Apel către societatea civilă şi clasa politică din Rep. Moldova

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-04-30 12:53


O.Brega
Musafir

#2 Să ieșim din grotă

2012-04-30 13:40

Voi semna oricîte demersuri vor fi pentru democratizarea și civilizarea RM


Musafir

#3

2012-04-30 17:08

PROPUNERI
la proiectul Legii privind prevenirea şi combaterea discriminării

Proiectul legii respective trebuie îmbunătăţit şi aprobat.

În scopul îmbunătăţirii proiectului Legii privind prevenirea şi combaterea discriminării, excluderi tălmăcirii ambigue, propun introducerea următoarelor modificări şi adăugări la acest proiect.

Art.1 Scopul legii, în afară de criteriile de discriminare expuse anterior de adăugat următoarele:

1. Criteriul „starea civilă”.
Argument: Adesea ori patronii în cadrul recrutării personalului invocă condiţii ca candidatul la angajare să fie căsătorit, familist sau invers să fie celibatar. Acest criteriu poate fi invocat mai ales faţă de femei care mai оntreţin copii, sau bărbaţilor care pretind la o funcţie specială. Astfel unii cetăţeni nu se pot angaja sau promova şi sunt discriminaţi în funcţie în dependenţă de starea lor civilă.

2. Criteriul „locul de domiciliu sau reşedinţă”.
Argument: Sunt cazuri cоnd patronii în cadrul recrutării personalului invocă condiţii ca candidatul la angajare să fie obligatoriu din mediul rural sau invers din cel urban. Se mai pun anumite condiţii referitor la locul vizei de domiciliu sau reşedinţei a candidatului. Astfel unii cetăţeni nu se pot angaja sau promova în funcţii prestigioase în dependenţă de locul de trai, deaceea ar fi rezonabil de introdus şi acest criteriu.

3. Criteriul „aspectul fizic”
Argument: Adesea ori patronii în cadrul recrutării personalului pun condiţii ca candidatul la angajare să fie de anumită înălţime, anumită greutate, şă aibă anumit aspect exterior, anumită culoare a pielii, a părului, conform unor standarde mai mult subiective decît necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor funcţionale. Punînd astfel de condiţii se discriminează celelalte persoane care nu corespund în aceste standarde pretinse. Astfel unii cetăţeni nu se pot angaja sau promova în funcţii prestigioase în dependenţă de aspectul fizic, deaceea ar fi rezonabil de introdus şi acest criteriu.

4. În general ar fi rezonabil ca toate criteriile invocate în Art.1 Scopul legii să fie explicate în Art.2 Noţiuni generale.
Argument: Explicarea noţiunilor criteriilor invocate în Art.1, ar exclude tălmăcirea voluntară precum şi specularea nesănătoasă de către unele cercuri din societate.
Se propune următoarele semnificaţii la criteriile de discriminare:
„rasă” – grupă biologică de populație, formată pe un anumit teritoriu din cele mai vechi timpuri, unitară prin caractere ereditare comune, caracterizate prin culoarea părului, pigmentația pielii, forma capului, ochilor, nasului și prin alte particularități exterioare.
„naţionalitate”- comunitate de oameni cu limbă și cultură comună, care s-a constituit istoricește pe un teritoriu dat.
„origine etnică” – grupul de cetățeni ai unui stat, care constituie o minoritate numerică și împărtăşesc caracteristici etnice, religioase sau lingvistice care diferă de cele ale majorității populației.
„limbă” – limbajul unei comunități umane, istoric constituită, caracterizat prin structură gramaticală, fonetică și lexicală proprie.
„religie sau convingere religioasă” – sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem.
„sex” – totalitatea caracteristicilor genetice, morfologice, fiziologice şi psohologice care diferențiază organismele oamenilor în două categorii distincte, bărbaţi şi femei.
„vоrstă” – timpul scurs de la nașterea unei persoane pînă la un anumit moment din viața ei.
„stare a sănătăţiii”- stare a unui organism la care funcționarea tuturor organelor se face în mod normal și regulat sau afectat de o careva maladie, afecţiune.
„disabilitate” – stare a unei persoane care are un defect fizic, fiziologic, psihic congenital sau dobîndit în urma unui accident sau a unei boli, etc.
„orientare sexuală”- complexul de factori congenetali orientat spre alegerea partenerul sexual, incluzînd atracţia erotică, comportament sexual, fantezii sexuale, îndrăgoastirea, etc. Orientarea sexuală a unei persoane se prefigurează în copilărie, devenind clar formată spre pubertate şi adolescenţă. Se disting următoarele orientări sexuale: heterosexualitate, bisexualitate, homosexualitate, asexualitate. Perversiunile sexuale nu fac parte din variaţii a orientării sexuale ci includ comportări complexe anormale şi sunt supuse tratamentului special şi sancţionării sociale, juridice, penale
„opinie” – punct de vedere, părere, judecată, idee particulară asupra unui lucru sau asupra unei persoane.
„apartenenţă politică”- adeziuunea unei persoane la scopuri și obiective urmărite de un partid sau organizaţie social-politică.
„avere”- totalitatea bunurilor care se află în posesiunea unui individ.
„origine socială” – apartenenţa unei persoane prin naștere la o anumită familie, la un anumit grup social.
„starea civilă”- raportul matrimonial al unei persoane cu alta oficializat ca stare de căsătorie, celibatar, divorţ, văduv.
„locul de domiciliu sau reşedinţă”- localitatea unde domiciliază sau are viză de reєedinţă persoana.
„aspectul fizic”- totalitatea caracteristicilor anatomo-fiziologice ale unui individ (talia, greutatea, exteriorul, culoarea tenului, forma feţei şi siluetei).


