CEREM DEMISIA/DEMITEREA MANAGERULUI SPITALULUI DIN SIGHISOARA

După ani de aşteptări şi promisiuni neononorate – renovarea şi modernizarea clădirilor existente, dotarea cu echipamente şi aparatură corespunzătoare, aprovizionarea cu medicamente, completarea personalului de specialitate, ba chiar construirea unui spital nou – am ajuns mai rău decât am plecat:

1. Policlinica Spitalului, cea în care se făceau consultaţii, analize şi tratamente accesibile asiguraţilor la sistemul de sănătate a fost desfiinţată şi clădirea lăsată în paragină, pradă degradării. O parte din cabinetele care funcţionau acolo au fost înghesuite în saloane din Spitalul Mare, în detrimentul funcţionării normale a Secţiilor spitalului, iar altele au fost desfiinţate total şi preluate de furnizori privaţi de servicii medicale: Centrul medical TopMed, Laboratoare de analize - Gravonschi, fosta Stomatologie, Centrul medical Lucas de pe str. Viilor, Cabinetul de psihiatrie de la parterul Sigma s.a.m.d. Astfel, asiguraţii depind de existenţa sau nu a contractelor cu Casa de Asigurări precum şi de fondurile alocate, eventual, acestor furnizori privaţi, în cele mai multe cazuri fiind puşi la plată pentru ceea ce ar trebui să primească gratuit într-un spital de stat.

2. Clădirea unde funcţionează Maternitatea se cosmetizează anual pentru prelungirea autorizaţiei de funcţionare, dar nu s-a făcut nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor de tratament şi cazare şi nici a calităţii serviciilor oferite pacienţilor. Nu există medic neonatolog şi nici linie de ATI. Medicii se plâng de lipsa instrumentarului şi a substanţelor de tratament, a spaţiilor adecvate desfăşurării unui act medical de calitate şi, nu în ultimul rând, a personalului de specialitate: neonatologi, anestezişti, moaşe, asistente, infirmiere.

3. Clădirea Pediatriei este şi ea “cârpită” periodic, dar atât interiorul cât şi exteriorul sunt improprii destinaţiei cu care funcţionează. Copiii abandonaţi aici sunt privaţi de căldură şi omenie, iar asociaţiile şi fundaţiile care doresc să ajute la îmbunătăţirea situaţiei se plâng de dispariţia donaţiilor făcute şi folosirea lor în alte scopuri decât cele pentru care au fost aduse, inclusiv pentru vânzare.

4. Spitalul Mare este şi marea durere a sighişorenilor care, speriaţi de poveştile nefericite întâmplate acolo, atunci când pot evită să apeleze la serviciile acestuia. O fac doar când nu au încotro şi atunci văd cu proprii ochi şi simt pe propria piele că acele poveşti nu sunt deloc exagerate. Exemple de oameni care au intrat pe propriile picioare în spital şi au ieşit în sicrie, ucişi de altă boală decât cea care i-a dus în spital. Clădirea veche, insalubră, cu pereţi crăpaţi, saloane şi grupuri sanitare sordide este incompatibilă cu sediul unei unităţii spitaliceşti a Mileniului trei. Lipsurile de toate felurile sunt la ordinea zilei, nu doar instrumentarul şi medicamentele (feşe, pansamente, fire chirurgicale, calmante, antiinflamatoare, antibiotice, materiale de curăţenie şi igienizare s.a.m.d.) ci şi mobililerul şi lenjeria adecvat. Iarna e frig, iar vara este o căldură insuportabilă, acest discomfort termic fiind pentru un om bolnav un factor care îngreunează vindecarea. Pacienţii sau aparţinătorii acestora sunt trimişi să cumpere ceea ce e nevoie pentru tratament şi îngrijire. Farmacia spitalului e mereu goală sau cel puţin aşa li se spune pacienţilor atunci când li se cere să aducă toate medicamentele şi materialele necesare tratamentului. Sunt multe poveşti, multe de groază – auzite de la angajaţi sau pacienţi – privind managementul bazat pe teroare, ameninţare, intimidare şi eliminare a persoanelor care îndrăznesc să aibă alte opinie decât conducerea. Acest stil de conducere dublat de obedienţa faţă de cei care au susţinut politic numirea managerilor respectiv cheltuirea ineficientă a reurselor (în beneficiul clientelei, dar în detrimentul spitalului) a generat o stare de frustrare generală care se  simte pe toate palierele. Lipsa de preocupare a autorităţilor, în colaborare cu managementul spitalului, în realizarea proiectului Spitalului Nou, pentru care s-a şi alocat teren şi s-au început demersurile de achiziţie a proiectării respectiv a construirii, a condamnat Sighişoara la rămânerea la nivelul anilor ‘70 din punctul de vedere al asistenţei şi serviciilor medicale, refuzându-se dreptul sighişorenilor – contribuabili la bugetul local şi cel de stat - la un tratament civilizat într-o instituţie sanitară civilizată. În mod de neînţeles şi neconstructiv, managementul actual încearcă de doi ani, pe toate căile de persuasiune, să impună mutarea Maternităţii în Policlinica dezafectată şi aflată în stare avansată de degradare, care, pe lângă că ar presupune nişte costuri uriaşe – generate de nevoia de reparaţii capitale a clădirii, recompartimentarea pentru adecvarea structurii de cabinete la cea de spital cu saloane şi săli de operaţie, construirea de lifturi, nu ar rezolva problemele vitale ale Secţiei de Obstretică-Ginecologie care este, aşa cum a atras atenţia şeful acestei secţii, dr. Rolea George, lipsa personalului de specialitate – neonatologi şi anestezişti – dar şi insuficienţa personalului mediu sanitar. Încăpăţânarea în a susţine un astfel de proiect, nejustficat de vreun argument logic şi dezavuat atât de personalul medical al acestei secţii care susţine varianta construirii unei Secţii noi în curtea Spitalului mare pentru a avea acces la serviciile de ATI şi urgenţă, cât şi de către sighişoreni, nu poate fi explicată decât prin existenţa unui interes al managementului în derularea proiectului cu sacrificarea, încă o dată, a interesului public.

Claudiu Pețan    Contactați autorul petiției