Cerem Guvernului RM garantarea tarifului maxim de 10 lei la gazele naturale pentru consumatorii casnici

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa cere Guvernului garantarea tarifului maxim de 10 lei per metru cub de gaze naturale.

Această măsură este realistă economic și este absolut necesară pentru a salva economia națională și a opri migrația masivă. Prețul actual este dublu față de prețul de achiziție și nu există nici o justifixare pentru plata suplimentară luată din buzunarul cetățenilor.

Este realist un preț de 10 lei pentru  metru cub de gaz natural? Desigur că da. Energocom a achiziționat din banii noștri, în această vară, 600 de milioane de metri cubi la un pret sub 450 dolari per mia de metri cubi. A treia achizitie de 300 de milioane este deja in curs. Prețul mediu de achiziție este, deci, deja sub 10 lei.

Sunt costuri de transport și eventual stocare, dar devierile peste 10 lei sunt deja ușor de acoperit de către guvern, din creditele si suportul extern oferit pentru sezonul rece. Mai mult, din câte raportează public Energocom, 400 de milione mc sunt deja depozitate, reieșind că 200 de milioane de metri cubi au fost trimiși către consum, dar prețul în facturi a rămas neschimbat, de 18 lei - adică dublu față de prețul de achiziție. Este evident că, deja, pe cheltuiala suplimentară a cetățenilor, se acumulează undeva profit.

Iată de ce este imperios necesar ca fiecare leu redus din prețul de achiziție să nu mai producă profituri la MoldovaGaz și să fie transferat către consumatori, exact în perioada în care resursele financiare sunt cele mai necesare pentru familii - în sezonul rece.

Care a fost efectul formulei din iarna trecută - adică un tarif  mare compensat doar pentru populația vulnerabilă?

Măsurile din iarna trecută au avut un efect dramatic asupra economiei, nivelului de trai și a generat migrație masivă.

Costurile ridicate pentru energie au afectat în primul rând populația activă și afacerile mici și mijlocii care, în orice stat dezvoltat, constituie motorul economic.

Da, guvernul a ajutat oarecum populația social vulnerabilă dar a lăsat pe cont propriu pe cei care plătesc cele mai multe taxe. În ideea mioapă, că au bani și au de unde să plătească.

Exact persoanele care generau creștere economică au fost fie aduși sub pragul sărăciei, fie determinați să migreze.

În consecință, rămânem cu o proporție mult mai mare a populației vulnerabile, dar fără oameni care să plătească taxe în buget. Și mai departe ce facem? Pierderile substanțiale pentru economia națională generate de această politică mioapă trebuie analizate într-un raport separat, dar numai sumele colectate la buget din TVA în trimestrul 2 arată o reducere dramatică de peste 60% față de anul trecut, dacă includem și inflația.

Ce se va întâmpla dacă se păstrează politica de compensații din iarna trecută? Încă o iarnă cu politici greșite poate fi catastrofală. Cetățenii noștri aduși în sărăcie nu au timp să aștepte până ce actuala guvernare se dezmeticește de cap.

Scăderea economică prelungită va reduce și mai mult încasările la bugetul de stat, amenințând capcitatea statului de a plăti pensii, salarii și ajutoare sociale.

Mediul economic nefavorabil va goni și mai multe afaceri, și mai multe persoane, peste hotare. Migrația masivă, mai ales a familiior tinere, va continua și se va accelera, generând un efect în lanț care va păstra sarabvia în Moldova pentru încă mulți ani înainte.

Concluzie: Este mai ușor și mai ieftin să păstrezi prețul gazului sub 10 lei decât să reconstruiești o economie distrusă de migrația masivă și închiderea masivă a afacerilor.

Principalul obiectiv al Moldovei, ca al oricărui stat responsabil, în actuala criză, trebuie să fie conservarea și dezvoltarea capacității de creștere economică, iar acest lucru depinde în primul rând de păstrarea oamenilor și a afacerilor în țară. Pentru a îndeplini acest obiectiv, garantarea unui preț maxim de 10 lei pentru un metru cub de gaz este o măsură realistă și absolut necesară.

Cum ajută această petiție? Mobilizăm cetățenii pentru că, poporul trebuie să fie beneficiarul bugetului de stat, al granturilor și al creditelor oferite de către partnerii externi. Cetățenii trebuie să decidă cum trebuie să fie direcționate aceste resurse. Atât inițiativa cât și petiția semnată de cetățenii Republicii Moldova vor fi înaintate și către partenerii de dezvoltare, punînd presiune directă pe guvernare chiar la sursa donatorii externi.

Arina Spătaru, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE)    Contactați autorul petiției

Prin semnarea petiției, accept faptul că Arina Spătaru, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: