Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#18926 Re:

2014-03-30 16:48

#18916: -

Daca te-ai uita si la ce mai scriu altii si nu ai transforma aceasta petitie in emisiunea lui capotos facanduti reclama ca si cum ai vrea sa o curtezi pe cruduta sau pe bianca draguseanu ai vedea ca postarile lui fota (care contin cuvinte ca cele pe care le folosesti tu sau ghiocel) au fost sterse de catre autorii petitiei. Asa ca ai face bine, ca in fata televizorului, sa alegi sa "schimbi canalul" si sa nu mai intri sa poluezi aceasta petitie. Fota chiar daca foloseste unele expresii care nu trebuie folosite spune adevarul cu privire la ceea ce sa intamplat in combinat si nu mananca rahat ca voi care stati sub clanul cernevistilor si va uitati in sus sa inghititi rahatii ciorilor care sau abatut deasupra combinatului.


Musafir

#18927 CE SPUNE PRESA DIN GIURGIU - ORASUL DE BASTINA AL "MARELUI" PIPEREA DESPRE OLTCHIM?

2014-03-30 17:05

#18880: - CE SPUNE PRESA DIN GIURGIU - ORASUL DE BASTINA AL "MARELUI" PIPEREA DESPRE OLTCHIM?

http://www.bzc.ro/esuarea-privatizarii-oltchim-este-consecinta-directa-a-minciunilor-si-falselor-promisiuni-facute-de-catre-premierul-victor-viorel-ponta-15405

Esuarea privatizarii Oltchim este consecinta directa a minciunilor si falselor promisiuni facute de catre premierul Victor Viorel Ponta

53 vizualizari | Duminica, 30 Martie 2014 | Adrian Gurzau

Privatizarea Oltchim a esuat din nou. Asta dupa ce, de doi ani, Victor Ponta doar se foloseste de situatia de acolo pentru a castiga voturi. Istoria Oltchim, este istoria intregii industrii ceausiste care a fost capusata din greu dupa 1989. Capitalistii de cumetrie inventati de catre Ion Iliescu nu ar fi existat in afara banilor publici. Asa ca, dupa ce au dus in faliment si au pseudo-privatizat, industria “intregului popor”, au vandut-o pentru afaceri imobiliare.

Dupa 1989, Oltchim a fost capusata: de la furnizorii de materiale la suprapret, pana la clientii care-i “cumparau” produsele sub pretul pietei. De exemplu, Oltchim cumpara, in nume propriu, energie electrica de la „baietii destepti“ pe care-i gazduia pe plattforma si le-o dadea pe gratis. Apoi detinutul Adrian Nastase, pe vremea aceea prim ministru, a vandut rafinaria Arpechim, odata cu Petrom, la OMV. Asta desi Oltchim nu putea sa faca nimic fara Arpechim si nici rafinaria fara Oltchim. Trebuia sa se tina cont macar de faptul ca cele doua utilitati erau (mai sunt) legate prin tevi pentru schimbul de materii. Nu ar fi fost nici o problema daca Oltchim ar fi functionat ca o companie normala, fara capuse. Oltchim platea catre Arpechim si veceversa. Numai ca Arpechim fiind companie privata a scapat de capuse, Oltchim nu. Apoi inca platim o “greseala” facuta sub mandatul traseistului politic Calin Popescu Tariceanu, cand statul a redus partea lui de capital social la Oltchim – pentru a plati o datorie, chipurile -, iar un actionar minoritar cu 2% (PCC) s-a trezit ca prin aceasta miscare i s-a majorat ponderea la vreo 20%. Ori PCC are in Polonia un combinat asemanator si concurent cu Oltchim – cineva putea sa se gandeasca care sunt interesele actionarului minoritar, si anume punerea pe butuci a concurentei. Din 2007, Oltchim e mereu in pierdere, - pierdere in “valoare” de aproape un miliard de lei acumulata intre 2007-2011. Odata cu intrarea in UE, pierderile nu au mai putut fi acoperite prin subventie. Asa ca supravietuirea prin neplata furnizorilor de stat a ajuns la un final, mai ales din momentul in care Arpechim a fost privatizata, iar OMV a declarat, inca din 2008, ca inchide rafinaria din moment ce Oltchim nu plateste. Moartea Oltchim inseamna moartea tuturor firmelor capusa din judet, inseamna ca vor fi probleme sociale. Ca nu s-a dezvoltat o economie de piata sanatoasa – intreaga economie locala este posibil sa se fi dezvoltat stramb intr-un sfert de veac de tranzitie.
De aceea conditia pusa de FMI statului, inca de acum doi ani, a fost ca acesta sa privatizeze sau sa i se recunoasca falimentul. Privatizare sau faliment aproape imposibile din momentul in care sefimea Oltchim a ramas neschimbata mai bine de doua decenii si si-a realizat intregul lant de capusare existent, in complicitate cu politicienii locului. Doar amenintarea FMI cu ruperea acordului a obligat guvernul Ponta sa inceapa jocul de-a privatizarea. Si asa ajungem la momentul faimoasei licitatii televizate castigate de Dan Diaconescu. De fapt, asa-zisa licitatie a fost dovada ultima a modului in care guvernul a incercat sa dea teapa FMI-ului, exact cum incearca cu toate organismele si institutiile internationale, si sa faca exact inversul reformei.

