inseamna ca ai incetat a mai fi cercetator. Asa cum un bucatar care este somer nu inceteaza a mai fi bucatar. O sa-mi spuneti ca ghidurile si regumalametele ar putea spune altceva. Ei bine, in acest caz eu voi spune ca acele ghiduri si regulamente nu au nici o noima, ca trebuie prin urmare schimbate si ca cine le-a intocmit habar nu are ce inseamna cercetare.
Sorin

#21

2014-06-01 00:15

Draga Elena,
Un aspect ușor de observat e al celor de la UNEFS (sportivii). Sportivii sunt tot sportivi ...s-au reglat repede conturile: 8 locuri au avut alocate, 8 locuri au alocat cei de la UNEFS celor de la UNEFS.
Atenție!
La sportivi a fost si mai pe fata MEMBRII COMISIEI DE LA UNEFS, admisii NUMAI DE LA UNEFS.
Tare faza si astia nu mai sunt academicieni...!!!!
D. Brumaru

#22 Re:

2014-06-01 09:54

#20: Elena Dragomir -

Ba da, calitatea de cercetator ti-o da contractul prin care esti angajat. Contractul prin care esti angajat spune ca cercetezi si nu faci altceva. Cred ca faceti confuzia intre doctor in stiinte si cercetator. Veti fii intotdeauna doctor in stiinte dar nu veti fii intotdeauna cercetator daca nu faceti cu regularitate cercetare (regularitate care trebuie definita bineinteles) Un chirurg nu poate fi mereu chirurg daca intrerupe practica pentru o peridoada. Ce vreau sa spun este ca cercetarea este o specializare printre alte specializari ale unui doctor in stiinte. Un doctor in stiinte nu este obligat sa faca cercetare poate face si stiinte aplicate (poate preda, poate fi specialist pe domeniu intr-o firma sau la stat, poate fi consilier, etc.) Dar pentru a fi bun in domeniul lui (in specialitatea lui) atunci trebuie sa practice cu o anumita regularitate sau sa dea un examen care sa-l reabiliteze daca a intrerupt pe o perioada mai lunga.

Dar discutia asta este inutila in cazul consursului de la Academie pentru ca bursele se adreseaza postdoctoranzilor cu diploma de doctor de 5 ani indiferent daca au sau nu un contract in perioada de aplicare pentru concurs. Cel putin asa ar trebui sa fie. Altfel dupa mine este discriminare.

Dupa mine statutul de cercetator nici nu ar trebui sa intre in discutie in acest caz al Academiei pentru simplul motiv ca persoanele eligibile trebuie sa fie postdoctoranzi cu vechime de maxim cinci ani.

Postdoc

#23 Re: Elena Dragomir

2014-06-03 21:27

#13: - Elena Dragomir

Am sustinut si noi concurs in cadrul Academiei Romane pentru Proiectul "Rute de excelenţă academică în cercetarea doctorală şi post-doctorală - READ" 
Contract POSDRU/159/1.5/S/137926
si n-am idee ce nota am obtinut la dosar si ce nota am obtinut la interviu. N-am idee de ce comisia nu avea habar de proiectul de cercetare propus si de ce nu ne-au lasat sa ne prezentam activitatea ştiinţifică relevantă în domeniul de interes si motivatia alegerii temei, in conditiile in care aceasta trebuiau realizate conform anuntului... Ca sa nu mai spun ca interviurile desfasurate in ziua in care am participat noi au durat in medie 5 minute, pt. ca vorba aia, era sambata, iar tot sambata se afisau si rezultatele, au citit 164 proiecte in cateva ore... Vom face si noi petitie.

musafir

#24 Concurs

2014-06-07 05:09

Si la alte universitati (UTCN) s-a organizat tot un simulacru de concurs. Au fost bagati in grupul tinta doar cei cu pile si relatii sau poate cei care au dat ceva comisiei (doar suntem in Romania si asta se poarta. Cine da plicul e mai bun.).Rezultatele nici macar nu s-au mai afisat pe site-ul universitatii, cum era scris in regulament. Deci sunt niste MINCINOSI!
D. Brumaru

#25 Asociatie

2014-06-10 06:25

Daca as fi în locul celor interesati as profita de acest moment pentru a clarifica unele lucruri in cercetarea romaneasca si anume statutul de postdoc, statutul de cercetator etc. si as face o asociatie care sa aiba greutate in cazul in care se deviaza grav de la lege.