Anti-Miorița

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Anti-Miorița

Acest articol a fost șters de către autorul petiției (Arata detaliile)

2016-03-30 11:44



Musafir

#2

2016-03-30 17:08

Minunatã gândire' dar cica din râs in râs este fericire.... .si din plâns in plâns e mai bine ! Sucees

Musafir

#3

2016-03-31 08:13

Subscriu opiniei autorilor "analizei" aniti-Miorita si apreciez ca si cronologia istoriei romanilor ar merita o analiza mai obiectiva. Atata vreme cat tu te lauzi ca in fata invaziei turcesti, tu ca popor, dai foc lanurilor de greu si hambarelor, otravesti fantanile si te retragi in munti, cam ce pot sa le spun copiiilor mei, comparativ cu istoria universala: lupta sarbilor de la Kossovopolje, sparatnii impotriva persilor sau chiar dacii care erau convinsi ca sevor intalnicu Zamolxes daca vor pieri eroic aparandu-si tara. Gena noastra mai curajoasa s-a amestecat cu ADN-ul roman, "precursorii" italienior, poporul care are cea mai subtire carte despre eroi.
Asociatia Anti-Miorita

#4 Re:

2016-03-31 09:19

#3: -  

 Va multumim, si, la randul nostru, va impartasim parerea! Miorita este doar un prag psihologic care, odata depasit prin mutarea sa in ciclul universitar, va permite reabilitarea pozitiei individului tanar fata de compatimire si resemnare. 


Musafir

#5 Re:

2016-04-01 16:00

#2: -  

 si cica cel care accepta mai primeste... mai bine decat bine”

daniel

#6 Sunt total de acord!

2016-04-01 16:28

sa dispara si eminescu, creanga, cosbugc,blaga, goga..... de fapt toti, pentru ca toti abordeaza tema acceptarii destinului, a micimii umane in fata mortii samd. De fapt tot ce tine de romanism, romania, trebuie sa dispara. si sa adoptam alt nume de tara. de exemplu.. germanea, sau anglea, sau franza.

istoria, traditia, cultura si tot ceea ce inseamna identitatea romaneasca trebuie sa dispara. indiferent de forma sau fond. suntem o natie de hoti, betivi, curve, leneshi si smecheri. trebuie sa disparem sau sa ne dizolvam in alte popoare. trebuie sa devenim europeni. cel putin.... nemti daca nu norvegieni. ortodoxia trebuie sa dispara pentru ca este un mijloc de manipulare si de indobitocire. sa ardem catedralele, preotii, sa i ardem si pe crestinii ortodoxi. sa construim spitale.. si cluburi, pentru ca fratii nostri din colectiv nu pot fi uitati. avem nevoie de introducerea in programa scolara a orelor de sexologie, atat teorie cat si practica, incepand de la clasa 0. elevii si profesorii sa faca sex in grup, anal, oral samd... pentru ca trebuie ca acesti copii sa invete ce inseamna libertate sexuala din frageda pruncie, in asa fel incat sa accepte ideile gender si lgbt. trebuie sa propunem o lege prin care bisexualitatea sa devina obligatorie, daca nu homosexualitatea chiar. societatea romaneasca de azi e o mizerie si trebuie sa dispara. vrem sa studiem din miller, bruckner si 50 shades of gray lectura obligatorie. portrete cu merkel si obama obligatorii in fiecare camera si poze cu ei in portofel.


Musafir

#7

2016-04-02 05:46

O schimbare nu poate fi făcută de un singur om, dacă vrem să schimbăm ceva în jurul nostru trebuie sa ne mobilizăm şi să încercăm
Asociatia Anti-Miorita

#8 Re: Sunt total de acord!

2016-04-02 10:22

#6: daniel - Sunt total de acord!  

 

  Buna Daniel, ne bucuram sa avem parerea ta. Ni se pare util sa se inteleaga cat mai clar impotriva a ce anume luptam si sa nu fim gresit etichetati. Sunt multe probleme de rezolvat in aceasta tara, dar Eminescu, Creanga, Cosbuc, Blaga, Goga nu fac parte dintre ele. 

Nu reprezentam o moda, asa cum sunt cele enumerate mai sus. Nu este o idee de import. Ai definit identitatea romaneasca dintr-o perspectiva cel putin de revolta interna, dar ciobanasul nu a avut mandria de a-si infrunta soarta - am putea spune - ca sa facem o paralela cu oile noastre.

Ai pus punctul pe i in al doilea paragraf deoarece ai spus ca "suntem".  Noi, "astia cu Miorita", sa stii ca nu "suntem", si nu ne poate include nimeni cunoscut in niciunul dintre aceste apelative. Poate, odata ce iesim din acest cerc vicios de a ne auto-compatmi, niciunul nu mai ”suntem”.

Aici intervine fatalismul asupra caruia dorim sa tragem un semnal de alarma, aici intervine auto-umilinta si defetismul pe care dorim sa le amendam simbolic prin mutarea baladei fie si cu un fir de par mai incolo, oriunde ar considera elevii si parintii lor ca i-ar sta mai bine, nu neaparat la universitate si n-am vorbit de doctorat :) Si noi suntem parinti si asa am considerat mai bine dar suntem deschisi oricaror propuneri, este un proiect pentru toti, nu dedicat intereselor personale. 