Faptul ca din nou a esuat privatizarea Oltchim este consecinta directa a minciunilor si falselor promisiuni facute de catre premierul Victor Viorel Ponta. Asai cand se alege minciuna in locul reformei.
Boss

#18928 Jupanu'

2014-03-30 17:09

E groasa si noduroasa, nu fiti hoti, stati in cerc sa va intre in c*r la toti!

Nu l-au vrut pe Vuza asa ca acum urmeaza lacatul

Musafir

#18930 Re: Jupanu'

2014-03-30 17:16

#18928: Boss - Jupanu'

Nu l-au vrut pe Vuza pentru ca nu a depus oferta.

Nu inteleg de ce nu au luat in considerare oferta consortiului din Elvetia care a depus oferta cu 4 minute intarziere!!!
Cine este acest consortiu si de ce si de cine nu a fost agreat?
OLTCHIMUL ar fi fost privatizat la aceasta ora iar eu nu cred ca un Consortiu Financiar din Elvetia nu poate prezenta garantie.


Musafir

#18931 Haos in Valcea. Ministrul Nita vine mâine la Oltchim.

2014-03-30 17:25

#18929: - Haos in Valcea

Creditorii Oltchim hotarasc astazi (31.03.2014) daca privatizarea se amâna din nou

o singura oferta depusa - un fond de investitii din Elvetia
consortiul chinezesc si Stefan Vuza au cerut amânarea cu sase luni

Astazi trebuia sa aiba loc la hotelul Double Tree by Hilton, din Bucuresti, procedura de selectie a ofertei angajante in vederea achizitiei integrale a partilor sociale detinute de SC Oltchim SA la SC Oltchim SPV SRL. Având in vedere insa ca o singura societate a depus vineri oferta si ca alte doua au cerut amânarea pentru ca doresc sa cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim, dar rafinaria nu a fost preluata inca de stat de la OMP Petrom, astazi, creditorii decid daca privatizarea se amâna din nou.

Vineri, la ora 11.00, a fost termenul limita de depunere a ofertelor pentru cumpararea societatii Oltchim. Pâna la acea ora nu fusese depusa nici o oferta, dar au existat doua cereri de amânare cu sase luni, depuse de consortiul chinezesc Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum si de SIF Transilvania. Chinezii, cotati cu prima sansa la preluarea combinatului chimic la pachet cu Rafinaria Arpechim, au avut de curând o noua runda de negocieri cu statul român, in cadrul careia ar fi cerut prelungirea cu inca sase luni a termenului de depunere a ofertelor. Pe de alta parte, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, a anuntat recent proiectul de a forma un consortiu al SIF-urilor, care sa se implice in rezolvarea situatiei Oltchim, impreuna cu omul de afaceri Stefan Vuza, detinatorul complexului petrochimic de la Borzesti. Ulterior, Ceocea a revenit asupra declaratiei. “Aceste doua firme au solicitat amânarea pentru ca ar dori si finalizarea negocierilor pentru preluarea Arpechim. Având in vedere sumele despre care se discuta, sute de milioane de euro, ma astept ca aceasta amânare sa fie avizata pozitiv luni de comitetul creditorilor.”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorge Piperea, administrator special al combinatului.

Un fond de investitii din Elvetia a depus oferta de cumparare, la limita termenului

Si, totusi, surpriza a venit vineri, la ora 11.04, deci dupa termenul limita, când a fost inregistrata o oferta, din partea unui fond de investitii din Elvetia. In aceste conditii, Comitetul Creditorilor SC Oltchim trebuie sa decida astazi daca aceasta oferta va fi acceptata sau daca se prelungeste termenul pâna la care se mai pot depune oferte angajante pentru preluarea companiei. “Termenul se va amâna inca o data, la cererea chinezilor, cu circa sase luni, ceea ce inseamna inceputul falimentului Oltchim.", au declarat pentru EVZ surse sindicale. Informatia a fost confirmata si de surse guvernamentale apropiate de negocieri.

Inca nu se stie exact ce active ar urma sa intre in Oltchim 2, firma care ar urma sa fie privatizata. Totusi, recent, Piperea a precizat, pentru ECONOMICA.NET, activele care ar urma sa compuna Oltchim: instalatia de electroliza cu membrana, functionala si acum, instalatia de electroliza cu mercur, care va porni in perioada imediat urmatoare, facilitatea pentru PVC, acum in conservare, platforma petrochimica Bradu, brandul, marcile si toate brevetele de inventii. „In plus, pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de munca ale salariatilor Oltchim care lucreaza pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de munca de la Mentchim, o companie care va intra cât de curând in faliment.”, a spus Piperea. Acesta nu a vrut sa dezvaluie câti angajati vor trece pe Oltchim 2 si nici ce se va intâmpla cu cei ce nu se vor regasi in schema de personal a noii companii infiintate. Piperea a mai afirmat ca patru consortii au cumparat caietul de sarcini al licitatiei: Cimcomplex, compania omului de afaceri Stefan Vuza, rusii de la Oil Gas Trade, consortiul chinezesc Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum si Petchem si divizia petrochimica a grupului maghiar MOL.

