Comunicare asupra Hub-ului Român de Inteligență Artificială din partea comunității științifice de IA românești

Inteligența artificială și robotica au un potențial enorm de a schimba România în bine, în toate ariile de activitate umană, asemenea marilor revoluții tehnologice create de om de-a lungul timpului. Asistăm acum într-adevăr la începutul unei mari noi revoluții în tehnologie și în evoluția umană. Este o revoluție în care Inteligența Artificială (IA) începe să dea puteri sporite omului, pentru a face lucrurile mai bine, mai eficient, mai sigur și cu costuri umane și de energie mai mici. Așa precum electricitatea este un bun universal la nivel planetar, la fel va fi și IA, și va depinde numai de noi cum vom ști sa dezvoltăm mai departe și să folosim acest bun de mare valoare. Dacă de atâtea ori în istorie oamenii au fost folosiți pe post de roboți pentru a construi lumea, acum, prin emergența IA-ului, vom putea folosi roboți în loc de oameni pentru a ajuta la construirea lumii mai departe. De asemenea, tehnologiile IA vor permite omului să evolueze și să atingă un nivel superior de umanitate.

La nivel practic, IA este de abia la început dar potențialul este enorm, și majoritatea țărilor lumii - mai mari (SUA, China, UK) sau mai mici (inclusiv vecinii noștri: Bulgaria, Serbia) - au conștientizat acest lucru și investesc considerabil în cercetarea din acest domeniu. Să ținem cont că toate marile forțe economice (Franța, Germania, UK, USA și multe altele) au construit deja Hub-uri în Inteligență Artificială care susțin cercetarea și inovarea, pentru că au înțeles, în mod corect, importanța acestui domeniu pentru viitorul lor. Ca orice mare ramură științifică și tehnologică, IA trebuie în permanent îmbunătățită: studiată, dezvoltată și experimentată în laborator și în situații reale. De aceea este absolut necesar ca noi să investim în formarea de ingineri și cercetători care să participe la construcția IA în România. Considerând potențialul nostru uman, asta e o șansă pe care nu avem voie să o pierdem.

Așa s-a întâmplat cu toate marile tehnologii, de la primele motoare cu abur sau primele avioane până la moduri de a produce energie sau a comunica eficient. Dacă de beneficiile IA se pot bucura toți cei ce își vor permite aceste tehnologii, de cum se produce și dezvoltă IA la nivel de tehnologie se pot și trebuie să se ocupe cercetătorii și inginerii dezvoltatori care au educația și experiența corespunzătoare. Tot așa precum, de exemplu, de științele spațiale sau de medicina de cel mai înalt nivel, se pot ocupa cei cu educația și experiența necesară, adică doctorii și inginerii aerospațiali. Și asta pentru că doar ei se pricep la a dezvolta acele tehnologii, aceasta este meseria lor.

În acest sens, subsemnații, formând un grup considerabil de cercetători, profesori și ingineri români, atât din țară cât și din diaspora și cu rezultate de top la nivel internațional, susținem elaborarea unui plan de dezvoltare și cercetare în IA, sub forma unui Hub performant la nivel internațional, care să cuprindă atât centre universitare majore din toate zonele țării, cât și mediul privat - obiectiv pentru care autorii acestui comunicat au făcut demersuri susținute și au lucrat activ de-a lungul ultimilor doi ani și jumătate alături de autoritățile publice. Aceasta pentru că noi credem că, pentru a maximiza beneficiile IA la nivel economic în România, este nevoie de o colaborare strânsă, sănătoasă și echilibrată între mediile de cercetare științifică și mediul economic și cel administrativ. Țările mai sus menționate și-au creat deja asemenea structuri, căutând să atragă talent atât din țările lor cât și de peste hotare. Pe lângă faptul că Hub-ul de IA poate coagula eforturile de cercetare și transfer tehnologic, ar permite și limitarea exodului de creier de care suferă România în acest domeniu de vârf și foarte competitiv.

Noi nu am fost singuri în demersul nostru, ci l-am făcut într-o permanentă comunicare cu administrația guvernamentală din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, reușind să dezvoltăm planul proiectului, în pofida schimbărilor de echipe guvernamentale din ultimii ani. Și asta pentru că munca noastră nu a urmat o agendă politică de scurta durată, ci interesul real al României și al viitorului ei pe termen lung, pentru a deveni un actor relevant în domeniul IA la nivel regional și european.

