Cerem interzicerea dioxidului de titan E171 în Republica Moldova. Este periculos pentru sănătate

Începând cu anul 2022, aditivul alimentar E171, cunoscut sub denumirea de dioxid de titan, este interzis pentru utilizare în produsele alimentare în toate țările Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Europeană pe data de 8 octombrie 2021. În Franța, acest aditiv alimentar a fost interzis începând cu 1 ianuarie 2020.

dioxid_de_titan1.jpg

Acest colorant, compus din nanoparticule, a făcut obiectul unor alerte științifice de ani de zile, mai ales din cauza riscului său cancerigen. În vara acestui an, într-un final, Comisia Europeană a confirmat că aditivul E171 nu este sigur în alimentație, bazându-se pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Potrivit acestuia, E 171 nu mai poate fi considerat sigur, atunci când este utilizat ca aditiv alimentar. Cauza menționată: „nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.

Precizăm că genotoxicitatea descrie proprietatea agenților chimici care dăunează informațiilor genetice dintr-o celulă, provocând mutații, ceea ce poate duce la cancer.

Mai multe ONG-uri din țările UE care promovează o alimentație sănătoasă au făcut mari eforturi, au lansat petiții, s-au luptat pentru ca aditivul E171 să fie interzis în toată Europa. Este de altfel o victorie care subliniază de ce este importantă lupta organizațiilor non-guvernamentale pentru protecția sănătății cetățenilor.

Cu toate acestea, bătălia continuă, pentru că acest colorant controversat rămâne a fi utilizat în foarte multe medicamente, dar și în produse industriale precum pasta de dinți.

Unde poate fi găsit aditivul alimentar E171

Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:

  • Gumă de mestecat;
  • Patiserie (de exemplu cozonac);
  • Supe;
  • Paste tomate tip bulion;
  • Suplimente alimentare.

dioxid_de_titan.png

Cerem interzicerea dioxidului de titan E171 în Republica Moldova

A venit timpul ca și în R. Moldova să lansăm o astfel de petiție și să cerem ca acest aditiv periculos pentru sănătate să fie interzis și în R. Moldova. A venit timpul ca autoritățile statului, care se declară pro-europene, să se alinieze la legislația europeană și să interzică cât mai rapid posibil acest aditiv alimentar.

Platforma CE CONSUM EU lansează această petiție prin care cere interzicerea de urgență a dioxidului de titan E171 în produsele alimentare, atât de import, cât și autohtone.

Demonstrează că îți pasă de sănătatea ta și a copiilor tăi, semnează petiția și îndeamnă și prietenii tăi să facă același lucru.


Elena Robu, CE CONSUM EU    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Elena Robu, CE CONSUM EU să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...