Ministrul Nita vine mâine la Oltchim

In alta ordine de idei, potrivit liderului vâlcean al Sindicatului Cartel Alfa, Ionel Vâncea, ministrul Economiei, Constantin Nita, va veni mâine (01.04.2014) pe platforma chimica. Acesta poate fi si un semnal ca vânzarea se amâna, având in vedere ca ministrul isi anuntase in urma cu ceva vreme o vizita la Oltchim inainte de privatizare. Ministrul Economiei se declarase optimist in legatura cu combinatul vâlcean: "Eu sper ca pâna la privatizare sa avem cât mai multi investitori la aceasta companie si in felul acesta sa creasca nivelul de competitie, pentru ca asteptam investitori care au potenta financiara si care pot sa investeasca acolo minim 500 de milioane de euro, altfel nu vom putea sa repunem in circuitul economic pe baza de eficienta aceasta companie.", a declarat ministrul Economiei. (R.S.)

Boss

#18932 Re: Re: Jupanu'

2014-03-30 17:25

#18930: - Re: Jupanu'

Actualul guvern nu doreste ca Vuza sa preia Oltchim.

Sunt grupuri de interese, tabere.

"Premierul Victor Ponta a declarat marti, ca situatia Oltchim (OLT) nu este una fericita, deoarece o oferta este "exotica", iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul"

Cele de mai sus sunt cuvintele lui Ponta, de la penultima incercare de privatizare, in 2012.

 

Cat despre oferta celor din Elvetia, e posibil sa fi fost o intelegere intre Vuza si chinezi, de a nu licita acum ci la urmatoarea licitatie. Motivul: acum nu ar lua si Arpechimul.

Iar elvetienii sunt de diversiune.


Musafir

#18933 Haos in Valcea. Ministrul Nita vine mâine la Oltchim.

2014-03-30 17:34

#18931: - Haos in Valcea. Ministrul Nita vine mâine la Oltchim.

ATENTIE PROPENOXID SI ATENTIE POLIOLI! NU SUNTETI "IN SCHEMA".

Cine spune asta? Piperea spune acest lucru in mod clar! Intrebati liderii de sindicate ce se intampla cu voi!!!
CITEZ:
- "Piperea a precizat, pentru ECONOMICA.NET, activele (viabile) care ar urma sa compuna Oltchim 2 (OLTCHIM SPV): instalatia de electroliza cu membrana, functionala si acum, instalatia de electroliza cu mercur, care va porni in perioada imediat urmatoare, facilitatea pentru PVC, acum in conservare, platforma petrochimica Bradu, brandul, marcile si toate brevetele de inventii."

Deci nu OXO, nu AF-DOF, nu PROPENOXID si nu POLIOLI!!!



- "In plus, pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de munca ale salariatilor Oltchim care lucreaza pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de munca de la Mentchim, o companie care va intra cât de curând in faliment."

Deci nu de la OXO, nu de la AF-DOF, nu de la PROPENOXID si nu de la POLIOLI!!!

Setup

#18934 Comunicat

2014-03-30 17:43

Oameni buni salarii compensatorii dupa privatizare cred , daca se vor da.
IPU atynci i-am condamnat pe toti la moarte

#18935

2014-03-30 18:10

Ma, chiar nu va este rusine, ce aveti cu disponibilizati ce este vina noastra(nu am cerut noi sa plecam ,AM FOST DATI AFARA,969 de oameni, cu o hartie in mana care sa dovedit a fi o minciuna si un venit pe un an de zile si anul urmator la jumate si pe urma PA, intr-un oras si judet mort din punct de vedere economic) ca va conduc o sleahta de incompetenti care s-au intrecut in lipiri de afise si pupat in cur partidele la putere si situatia este aproape de faliment, sant liderii noi care pe care vi ati ales sa va reprezinte si care mint cu nerusinare, au spus ca prin plecarea celor ~1000 de oameni se incearca redresarea combinatului(mare minciuna fondul de salari in Oltchim era de 5% la 65% capacitate de functionare si la nivelul luni iunie 2013 era de 30% alta minciuna dar cate s-au spus)iar pe usa din dos au venit pe langa cei 14 directori existenti in schema, inca 9 directori si sa dus dracului tot calculul cu diminuarea fondului de salarii.Apropo nu am auzit ca sa comenteze sau sa infiereze acest Cernev situatia creata, nu, ne asezam cu curu unde ne este bine ptr. noi si mai spuneti ca vreti binele. Nu LEPRELOR, vreti binele numai ptr. o slahta dintre voi si restul dumnezeu cu mila.Cititi dracului raportul de activitate la intamplare oricare ca sant vreo 7 (iar asta ultimul este mult mai dezastros ,sant curios sa vedem daca apare la vedere, ca deocamdata sta la sertar,ca cica circula zvonurile ca de asta s-au retras investitori si au cerut 6 luni amanare)si hai sa luam unul la intamplare.RAPORT DE ACTIVITATE NR.5 privind indeplinirea atributiile Consortului de administratori judiciari al debitorului S.C.OLTCHIM.S.A.,si sa mergem asa intr-o doara, nu de alta dar are 25 de pagini si sa ne oprim la pagina 21 si 22, sa alegem asta care este dureroasa 38034959 lei datori la BUGETUL DE STAT ,cred ca realizati ce inseamna asta,iar datoriile totale sant de 167515954 lei (noi) ca sa nu ne incurcam,datori catre CET reprezentand aproximativ 3 mil. lei lunar ,reprezentand consumul de abur tehnologic neplatit de la intrarea in insolventa,iar daca il parcurgi asa detaliat o sa vedeti ca pana si CLOR ati cumparat(ba ce dracu Oltchimul parca producea clor),iar magnifici vostri lideri gen Ion Dan , Gaoaza etc. stau si se injura si isi descarca toate refularile obscene de ipotenti mintali,cu unii oameni care poate au ajuns la capatul rabdari cu atatea minciuni si ordinarii si voi vreti PROGRES si NORMALITATATE cu astfel de specimene psihicoanalfabete incapabile sa inteleaga ce rau si dezastru au facut prin actiunile lor demne de anul 1948,ce dracului dialog poti sa porti cu astfel de oameni ,cand la argumente si documente, ei vin cu injuri si calomni.

ZORRO

#18936 durere!!!!!!!!!!!!!!!

2014-03-30 18:29

Sa lasam liderii de sindicat(javre), trebuie sa ne alegem un reprezentant al salariatilor care lupta ptr. salariati.
Este ultima noastra sansa.
Ginditi-va colegilor la un om CORECT care poate sa ne reprezinte, si sa iesim in fata pavilionului sa cerem demisia acestui director PIRVU si acolitilor lui : DUMITRU SI CERNEV.
Cred ca impreuna ,noi clasa muncitoare putem sa-i razbim pe acesti trei rtadatori ai OLTCHIMULUI!
ALAIN DELON

#18937 ADIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-03-30 18:35

SA VA VAD ACUM NENOROCITII DRACU DE CAP DE CACAT ,PARDON ,CAP DE CAL (ION DAN),TIRCOMNICU DRACU (MORCOACE) SI LINGAU DE ANUSURI(PATRASCU), CE FACETI LA PRIVATIZARE CIND P.P.P. NU INTRA IN SCHEMA INVESTITORILOR?

Musafir

#18938 Re:

2014-03-30 18:41

#18912: -

GHIOCAAAAAAAAA,UITI CA EU STIU UNDE STAI?  PIPICASSO             MORTII MATI DE MUIST CERNEVIST IMPUTIT


Musafir

#18939 Re: Re: ?...pentru 18915

2014-03-30 18:42

#18921: - Re: ?...pentru 18915

Buna asta!!!Cititi:

 

"Prin DISPONIBILIZARE, daca nu ai citit vre-o lege in viata ta, iti spun eu acum. PE PROCEDURA DE LICHIDARE CATRE FOSTUL SALARIAT. TREBUIE SA SE  ADUCA LA ZI TOATE DATORIILE SI RESTANTELE( CREANTELE)  CATRE CEI DISPONIBILIZATI (pe proces se pot cere si despagubiri de intarziere, deoarece s-au folosit de bani pana la achitarea catre noi),  ACHITANDU-LE LA ZI.  IN CAZ DE INSOLVENTA NU  AU VOIE  SA SE CUMULEAZA DATORII ALE SOCIETATII CATRE CEI INDREPTATITI !!!! Daca societatea cumuleaza datorii de la inceperea insolventei catre datornici si le inmultesc, se trece la procedura de lichidare, FALIMENT.

Disponibilizatii in situatia actuala, AU IMPRUMUTAT OLTCHIM CU BANII LOR pentru a salva societatea Oltchim, dar se observa ce au facut LIDERII VOSTRI si CONDUCEREA OLTCHIM cu banii nostri. Plus, sa nu uitam de deturnarea de bani de la CAR catre CET Govora, acesti bani fiind blocati la masa credala, plus restul banilor, care sunt blocati.

CREÁNȚĂ, creanțe, s. f. Dreptul creditorului de a pretinde de la debitor să dea, să facă sau să nu facă ceva; (concr.) act care stabilește acest drept. [Pr.: cre-an-] — Din fr. créance."

 

ORI EI AU STRANS IN INSOLVENTA LA DATORII DE AU FUGIT TOTI INVESTITORII, FUG TOTI CAND VAD CUM PE PERIOADA INSOLVENTEI S-A DEVALIZAT SI ADUS LA PAGUBA IMENSA !!!!


