Economisiți pe concerte, NU pe siguranța și viitorul copiilor!

Dlui Ion Ceban, Primar al mun.Chișinău,

Consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău

 

 

Decizia recentă a Primăriei mun. Chișinău (nr.01/16-6/4 din 03.01.2024) privind sistarea activității grupelor cu program prelungit, reprezintă o decizie cu un profund impact negativ asupra familiilor cu copii și mai ales asupra elevilor din clasele primare. Această hotărâre arată că conducerea mun.Chișinău nu ține cont de interesele cetățenilor, în special, a celor mai vulnerabile grupuri.

Sistarea activității grupelor cu program prelungit va avea un șir de consecințe negative și riscuri, inclusiv pentru sănătatea și viața copiilor:

1. Aflarea copiilor cu vârsta de 7-10 ani timp îndelungat (până la 6-7 ore pe zi) fără supraveghere, fapt care va duce la creșterea numărului de accidente de diverse tipuri (casnice, rutiere, etc.).

2. În lipsa unor activităților educaționale zilnice în cadrul școlii, vor creștere riscurile expunerii copiilor preadolescenți (10-11 ani) la vicii și comunicare cu persoane dubioase/influențe necorespunzătoare.

3. Copii vor fi lipsiți de suportul și ghidarea cadrului didactic la pregătirea temelor pentru acasă, fapt care va duce la scăderea reușitei școlare.

4. Va crește considerabil nivelul de discriminare a femeilor, care au copii de vîrstă școlară mică, și care nu vor avea posibilitatea de a se angaja cu program deplin, respectiv vor scădea veniturile familiilor cu copii.

5. Vor rămâne fără loc de muncă profesorii, care activează la grupele cu program prelungit, iar  celor care cumulează, li se vor micșora substanțial salariile.

6. Copiii din familiile social-vulnerabile vor fi lipsiți de posibilitatea de a beneficia de un prânz cald la școală, pentru unii aceasta fiind unica masă caldă pe parcursul zilei.

7. Va crește substanțial corupția în sistemul educațional din mun.Chișinău, fiindcă în lipsa grupelor cu program prelungit oficiale, în unele instituții de învățământ se vor organiza aceleași grupe, dar pentru activitatea lor se vor solicita taxe informale și netransparente de la părinți.

Considerăm că bugetul mun.Chișinău dispune de suficiente resurse și nu exista premize de a sista activitatea grupelor cu program prelungit, iar motivul invocat a lipsei mijloacelor bănești este unul fals.

Reieșind din cele expuse dar și din importanța problemei abordate,

S O L I C I T Ă M:

1. Includerea în bugetul municipal pentru anul 2024 a cheltuielilor necesare pentru funcționarea grupelor cu program prelungit.

2. Consultarea cetățenilor mun.Chișinău și prioritizarea cheltuielilor în vederea acoperirii necesităților importante ale locuitorilor mun.Chișinău, inclusiv a necesităților copiilor.

3. Reducerea drastică a resurselor financiare destinate organizării concertelor și altor manifestări publice atât în Chișinău, cât și în diasporă, precum și a cheltuielilor de deplasare a angajaților primăriei și a activităților de promovare a primăriei mun.Chișinău (ziare, pliante, emisiuni, etc.). 

Copii nu pot fi monede de schimb si nici subiect de manipulare!   

Cu respect,

semnatarii petiției

 


AO „Părinți Solidari”    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că AO „Părinți Solidari” va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...