Latina la clasa a VIII-a în noile Planuri-cadru de învăţământ


Musafir

#276 Re:

2016-02-12 20:06

#274: -  

entru ca limba latina, limbile straine, muzica, desenul si dirigentia trebuie sa ramana in trunchiul comun de la clasa a V-a pana in clasa a VIII-a. Numai astfel vom putea avea oameni educati si civilizati. Studiind limba llatina, se studiaza si civilizatia, se fac legaturi intre limbile studiate in scoala, dar si intre limbile pe care copiii le invata din filme sau in calatoriile in tarile latine.


Musafir

#277

2016-02-13 10:36

Am semnat pt ca ciocoflenderii tradatori de la acel institut si din Ministerul Educatiei au vrut sa loveasca in indentitatea nationala si sa produca pe banda doar roboti si inculti. Acei 6 derbedei din acea comisie, inclusiv cu ministru Curaj, trebuiesc dati afara din invatamant si cercetare. Ei nu pot face experiente pe copiii romanilor si impotriva vointei parinilor lor si al lor personal. AIci este tara romanilor si nimeni nu va dicta pt ce vom face cu viata noastra, cu cultura noastra, cu copii nostrii, decat familiile noastre si nu voi niste tradatori de tara vanduti strainilor.
Anca B.

#278 Re:

2016-02-15 15:58

#57: -  

  Fiind binecunoscut impactul inventivitatii asupra economiei, simpla manufactura de calitate a produselor nu mai constituie demult un avantaj economic; disciplinele artistice fiind principalele care educa inventivitatea, creativitatea si gandirea divergenta (“out of the box”) a tinerilor. Avand un limbaj universal, artele dezvolta creativitatea la toate nivelurile intr-o lume a schimbarilor tehnologice, economice si sociale. In toate tarile Uniunii Europene, situatia este foarte diferita, ponderea acestor cursuri obligatorii oscilind intre minim 1ora muzica si 1 ora arte vizuale/saptamana la clasele V-VIII in tari ca Belgia si Danemarca si maxim de 2-3ore arte vizuale si 2-3ore muzica/saptamana obligatorii la clasele a V-VI si 1-2ore arte vizuale si 1-2ore muzica/saptamana la clasele a VII-VIII in Germania, Finlanda, Franta, Italia, Austria, Olanda, Polonia, Portugalia, Anglia, Republica Ceha si Spania. In Suedia si Grecia numarul de ore este cam acelasi cu ce avem noi astazi, chiar putin mai mare. Avand contact cu invatamantul din SUA, stiu ca si acolo timpul alocat materiilor artistice este incomparabil mai mare cu ce avem noi astazi in planul cadru.

Planuri cadru din alte tari europene: http://www.ise.ro/wp-content/uploads/2012/08/ si mai adaugati apoi si Numar_de_ore_alocate_pe_discipline_si_clase_Final.pdf 

Cum argumentati scoaterea orelor de arte in contextul in care in toate tarile Europei acestea ocupa un spatiu mult mai mare decat avem noi in prezent? 

 

Mihai C.

#279 Re:

2016-02-16 11:16

#57: -  

  Cum argumentati scoaterea orelor de arte in contextul in care in toate tarile Europei acestea ocupa un spatiu mult mai mare decat avem noi in prezent?

Dupa cum arata planurile cadru din linkul de mai jos, in toate tarile Uniunii Europene, situatia este foarte diferita, ponderea acestor cursuri obligatorii oscilind intre minim 1ora muzica si 1 ora arte vizuale/saptamana la clasele V-VIII in tari ca Belgia si Danemarca si maxim de 2-3ore arte vizuale si 2-3ore muzica/saptamana obligatorii la clasele a V-VI si 1-2ore arte vizuale si 1-2ore muzica/saptamana la clasele a VII-VIII in Germania, Finlanda, Franta, Italia, Austria, Olanda, Polonia, Portugalia, Anglia, Republica Ceha si Spania. In Suedia si Grecia numarul de ore este cam acelasi cu ce avem noi astazi, chiar putin mai mare. Avand contact cu invatamantul din SUA, stiu ca si acolo timpul alocat materiilor artistice este incomparabil mai mare cu ce avem noi astazi in planul cadru. 


Musafir

#280 Re:

2016-02-16 11:33

#57: -  

  Cum argumentati scoaterea orelor de arte in contextul in care in toate tarile Europei acestea ocupa un spatiu mult mai mare decat avem noi in prezent?

In toate tarile Uniunii Europene, situatia este foarte diferita, ponderea acestor cursuri obligatorii oscilind intre minim 1ora muzica si 1 ora arte vizuale/saptamana la clasele V-VIII in tari ca Belgia si Danemarca si maxim de 2-3ore arte vizuale si 2-3ore muzica/saptamana obligatorii la clasele a V-VI si 1-2ore arte vizuale si 1-2ore muzica/saptamana la clasele a VII-VIII in Germania, Finlanda, Franta, Italia, Austria, Olanda, Polonia, Portugalia, Anglia, Republica Ceha si Spania. In Suedia si Grecia numarul de ore este cam acelasi cu ce avem noi astazi, chiar putin mai mare. Avand contact cu invatamantul din SUA, stiu ca si acolo timpul alocat materiilor artistice este incomparabil mai mare cu ce avem noi astazi in planul cadru.

Aceste ore sunt fundamentale in formarea personalitatii elevilor si nu exista in programa pentru a mari mediile, cum sustineti dumneavoastra. Fiind binecunoscut impactul inventivitatii asupra economiei, simpla manufactura de calitate a produselor nu mai constituie demult un avantaj economic; disciplinele artistice fiind principalele care educa inventivitatea, creativitatea si gandirea divergenta (“out of the box”) a tinerilor. Avand un limbaj universal, artele dezvolta creativitatea la toate nivelurile intr-o lume a schimbarilor tehnologice, economice si sociale.  


Musafir

#281

2016-02-17 22:34

Având o experienta de profesor de peste 20 de ani (în România, pe urma în Franta), pot afirma ca elevii care au urmat cursuri de Latina timp de câtiva ani ani au reusit mai bine examenele de intrare si parcursul lor universitar în institutele superioare de învatamânt - literare, economice sau stiintifice.
A doua tara din Europa cu origine latina clara (dupa italieni) si copiii nostri sa nu cunoasca macar rudimente din aceasta limba ? Ne facem de râs. Dar bogatia culturala pe care o ofera studiul limbii latine ? Ca e vorba de istorie, de studiile de drept sau în domeniul stiintific, de studiile literare sau de religie.
Menon

#282 Re: Re:

2016-02-19 17:54

#212: laMisto - Re:  

 Foarte interesant să fii incult!!!


Musafir

#283

2016-04-04 20:30

Limba latină este foarte importantă. Este utilizată în multe domenii de activitate. Este normal să se înceapă studierea ei din clasa a VIII, deoarece în liceu se vor "izbi" de termeni și denumiri în limba latină și atunci le va fi mai ușor să īnvețe.

Musafir

#284

2016-08-19 13:46

Din dorinta de a incunostiinta pe cei , in drept ca pot face o greseala regretabila pt. natia romana! Ce ar fi spus Eminescu, dar Lucian Blaga, ,dar...... Calinescu....? Ce facem din Cultura? Ignorantii ...sa traiasca?! ... E grav!