Musafir

#18940 Re:

2014-03-30 18:50

#18918: ÏON D PPP -

GHIOCAAA,RAHATULEEEE,ACUM VAD CA TU CENTREZI,TU DAI CU,,,CAPUL?   PAPAGALULE PROST,,,,,,,FRAIERE NU TE DA ION DAN,,,,CA TIGANU E LA SERVICIU SI NU CRED CA ARE CURAJUL SA INTRE PE INTERNET,ASA CA CIOCUL MIC GAOAZA MUISTA CERNEVISTA,ITI SPUNE FOTA  LEPROS CERNEVIST


Musafir

#18941 Re:

2014-03-30 19:01

#18925: FUNIE SI COLEGU SAPUN -

NU O MAI DATI CU ACESTI TIGANI MUISTI SI IMPUTITI,CA ORICUM SOARTA LUI CERNEV SE STIE,DAR A LUI ION DAN CU MIZERIA DE GHIOCA MAI RAMINE UN PIC INCERTA SI STIU TIGANII CE SPUNE PICASSO


Musafir

#18942

2014-03-30 19:01

Disponibilizati nu va lasati influentati de nimeni veniti totii miercuri 2aprilie2014 la ora 9 in fata pavilionului si acolo ne hotarim unde mergem dar cred ca mergem la noul prefect ca nu poate sa ne abureasca ca nu stie despre situatie domnul prefect

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2014-03-30 19:10


DISPONIBILIZAT CU FRUNTEA SUS

#18944 RE:18343 UN NENOROCIT!

2014-03-30 19:16

Am lucrat cu acest individ"POMANA", acum este sus la propilena.
Mare NENOROCIT esti bai POMANA, un profitor, un lingau, MINCIUNA SI INSELATORIA te caracterizeaza.
Ai profitat de pe urma lui d-l DICULOIU si acum vrei sa-l dai afara, NESIMTITULE.
Vezi ca ai mai fost dat AFARA DE D-L DICULOIU din sindicat,iar acum cind esti un NIMENI vrei sa te razbuni, ORDINARULE!
MARE SACAL SI ORDINAR POTI SA FI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Musafir

#18945 Re: ADIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-03-30 19:16

#18937: ALAIN DELON - ADIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da, asa este. Cernev nu este si nu a fost interesat de P.P.P. A stiut de la inceput ca astia sunt interesati numai de sode. Surpriza mare este interesul fata de pvc si de platforma Bradu. Nu o spun eu, o declara Piperea.
Oamenii de la P.P.P. au fost doar masa de manevra si varf de lance pentru cernev iar SVO i-a dat bani si puterea de-a lupta impotriva combinatului si in favoarea lui Zaremba si a PCC. Trebuie sa recunoastem ca Zaremba si a PCC s-au atins scopul cu ajutorul lui cernev
.


- "Piperea a precizat, pentru ECONOMICA.NET, activele (viabile) care ar urma sa compuna Oltchim 2 (OLTCHIM SPV): instalatia de electroliza cu membrana, functionala si acum, instalatia de electroliza cu mercur, care va porni in perioada imediat urmatoare, facilitatea pentru PVC, acum in conservare, platforma petrochimica Bradu, brandul, marcile si toate brevetele de inventii."
Deci nu OXO, nu AF-DOF, nu PROPENOXID si nu POLIOLI!!!

- "In plus, pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de munca ale salariatilor Oltchim care lucreaza pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de munca de la Mentchim, o companie care va intra cât de curând in faliment."
Deci nu de la OXO, nu de la AF-DOF, nu de la PROPENOXID si nu de la POLIOLI!!!

NIC. B.

#18946 V-A FACUT CERNEV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-03-30 19:31

CAP DE MIRTOAGA( ION DAN ), TIRCOMNICE( MORCOACE ) SI LINGATORUL DE ANUSURI( PATRASCU) ATI LUAT PLASA, V-A TRAS-O CERNEV, S-A FOLOSIT DE VOI PROSTILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LA PRIVATIZARE NU INTRA IN CALCUL PENTRU NICIUN INVESTITOR SECTIA P.P.P.
VISAI LA MAISTRU MIRTOAGA ,NU?

Musafir

#18947 Oltchim, greu de vândut. A doua oară

2014-03-30 19:31

https://www.rfi.ro/stiri-economie-48656-oltchim-greu-vandut-doua-oara

https://www.rfi.ro/sites/default/files/imagecache/article-page/articol/oltchim_3...


Termenul limită a trecut fără să apară cumpărătorul visat de guvern, deși pe ultima sută de metri a venit o ofertă neașteptată din partea unui fond de investiții din Elveția. Cât privește această ofertă, Comitetul Creditorilor Oltchim va decide dacă o acceptă.

În afară de această mutare-surpriză au venit două cereri de amânare a procesului cu şase luni. Ele au fost înaintate de un consorţiu din China, Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum, şi de SIF Transilvania.

Administratorul special al Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, spune că cele două firme au solicitat amânarea pentru că ar dori şi finalizarea negocierilor pentru preluarea Arpechim. ”Având în vedere sumele despre care se discută, sute de milioane de euro, mă aştept ca această amânare să fie avizată pozitiv de Comitetul Creditorilor”, spune Gheorghe Piperea.

Deocamdată pare neclar ce va cumpăra potențialul investitor. E sigur că nu e vorba de combinatul Oltchim în totalitate, pentru că multe active se arată lipsite de interes.

