Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!
Intotdeauna maghiarii au avut dreptul sa invete in limba lor! Cei care locuiesc in localitati unde sunt si maghiari stiu ca in orice scoala sau liceu exista sectia romana, sectia maghiara! Dupa 1990 au inceput sa se planga ca nu au drepturi si doresc sa studieze in limba lor (lucru care de altfel se intampla si pana atunci) Cei care nu se pricepeau, au spus: bineinteles, de ce sa nu invete, crezand ca bietul maghiar a fost obligat sa invete in romana. Dar cine dorea invata putea opta la sectia romana sau la sectia maghiara. Oamenii de atunci stiau ca trebuie sa se descurce in Romania si foarte multi au dat la sectia romana, intelegand ca au mai multe posibilitati.
Dupa strigatul disperat ca doresc invatamant in limba maghiara, ca si cum pana atunci nu exista, s-au facut delimitari clare intre scoli, astfel ca romanii si maghiarii nu mai au contact unul cu celalat. S-a facut segregatie!
Spunea cineva mai sus ca degeaba invata in scoala, ca tot nu se intelege cu partea romana, ca acest lucru e altceva. E foarte adevarat! O comunicare se poate stabili doar fiind impreuna, avand contact mereu unii cu ceilalti, in scoli, pe strada, etc, lucru care cu greu se intampla prin separare.
Pe vremuri erau copii romani si maghiari care stateau impreuna, mergeau la film, se invitau unii la altii, erau prieteni! Acum rar se mai vede asa ceva, totul e separat! Romanii cu romanii si maghiarii cu maghiarii, iar politicienii fac tot posibilul ca cele doua etnii sa nu aiba contact una cu cealalta! Vi se par normale toate aceste lucruri?
Toate s-ar putea rezolva prin simpul fapt ca acceptati ca traiti in Romania, toti traim aici si trebuie sa comunicam unii cu ceilalti! Si acest lucru trebuie facut in romana, pentru ca traim intr-o tara numita Romania!
Re: vezi asta este diferenta intre neamul vostru care uraste pe toata lumea care nu este roman si
vezi aceasta este diferenta intre neamul vostru romanesc ,care uraste pe toata lumea care nu e romanesc si neamul nostru maghiar care este tolerant si stilat;nu -i uraste nici pe dusmanii ,neciopliti ca tine.Un maghiar in opinia ta bolnava"sobolan";
Re:
esti un incult,dar nu numai atit esti si o fiinta periculoasa si inumana,ar fi bine ,daca ai invata si putina istorie adevarata si nu falsificata de catre istoricii vostri iresponsabil;
ing. Radu ADAM, Tmisoara
Re:
Daca tot isi doresc atat de mult sa studieze in limba maghiara,de ce nu merg la Budapesta? Oare romanii nostri care traiesc in Ungaria au aceleasi pretentii ca si maghiarii din Romania? Ma indoiesc! De ce nu vor mai multa autonomie?
Pentru ca nu li se da voie d-le,pentru ca formatiunile politice romane nu sunt atat de reprezentative ca cele magiare la noi.
Acest lucru s-a intaplat in Romania pentru ca noi i-am incurajat,.....si din motive politice de altfel nu rationale.
Ati fost vreodata in Covasna sau Hargita?Daca nu,sa stiti ca eu da. In aceea zona nu am gasit nici un ziar in limba romana, mai mult, vanzatoarele iti raspund in magiara la intrebarile adresate in romana.Refuza discutia in limba romana ceea ce este umilitor ,asa ca nu incercati sa fiti diplomat d-le, caci sunteti mai degraba neinformat.(i-mi place sa cred)
Faceti comentarii dupa ce va faceti temele!
D-le ,daca sunteti roman sa va fie rusine.
Adina
LA BUNA VEDERE . MARIA MAGUREANU
Re:
da romanii vostri din Ungaria nu sunt uriti de majoritatea maghiara,dovada ca daca nu ar trai bine acola ,s-ar repatria oricind in Romania "voastra"nimeni si nimic nu i-ar opri;
Cum va putea oare un absolvent al viitoarei facultati sa trimita un caz grav la Bucuresti sau la alta clinica cu diagnosticul in limba maghiara
PARCA NU AM AVUT ACEI STRAMOSI PUTERNICI SI NEINFRICATI IN FATA NUMEROSILOR COTROPITORI DIN DIVERSE VREMURI ......
POATE NE VOM TREZI ODATA !!!
| This discussion has been closed. |