Elevii și părinții susțin activitatea Centrelor Județene de Excelență

Principalii beneficiari ai sistemului educațional sunt elevii. Toți elevii, fără discriminări privind etnia, religia, condițiile speciale ale fiecăruia dintre noi. Totuși, modificările din Legea Națională a Educației omit acest principiu formând "clase de performanță" la nivelul unor Colegii Naționale. Nu numai că această măsură poate genera abuzuri  în procesul de formare a acestor clase și în mod clar va exista o percepție depreciativă asupra tuturor celorlalte clase care nu sunt "la fel de bune", dar vorbim și despre inegalitatea de șanse pentru elevii din licee teoretice, tehnologice și altele, care nu vor putea beneficia niciodată de această oportunitate, indiferent de nivelul de pregătire și de capacitățile elevului.

Chiar și în acest moment, în special în liceele de top, există această diferențiere între clase "bune" și clase mai puțin bune, există priviri jignitoare între elevii care se critică reciproc din cauza faptului că primesc tratamente diferite. Iar atunci, cum va arăta un Colegiu Național cu o clasă de performanță, conform modificărilor aduse în lege? Daca nu am ști realitatea din școlile noastre, am zice că nu e decât o măsură pentru a sprijini educația de calitate. Însă noi, elevii, trăim în aceste școli, deci ne cunoaștem și realitatea. Mai cunoaștem și că singurul impact al acestor schimbări va fi să accentueze și mai mult diferențele de nivel dintre elevii aceleiași școli, dar și dintre școlile cu programe diferite, ducând, pe termen lung, la segregări între oamenii care depind de educație și pentru care este făcută educația. Va crește stresul, presiunea, anxietatea pusă pe umerii copiilor și părinților care nu doar că trebuie să opteze pentru un liceu la finalul ciclului gimnazial, ci trebuie să tindă spre acea singură clasă specială.

Toate aceste rezultate nedorite pot fi evitate însă dacă, in loc de modificările menționate anterior, ar rămâne în vigoare Centrele Județene de Excelență care au deja experiență în legătură cu aceste aspecte, realizând grupe de lucru pe fiecare disciplină de studiu, cu profesori pregătiți, pentru elevii din orice tip de unitate de învățământ preuniversitar care doresc să performeze într-un domeniu. Mai mult de atât, Centrele Județene de Excelență oferă elevilor și alte perspective prin proiecte educaționale, activități de voluntariat sau de consiliere, care sunt deschise tuturor elevilor din județ. 

Pentru a îmbunătăți actul educațional este nevoie să luptăm împreună, elevi, părinți și profesori. Iar o schimbare care nu face decât să intensifice luptele dintre elevi, dintre părinți sau dintre profesori nu este una care să ne aducă un plus de valoare.


Un grup de elevi ai Centrelor Județene de Excelență    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Un grup de elevi ai Centrelor Județene de Excelență să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...