Din păcate însă, comunitatea noastră de cercetători, profesori și ingineri în IA a constatat, după cum s-a comunicat la ultima conferință a Guvernului României pentru programele de cercetare și dezvoltare care vor fi finanțate din fonduri europene, că Hub-ul Român de Inteligență Artificială nu mai este o prioritate principală națională care să includă o componentă importantă de cercetare și inovare. Mai exact, în loc ca Hub-ul de IA să fie lăsat să se dezvolte printr-o colaborare sănătoasă, deschisă și reală între partea științifică și cea executivă, acesta a fost trecut direct sub controlul strict al administrației publice și al Guvernului, uitând-se rolul crucial pe care specialiștii acestui domeniu trebuie să îl joace pentru ca IA să se dezvolte și să producă valoare în economie și în administrația din România, pe baze științifice și inginerești solide. Această decizie, care a luat prin surprindere pe cei mai buni cercetători în IA din România și diaspora, a fost luată fără o consultare cu această comunitate de excelență în IA la care Guvernul are și a avut acces în ultimii ani. Or a dori să faci IA la un nivel profesionist, în interesul real al României și cu buna folosință a fondurilor europene din banii publici, fără a implica specialiștii dovediți din IA, este ca și cum ai dori să faci proiecte mari, la nivel național, în medicină fără a consulta pe cei mai buni doctori. Rezultatul unui asemenea demers ar fi probabil nesatisfăctor, cu o utilizare ineficientă a resurselor publice.

Hub-ul Român de Inteligență Artificială, declarat ca prioritate strategică la nivel național, trebuie să sprijine întregul sistem de cercetare-dezvoltare-inovare în IA din România, nu numai digitalizarea administrației, trebuie să potențeze mediul academic și privat pentru realizarea excelenței în IA și în dezvoltarea produselor și serviciilor bazate pe aceasta nouă tehnologie revoluționară, în toate sferele societății.

În plus, dacă România nu investește acum, când este momentul potrivit, în cercetare și dezvoltare în IA, îi obligăm, indirect, pe tinerii specialiști ai țării care doresc să lucreze în cercetare să aleagă între patrie și performantă profesională. O parte dintre copiii noștri probabil studiază acest domeniu în afară în acest moment. Oare nu vrem să le dăm șansa să se întoarcă acasă să profeseze dacă doresc? Dorim să îi condamnăm la un exil permanent? Sau ne dorim ca doar să cumpăram soluții de tehnologie IA din străinătate, în loc să investim în viitorul nostru și să construim noi, aici, o parte din aceste tehnologii?

Noi credem că nu este prea târziu pentru a salva viitorul Inteligenței Artificiale în România. Așadar, noi, reprezentanți ai comunității științifice din România și din diaspora, avem datoria să luăm poziție și să ne facem auziți. Viitorul României ne privește pe toți, iar impactul Inteligenței Artificiale va afecta întreaga societate și, tocmai de aceea, construcția IA în România trebuie făcută împreună cu comunitatea științifică de IA. Această comunitate a demonstrat de-a lungul timpului capacitatea de a contribui semnificativ la progresul IA prin dezvoltarea și publicarea de patente și lucrări științifice cu impact la nivel internațional, precum și prin colaborări semnificative cu industria IA din România și din străinătate.

Prin urmare, invităm cu cea mai mare deschidere și încredere reprezentanții abilitați ai Guvernului să continue comunicarea reală și activă cu cercetătorii, inginerii și profesorii de IA de prima mână, din România și din diaspora, cât și cu mediul privat interesat în adoptarea tehnologiei Inteligenței Artificiale, pentru a clădi împreună și pentru România, Hub-ul Român de Inteligență Artificială. Suntem convinși că doar împreună putem găsi cea mai buna soluție pentru acest proiect de importanță națională.

Marius Leordeanu, Adina-Magda Florea, Viorica Pătrăucean, Traian Rebedea    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Marius Leordeanu, Adina-Magda Florea, Viorica Pătrăucean, Traian Rebedea să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.