Fără pesticide în Zonele de Interes Ecologic!

Vești rele pentru albine, polenizatori și siguranța noastră alimentară vin de la Bruxelles. În data de 30 mai 2017 Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a blocat o reglementare propusă de Comisia Europeană de interzicere a folosirii pesticidelor în Zonele de Interes Ecologic. Așa cum le spune și numele, aceste suprafețe cu destinație specială sunt menite să contribuie la echilibrul ecosistemelor, să asigure menținerea biodiversității și conservarea mediului natural. Mulțumită votului a 15 dintre cei 30 de europarlamentari, membri ai acestei comisii, printre care și 2 români, aceste zone nu vor mai avea rolul beneric pentru natură și viață pentru care au fost concepute ci se transformă în capcane mortale pentru insecte, printre care și albinele.

În cadrul reformei Politicii Agricole Comunitare (PAC) s-a introdus ideea de „componentă verde” prin care fermele de dimensiuni mai mari trebuie să prevadă suprafețe de teren care „să salveze și să apere biodiversitatea în ferme”, numite Zone de Interes Ecologic (ZIE). În conformitate cu Reg. UE 1307/2013, art. 43 și OUG. nr. 3/2015, Art. 17 fermierii au dreptul la plata unică pe suprafață numai dacă aplică în mod obligatoriu, pe toate hectarele lor eligibile, următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu:

a) diversificarea culturilor;

b) menținerea pajiștilor permanente existente;

c) prezența unei ZIE pe suprafața agricolă.  

În Romania sunt considerate ZIE următoarele:

* terase;

* elemente de peisaj: garduri vii/fâșii împădurite, arbori izolați sau în aliniament , grupuri de arbori, margini de câmp, iazuri , rigole;

* zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare;

* zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție;

* terenuri agricole împădurite prin Măsura 221 din PNDR 2007 - 2013 și Măsura 8 din PNDR 2014 - 2020;

* zone cu strat vegetal;

* zone cu culturi fixatoare de azot.

Fermierul are obligația să organizeze ZIE pe 5% din suprafața terenului arabil exploatat.   Mai ales zonele cu strat vegetal și culturile fixatoare de azot pot fi, funcție de speciile de plante folosite, de mare importanță pentru albine și apicultori, oferind cules chiar în perioadele cele mai dificile ale anului din acest punct de vedere. Luând în considerare cele aproximativ 10.000.000 hectare de teren arabil ale României și presupunând că s-ar aplica ferm legislația în acest sens există un potențial de 500.000 hectare de plante cu importanță meliferă care ar putea asigura un cules valoros pentru multe sute de mii de stupi, chiar în perioadele cele mai dificile ale anului.  

Pentru a se atinge scopul protecției ecologice Comisia Europeană a propus în 2016 interzicerea pesticidelor în activitățile productive din ZIE, mai exact la culturile fixatoare de azot și la stratul vegetal. Propunerea venea la un an de la lansarea noii PAC în condițiile în care probabil că nimeni nu își imaginase atunci când se decisese înființarea ZIE că fermierii vor folosi acolo pesticide. În acest sens comisarul european pentru agricultură Phil Hogan declara: „Fermierii pot folosi pesticide pe 95% din teren dar ZIE ar trebui păstrate pentru biodiversitate”. Cu toate acestea un  umăr de 18 state membre (printre care și România) au contestat această propunere la Consiliul Agricol al UE considerând ca astfel s-ar „limita deciziile productive ale fermierilor”.

Comisia AGRI a Parlamentului European a decis cu 15 voturi pentru și 9 împotrivă respingerea propunerii de interzicere a pesticidelor în ZIE. Doi europarlamentari români au participat și ambii au votat împotrivă. Numele lor sunt Viorica Dăncilă și Daniel Buda.

Stimați colegi apicultori și cetățeni responsabili ai României, situații de acest fel ne afectează direct și nu putem rămâne indiferenți! Unul dintre argumentele invocate în declarația comună a celor 18 state menționată mai sus a fost că înșiși apicultorii ar solicita folosirea pesticidelor pentru a asigura dezvoltarea plantelor în aceste zone. Noi nu credem că apicultorii români ar putea susține o asemenea idee absurdă.

De aceea Federația Asociațiilor Apicole din România-ROMAPIS vă îndeamnă la acțiune constând în semnarea acestei petiții online de respingere a folosirii pesticidelor în ariile de interes ecologic, destinate protecției albinelor și nu omorârii lor.

Să dăm un semnal celor care ne reprezintă în Parlamentul European că o parte importantă a populației României le cere să își schimbe poziția și să o aducă în concordanță cu a celor care i-au votat.


ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România    Contactați autorul petiției