Vor fi vândute probabil, printre altele, fabrica de profile din PVC, acum în conservare, platforma petrochimică Bradu, brandul, mărcile şi toate brevetele de invenţii. Așadar, un Oltchim 2, care se vrea mai suplu și mai curat din punct de vedere financiar.

Pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de muncă ale salariaţilor Oltchim care lucrează pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de muncă de la Mentchim, o companie care va intra cât de curând în faliment, spunea recent administratorul judiciar.

Mentchim este una din companiile derivate din Oltchim care asigură servicii de mentenanţă pentru combinat. Oltchim este acţionarul majoritar al Mentchim.

Oltchim 2 va avea o personalitate juridică distinctă de Oltchim şi va urma să fie privatizată.

Activele neviabile rămân la Oltchim, companie care, cel mai probabil, va fi vândută pe bucăţi pentru a se recupera, în parte, sume datorate către creditori – mai mult de 700 de milioane de euro.
O nouă încercare de privatizare

Acum un an şi jumătate, pe 21 septembrie, a fost organizată licitația cu oferte în plic pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim, precum și a creanțelor deținute de stat prin AVAS și compania Electrica, la combinat.

Câștigător al licitației a fost desemnat la acea vreme Dan Diaconescu, care i-a avut drept contracandidați pe omul de afaceri Ștefan Vuza și acționarul minoritar al Oltchim, compania PCC din Polonia.

Ulterior, Dan Diaconescu nu a semnat contractul pentru achiziția Oltchim, așa încât licitația a fost anulată.

Oltchim are datorii de circa 800 de milioane de euro, dintre care garantate sunt peste 500de milioane de euro. Cei mai mari creditori cu creanţe garantate sunt băncile.

Compania funcţionează acum la doar 27% din capacitate. Referitor la proiectul statului, prin Ministerul Economiei, de a achiziţiona de la Petrom Rafinăria Arpechim, pentru a o vinde la pachet cu Oltchim, administratorul judiciar al Oltchim a spus doar că ”discuţiile dau semnale pozitive”.


Musafir

#18948 Re: ?...pentru 18915

2014-03-30 19:41

#18917: m.eu - ?...pentru 18915

m.eu

Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!#18917 ?...pentru 18915

2014-03-30 15:45

Care salarii la zi ,voi disponibilizatii v-a luat banii ,noi cei care muncim avem 3 luni restante?

intrebarea este ce munciti? crosetati la un ciorap? taiati frunze la caini? duduie oxo, dof-ul, cele doua electrolize? ppp-ul? aaa, au pornit monomerul si pvc-urile?

pai pe noi de ce nu ne chemati mai? doar voi sa munciti? asta-i solidaritate?

 


Musafir

#18949 În atenția ministrului Economiei: Directorul de la Oltchim, Marius Pârvu, cercetat de procurorii DNA

2014-03-30 19:45

http://ziaruldevalcea.ro/2014/03/30/in-atentia-ministrului-economiei-directorul-de-la-oltchim-marius-parvu-cercetat-de-procurorii-dna/

http://ziaruldevalcea.ro/wp-content/uploads/2014/03/Marius-Pirvu-decupat.jpg...

Directorul general de la Oltchim, argeșeanul Marius Pârvu, este cercetat de procurorii DNA pentru unele ilegalități „puse în scenă“ în perioada când era director al Secției Mecanice din cadrul Arpechim Pitești. „Ziarul de Vâlcea“ va da publicității în curând toate dedesubturile afacerii oneroase, al cărei personaj central este Pârvu!

Presa din județul vecin i-a creionat următorul portret vremelnicului director de la Oltchim, impus de liberali: „Marius Pârvu, un inginer mecanic pe partea de utilaje dinamice care s-a bucurat, se spune, de sprijinul PC pentru a fi instalat în funcție. De altfel, el se află în relații strânse cu șeful județean al PC, Cornel Lazăr, cu care poate fi văzut adeseori împreună. Sprijinul politic despre care se tot vorbește nu l-a ajutat însă să facă mare lucru, ba dimpotrivă, ultima sa ispravă este coordonarea ședinței în care, în spatele ușilor închise, s-a dat undă verde listei cu cei peste 300 de salariați cărora li s-a dat preaviz pentru disponibilizare. Asta în condițiile în care directorul Pîrvu promitea că își va da demisia dacă va pleca vreun salariat din combinat sub șefia sa. Lucru așteptat acum, ca gest de onoare, după ce iată că n-a plecat doar un singur om, ci mai bine de 300. Considerat un tip suspicios și cam impulsiv, cu mentalitate mai mult de sindicalist (de altfel este și prieten la cataramă cu liderul de sindicat Marian Dumitru), noul director pare a fi instalat doar grație meciurilor dure pe care le-a avut cu fostul director Constantin Roibu de la Oltchim, împotriva căruia s-a ridicat fățiș, lucru care i-a asigurat susținerea ulterioară pentru numirea în funcție” – jurnaldearges.ro.
Despre Pîrvu, s-a mai scris în presa din Argeș că este unul dintre oamenii mogulului media Dan Voiculescu și că a rămas un apropiat al fostului preşedinte penal al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, fiind chiar partener de afaceri cu acesta.