Cu respect, Iurie Moisei
Petru

#4 Re:

2012-05-01 13:36

#3: -

In principiu sint de acord cu aceste propuneri de completare a proiectului de lege. Acestea sint nise detalii tehnice importante pentru o lege fără echivocuri regretabile.

Petru

#5 Legea antidiscriminare, o lege pentru fiecare Un interviu cu Romaniţa Iordache, expertă a Comisiei E

2012-05-01 15:48

Petru

#6 semnaturi fara afisare pe internet

2012-05-02 09:56

In calitate de co-autor si moderator al acestei petitii, am o oarecare rezerva fata de semnaturile "invizibile" (fara afisare pe internet)... Daca cineva nu vrea sa-i fie vazut numele la semnarea acestui apel, ma intreb de ce o mai face? Doar pentru constiinta lui impacata?
Probabil ca numele care nu se vad nu vor fi luate in seama la lista finala de semnaturi.
Cu bine,
Petru Negura

Musafir

#7 Curajul necesar

2012-05-02 13:46

O foarte buna initiativa. Felicitari lui Petru Negura si celorlalti promotori ai Petitiei Antidiscriminare pentru ca s-au angajat in aceasta campanie de sensibilizare, de trezire a responsabilitatii civice si compasiunii umane in randul moldovenilor. Poate asa, pas cu pas, semnatura cu semnatura, vom iesi de sub tirania instinctelor tribale, a ipocriziei si intolerantei de care sufera acest popor. Iar clasa politica isi va incasa lectia.

Vitalie Ciobanu, scriitor


Musafir

#8 Re: Curajul necesar

2012-05-02 15:54

#7: - Curajul necesar

Multumim, Vitalie, pentru sustinere!

Cred ca la noi compasiunea este inteleasa prost in general, ceva in genul: imi pare rau de tine, dar nu pot sa te ajut cu nimic, ramii unde esti si poarta-ti in continuare stigmatul. Semnatarii incearca sa iasa din aceasta rea credinta comoda. Curaj civic ar fi probabil sa dai mai multa putere si legitimitate celui care nu o are.

Cu bine,

Petru

Arcadie Barbarosie
Musafir

#9

2012-05-04 11:45

Este poate in primul rand datoria elitelor politice sa inteleaga, asa cum e accentuat in petitie, importanta legii pentru dezvoltarea democratica a societatii moldave, si sa promoveze aceasta lege in randul propriului electorat, dar si al societatii. Opiniile unor politicieni de la noi vis-a-vis de conceptul promovat in proiectul legii parca ar veni din epoci demult apuse!

Petru Negură

#10 Re:

2012-05-04 12:51

#9: Arcadie Barbarosie -

Domnule profesor Barbăroşie,

Vă dau dreptate! Şi este oarecum şi de datoria politicienilor să-şi bată capul nu numai de un segment îngust de electorat, conservator, ci şi de bunăstarea întregii societăţi pînă la urmă, de azi şi de mîine.

Vă mulţumim pentru susţinere.

Petru Negură


Musafir

#11

2012-05-07 11:23

Ma mira foarte mult faptul ca, ne dorim atit de mult integrarea europeana..., dar cu valorile noastre vechi din anii comunismului, cind bun era numai ceea ce era in interesul majoritatii, fara respectarea si dorintelor si valorilor individului. Asa nu se mai poate - si cit mai devreme vom intelege acest fapt, cu atit mai bine.
Sint deja de 14 ani in Germania si tot imi este si mai jale de poporul nostru , care este manipulat de tot felul de asa zisi aparatori a valorilor neamului. Aici la serviciu in Germania fiecare nou angajat este obligat sa semneze acest document de nediscriminare si totul functioneaza ok de ani de zile.

Stimati concetateni, nu va lasati sa fiti manipulati si sa fiti mintiti! Fiecare din noi are dreptul la viata si dezvoltarea personalitatii sale, asa cum si-o doreste! Deschideti-va si largiti-va orizontul! Nu se poate sa mergem inainte dind inapoi!

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-05-07 13:55


Constantin

#13 Nu culoarea este periculoasa pentru biserica ortodoxa

2012-05-09 01:11

Din cele auzite si citite prin mass-media si o analiza a subiectului am ajuns la concluzia ca nu culoarea (albastra sau roza) pune in garda biserica ortodoxa rusa cind dezaproba legea discriminarii.

Cea mai importanta problema pentru biserica ortodoxa, care ar putea crea adoptarea aceastei legi, este pierderea dreptului la monopol asupra sufletelor pacatoase din aceasta tara. Discriminarea pe criteriu religios este o realitatea in Moldova (amintitiva de protestele antievreiesti in urma cu un an) si alte actiuni sau expuneri ale bisericii ortodoxe impotriva altor religii.

Aici, cred ca, este ascunsa problema dar lovitura este data cu totul in alta parte pentru a distrage atentia de la ce cu adevarat creaza dezaprobarea acestei legi de biserica ortodoxa.

P.S. Pentru unii preoti aduc la cunostinte ca nu sunt homosexual. Sunt un moldovean normal la cap, corp si minte!