"Doriti examen de titularizare corect și decent, cu subiecte care vizează testarea aptitudinilor profesionale și un barem de corectare întocmit clar și detaliat"?

<span;>Aceasta petiție se adresează tuturor profesorilor și vizează  corectarea deficiențelor existente an de an, privind modul neprofesionist și batjocoritor de elaborare a baremului de evaluare a lucrărilor de la examenele de titularizare, prin respectarea și aplicarea regulilor elementare aplicate în cazul oriricărui examen în conformitate cu metodologia de examen.

<span;>În acest sens este necesar:

<span;>1. Subiectele să fie elaborate profesionist, respectiv, să vizeze date și informații complete și corecte din programa de specialitate, relevante ca semnificație pentru domeniul de activitate supus examinării. De asemenea subiectele propuse pentru examen trebuie să fie  concepute astfel încât timpul de lucru alocat să fie suficient în raport cu diversitatea și complexitatea lor, pentru a putea fi  rezolvate de către candidat în timpul de lucru alocat;

<span;>Trebuie renunțat la subiectele de examen care nu pun accentul pe calitatea informațiilor și testarea capacității de gândire, analiză și sinteză a candidaților, ci dimpotrivă testează viteza de redactare a unui volum uriaș de informații, adeseori irelevante în raport cu domeniul de activitate în care vor profesa candidații.

<span;> Astfel se evită situația actuală în care se solicită date și informații al căror răspuns nu se regăsește în programa de specialitate sau răspunsurile acceptate ca fiind corecte în barem, să nu existe și în programă, și implicit să existe erori în evaluare. Prin eliminarea acestor deficiențe selecția candidaților va fi în concordanță cu calitatea dorită în educație.

<span;>Ar trebui regândite și în alt format subiectele I și II care constituie partea de specialitate a fiecărei discipline pentru a facilita o evaluare obiectivă, așa cum există și la alte categorii socio-profesionale(de exemplu la concursul pe posturi al medicilor);

<span;>2. Barem corect din punct de vedere științific, cu exemple de răspuns la toate subiectele, detaliat cu toate elementele care se punctează.

<span;>Astfel  se evită situații precum cea de acordare a punctajului pentru perechi de răspunsuri fără nicio legatură între ele, ambiguitatea în notarea și subiectivismul în evaluare;

<span;>3. Comisiile de evaluare a lucrarilor să fie formate din profesori selectați din rândul cadrelor didactice care cunosc programa specifică examenului de titularizare și au competența de a rezolva orice subiect din programa de concurs.

<span;> Astfel se evită situațiile în care profesorul evaluator nu sesizează eventualele erori din barem și/ sau răspunsurile alternative corecte, întrucât în prezent orice profesor, fără o expertiză dovedită, poate corecta.

<span;>4. Subiectul de metodică trebuie corectat numai de către specialiști în metodica didactică și renunțarea la practica actuală de desemnare a unor cadre didactice ca evaluatori, întrucât există profesori care nu fac deosebirea între competențe-metode didactice-activități de învățare, bine corelate dar evaluează această componentă a examenului de titularizare care reprezintă 30% din puntajul total al probei scrise.

<span;>Astfel se evită situația în care subiectele de metodică sunt evaluate în mod superficial  și subiectiv în funcție de stilul personal privind modul de înțelegere, aplicare și notare a strategiei didactice adoptate de candidat.

<span;>5.  Transparență în evaluare.
<span;>Proba orală care contă în inspecția la clasă trebuie să respecte metodologia de examen, respectiv înregistrarea audio video, informarea candidatului cu privire la concluziile activității evaluate, întocmirea procesului verbal în două exemplare semnat de părțile implicate, din care un exemplar să fie predat candidatului și acordarea dreptului acestuia  de a contesta rezultatul evaluării. Comisia de evaluare trebuie să fie constituită din cadre didactice care în ultimii 5 ani au fost evaluați de o comisie de experți în metodica didactică, astfel încât să aibă o expertiză dovedită privind calitatea de evaluator.

<span;>Această măsură este deosebit de importantă, în condițiile în care proba orală constituie probă eliminatorie și reprezintă  25% din nota finală a examenului de titularizare.

<span;>6. <span;>Acces la borderou, imediat după afișarea rezultatelor, nu în septembrie;

<span;>7. Aplicarea corespunzatoare a regulamentului GDPR, mai exact anonimizarea la cerere.

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Popescu Adina va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...