Nici nu va readuce fumatul inapoi in cluburi, nici nu ne recompenseaza cu altceva, practic (!) vorbind. Efectele vor fi simtite dupa cativa ani de la o eventuala implementare, ca sa fiu optimist in continuare. Asa cum multi isi propun sa faca lucruri asa ne-am propus si noi sa facem acest proiect. Daca acesta reuseste sa faca un pas mic catre normalizare nu putem afla decat intrebandu-va daca sunteti de acord cu el. 

In fond, avem un tel comun cu tine, la fel de idealist, insa nu este cazul sa ne impiedicam de lamentari. Le putem lua pe rand, din orice directie. Noi doar incepem cu ceva.  

Iti multumim, 

Cu respect,

Asociatia


Musafir

#9 miorița nu aparține folclorului românesc

2016-04-02 14:02

miorița este un mit de factură creștină originar din regiunea balcanică, nu din regiunea carpatică. acest mit s-a răspândit prin intermediul transhumanței în perioada când regiunea carpatică era parte a imperiului bulgar. după multe încercări eșuate de supunere/creștinare a populației de la nord de dunăre, miorița a fost oferită ca un ”cadou de nicăieri”. astfel, după preluarea și însușirea mioriței, populația de la nord de dunăre a devenit chiar docilă iar ulterior a adoptat și religia creștină și scrierea chirilică(care a fost păstrată până la unirea principatelor). unele modificări și adaptări ale mioriței s-au făcut în perioada în care transilvania a devenit parte a imperiului ungar, aducând-o aproape de forma în care a fost scrisă prima oară.

miorița a fost de fapt un cal troian


Musafir

#10

2016-04-03 09:31

Pentru ca de o viata traiesc intro atmosfera de jale, fatalism si lasitate Pentru ca m-am saturat de atata lipsa de spirit civic si ascunderea capului in nisip Pentru ca -imi place cacofonia- capul plecat sabia nu-l taie ! Ptiu , ma lasi ?
Dan N.

#11 Traiasca Marxismul Cultural!

2016-04-08 11:17

Pe Eminescu nu vreti sa-l interziceti, petitionarilor ? Aveti o problema cu Miorita ? Cred ca ar fi bine sa va rezolvati mai intai propriile frustrari. Neo-marxistii de tipul vostru sunt produsul propagandei sorosiste, care a dus la indoctrinarea unor fiinte de tipul vostru. Soros poate fi mandru cu ceea ce a obtinut in cazul vostru: o specie rara de imbecili spalati pe creier, dar mandri de ignoranta lor, care confunda civilizatia cu propaganda homosexuala, pentru care patriotism inseamna extremism, dragostea fata de tara si romani inseamna rasism, istoria neamului nu exista sau este rusinoasa, traditiile sunt obiceiuri pagane salbatice, familia nu mai inseamna nimic, decat cel mult o institutie anacronica. Sunteti jalnici mai petitionarilor... Mai bine intrebati-va al cui joc il faceti prin stupiditatea etalata public in aceasta petitie.

Vlad Tepes

#12 Miorita, fatalista? Cine v-a zis?

2016-04-08 15:04

Unde-i ciobanul fatalist si resemnat? Voi stiti limba romana? In "Miorita" se spune asa: "Si DE-O FI sa mor / in camp de mohor...." Unde vedeti voi ca "de-o fi sa mor" - adica "daca o sa mor" - e totuna cu "CAND o sa mor"??? Miorita fatalista si resemnata ar fi zis "Si CAND o sa mor / in camp de mohor...", nu asa cum spune de fapt, "Si DE-O FI sa mor" etc. Sa va spun eu ce le-a facut ciobanul moldovean celorlalti doi: i-a pocnit cu bata lui ciobaneasca de le-a sunat apa-n cap! Numai ca baiatul era grijuliu, intelept, si si-a facut testamentul pentru orice eventualitate, ca sa stie el ca a lasat lucrurile in urma lui in ordine si ca sa mearga la batalie cu inima usoara. Ceea ce nu-i si cazul vostru.

Asociația Anti-Miorița
Autorul acestei petitii

#13 Re: Miorita, fatalista? Cine v-a zis?

2016-04-09 03:35

#12: Vlad Tepes - Miorita, fatalista? Cine v-a zis? 

Salut Vlad. Ţepeş.

Chiar așa, unde e ciobanul de care zici? Şi tu de unde știi ca oaia este fatalistă? Cine ți-a spus una ca asta?

În discuții despre interpretarea baladei în forma semidoctă de manual nu ne implicăm. Nu despre interpretarea ei vorbim.

Este uneori de ajuns să fie citite doar cuvintele și pasajele scrise cu bold în textul petiţiei. :)

Îți mulțumim,

Stimă!

Asociația

Ghita Bizonu'

#14 Căntã, zeițã, mânia ce-aprinse pe-Ahil Peleianul

2021-05-29 20:18

Daca vreti o educatie mai eroica va recomand Iliada. 

Am dubii ca ati fi in stare sa o si cititi ...