Musafir

#18950 Combinatul petrochimic Piteşti, cronica unei morţi programate

2014-03-30 19:53

http://www.jurnaluldearges.ro/index.php/ancheta-2/6537-combinatul-petrochimic-piteti-cronica-unei-mori-programate
30 mai 2013

http://www.jurnaluldearges.ro/cache/5-01_images_stories_988_thumb_medium350_190....

# Încet, dar sigur, se pune cruce unui alt mare brand al Argeşului. Odinioară unul din cele mai de preț branduri ale Argeșului, cu mii de salariați, o tehnologie de vârf, producție masivă și recunoaștere nu doar națională, ci și internațională, Combinatul petrochimic din Pitești nu mai este astăzi nici măcar umbra a ceea ce a fost pe vremuri. De săptămâna trecută, alți 327 de salariați au primit preaviz de disponibilizare, astfel că la Direcția Petrochimică Bradu, cea care a mai rămas din fostul mastodont Arpechim, mai sunt astăzi doar 225 de oameni. Cât să încapă în vreo patru-cinci autocare, conduse eventual de noii directori pe drumul care șerpuiește implacabil spre prăpastie.

Chiar dacă părea salvatoare la momentul producerii, preluarea petrochimiei piteștene de către Oltchim s-a dovedit a fi, de fapt, un sarcofag comun în care cele două combinate urmează să fie înmormântate. La momentul preluării de către Oltchim, optimismul era maxim la Pitești. Planul fostului director Constantin Roibu era ca, după includerea petrochimiei, să se preia și rafinăria, Vâlcea și Piteștiul devenind astfel un tot unitar, eficient și redutabil. Tocmai asta pare că a deranjat, pentru că exact rafinăria s-a dovedit a fi un prim cui al lui Pepelea în întreaga afacere. După cum spun gurile rele, se pare că în contractul de privatizare a Petrom cu OMV există o clauză prin care s-a pus condiția ca statul român să nu facă concurență OMV pe partea de rafinărie, fapt care a împiedicat constant preluarea rafinăriei din Pitești de către combinatul din Vâlcea, așa cum era planul lui Roibu. Astfel că a rămas în cărți doar direcția petrochimică din Bradu, intrată însă într-o amplă revizie, desfășurată din primăvara lui 2010 până în vara lui 2012, cu unele întreruperi pe perioada de iarnă. Costurile acestei operațiuni, suportate de Oltchim, au fost uriașe, evaluate la 60 milioane euro după unele surse, ori chiar la peste 100 milioane, după altele. La așa bani, așa interese. Toate dirijate sub mâna strânsă a atotputernicului director vâlcean Constantin Roibu, fără știrea căruia nimic nu s-a clintit la Pitești. Fie că vorbim de modernizări, renovări și retehnologizări, efectuate prin firme atent „selecționate”, fie că vorbim de înlăturarea instalațiilor învechite sau nefuncționale, o adevărată mină din care s-au extras în perioada 2010-2012 mii de tone de fier vechi sau inoxuri, de valori uriașe.
Puține firme argeșene au ciupit câte ceva din marele tort al lui Roibu

În acea perioadă, director al direcției petrochimice Pitești era Daniel Mihăescu, un inginer adus de la Ploiești și nepot al unui fost director adjunct de la Oltchim. Părerile sunt împărțite despre acesta. Unii spun că a muncit mult, preocupat fiind să facă unitatea piteșteană cât mai viabilă tehnologic, iar alții că n-a fost nimic altceva decât omul dedicat trup și suflet ordinelor primite de la Constantin Roibu și al său păienjeniș de interese din care nimeni nu putea mișca nici la Pitești. Dovadă că puține firme argeșene au ciupit câte ceva din zecile de milioane de euro pompate pe perioada reviziei la divizia din Bradu, lucrările fiind executate în mare majoritate doar prin societăți vămuite de la Vâlcea. Se pot totuși menționa și câteva societăți din județ care au prins ceva de lucru la acea vreme, preponderent datorită faptului că acceptau și compensări pentru ce executau. Vorbim aici de firmele Corem, DMG, Consinstal 2000 sau Trimar Grup. Grosul lucrărilor a fost însă dirijat de la Vâlcea, la fel ca și tăierile masive de utilaje considerate învechite sau nefolositoare. Una peste alta, chiar și cu aceste costuri uriașe, divizia petrochimică din Bradu avea tot ce-i trebuie pentru a putea lucra la foc continuu. Necazul a apărut însă tot la Vâlcea, acolo unde Oltchim-ul, victima unei hemoragii masive de capital prin astfel de căpușări și datorită creditelor uriașe, a intrat în vrie financiară, iar în final a fost trecută în insolvență, cu tot cu divizia din Pitești, al cărei patrimoniu este ipotecat la bănci în proporție de cel puțin 80%. Lipsită de comenzi venite de la Oltchim, unitatea piteșteană n-a avut altceva de făcut decât să spere în venirea unui investitor miraculos, care să preia totul și să repornească activitatea la Pitești și Vâlcea.
Rușilor de la compania Tisse li s-a închis ușa Guvernului în nas

N-o să insistăm aici pe simulacrul de privatizare cu Dan Diaconescu din toamna trecută, pentru că a văzut toată lumea întreaga circotecă. Până la ea, în anul 2012, au tatonat terenul în vederea preluării mai multe grupuri străine. Cei mai motivaţi au părut a fi ruşii de la compania Tisse (aflată în sfera de influenţă a Gazprom) care au venit la Vâlcea și Pitești, reprezentați la cel mai înalt nivel, prin directorul general și președintele consiliului de administrație. Ei doreau preluarea la pachet a Oltchim-ului, petrochimiei și rafinăriei din Pitești, pentru care ar fi fost dispuși să ofere o sumă de 1,5 miliarde euro, din care să asigure și materia primă, reviziile și costurile de repornire în totalitate. Numai că, după ce au văzut ce există pe teren, când au solicitat o întâlnire pe această temă la Guvern, s-a întâmplat ca premierul Ponta să fie plecat cu alte treburi din țară, lucru care i-a făcut pe ruși, nemulțumiți de felul în care sunt tratați, să-și retragă în totalitate ambasadele. A mai venit la Pitești și un fond de investiții franco-american, care și-a trimis un corp de specialiști să evalueze combinatele, pentru care ar fi dorit tot o preluare la pachet. Au mai venit și niște arabi, dar, dintr-un motiv sau altul, niciuna din variante nu s-a dovedit câștigătoare. Colac peste pupăză, acum vreo două luni a poposit la Pitești și vestitul Wojciech Zaremba, de la PCC SE, unul din acționarii minoritari ai Oltchim, venit într-o vizită secretă în care a dorit să-și facă lobby pentru a fi susținut la viitoarea licitație de privatizare. El a recunoscut însă în fața tuturor că nu-l interesează să obțină decât partea cea mai bună din Oltchim, care se poate face ușor performantă, fără ca Piteștiul să intre în planurile sale. Totuși, Zaremba a cerut sprijin pentru realizarea unui plan de afaceri care să fie acceptat de administratorul judiciar Gheorghe Piperea, fapt care l-ar putea face totuși să aibă ceva... gânduri și cu divizia din Pitești. Vorbe, vorbe și iar vorbe...
Noul director Marius Pârvu, prea mic pentru o cacealma atât de mare

Din toamna anului trecut, șefia Diviziei Petrochimice Bradu, a cărei denumire a fost schimbată în Direcția Petrochimică Bradu, a fost preluată de Marius Pârvu, un inginer mecanic pe partea de utilaje dinamice care s-a bucurat, se spune, de sprijinul PC pentru a fi instalat în funcție. De altfel, el se află în relații strânse cu șeful județean al PC, Cornel Lazăr, cu care poate fi văzut adeseori împreună. Sprijinul politic despre care se tot vorbește nu l-a ajutat însă să facă mare lucru, ba dimpotrivă, ultima sa ispravă este coordonarea ședinței în care, în spatele ușilor închise, s-a dat undă verde listei cu cei peste 300 de salariați cărora li s-a dat preaviz pentru disponibilizare. Asta în condițiile în care directorul Pârvu promitea că își va da demisia dacă va pleca vreun salariat din combinat sub șefia sa. Lucru așteptat acum, ca gest de onoare, după ce iată că n-a plecat doar un singur om, ci mai bine de 300. Considerat un tip suspicios și cam impulsiv, cu mentalitate mai mult de sindicalist (de altfel este și prieten la cataramă cu liderul de sindicat Marian Dumitru), noul director pare a fi instalat doar grație meciurilor dure pe care le-a avut cu fostul director Constantin Roibu de la Oltchim, împotriva căruia s-a ridicat fățiș, lucru care i-a asigurat susținerea ulterioară pentru numirea în funcție. Ca mostră de umor negru, mai trebuie spus că adjunctul lui Pârvu este un anume Tiberiu Tudorin, numit ditamai șeful Diviziei Producție! Care, Doamne iartă-ne, producție, când totul este oprit? Producție de șomeri poate, ori de fier vechi și alte acareturi care se vor mai putea scoate din cadavrul unui combinat care odinioară era mândria Argeșului. Oamenii tot mai speră că se va găsi în ultima secundă a celui de-al doilea doisprezecelea ceas o soluție miraculoasă de salvare. Ar fi chiar un miracol să se găsească, atâta vreme cât interesele externe cer ca totul să se închidă, iar unii au fost cuprinși deja de fierbințeală, tot socotind cele 16 milioane de euro care ar mai putea ieși din utilajele rămase, tăiate la fier vechi, și cele 160 de milioane de euro, la cât este evaluată afacerea de ecologizare a întregului teren de la combinat, în vederea redării sale circuitului agricol. Haida de! Circuitului imobiliar, desigur, că doar nu s-or planta porumbi pe un teren care ar putea bate toate recordurile în producția capitalistă de vile...