Bunicii și părinții noștri au dreptul la demnitate!

În România mulți bătrâni trăiesc în sărăcie, izolare, boală, fără că nimănui să-i pese! Cu copiii plecați departe, depind de mila unui vecin amabil sau de norocul de a avea în comunitate un ONG care le oferă serviciile de care au nevoie. Unii sunt prea bolnavi pentru a ajunge singuri la medic! Alții sunt prea bătrâni pentru a se mai îngriji singur. Cei mai mulți ar apela la un ajutor, dar… unde să-l găsească!?!?

Deși există cadru legislativ pentru ca autoritățile locale să ofere vârstnicilor serviciile de care au nevoie, totuși comoditatea, dezinteresul sau neștiința, fac ca astfel de servicii să fie sporadice!

Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a trage un semnal de alarmă la nivelul autorităților locale și centrale față de situația dramatică a bunicilor uitați și a le cere să facă mai mult pentru ei!

Semnează acum petiția pentru dezvoltarea serviciilor pentru bătrâni în toate orașele și comunele din România!

66808753_2587204701330228_2346466850008727552_n1.jpg

Aproximativ 212.000 de bătrâni (sau 6,5% dintre persoanele de 65 de ani şi peste) se confruntă cu probleme de sănătate serioase, dar nu beneficiază de ajutorul familiei şi, prin urmare, au nevoie de sprijin pentru realizarea activităților zilnice. Dintre aceste persoane, 68.200 locuiesc singure. 127.000 de persoane au peste 75 de ani, iar dintre acestea 47.300 trăiesc singure și au nevoie de ajutor specializat.

Aproximativ 6-7% din populația în vârstă a României are nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu, însă doar 0,23% beneficiază efectiv de astfel de servicii!

De cele mai mult ori autoritățile îi ignoră sau își amintesc de ei de Crăciun și de Paște când le oferă un pachet de alimente! Dar bătrânii au nevoie să trăiască decent tot timpul anului! Și au nevoie de mult mai mult decât un pachet de alimente…

Deși legislația existentă reglementează asigurarea de servicii în comunități, mulți primari, în special din mediul rural, nu întreprind nimic pentru a dezvolta servicii pentru bătrânii din comunitățile lor. Din neștiință, din comoditate, din lipsa fondurilor, din neputință!!! După ce au muncit o viață întreagă, bunicii noștri ar trebui să aibă acum acces facil la servicii de îngrijire și asistență medicală la domiciliu, cămine, cantine mobile, centre de zi unde să rămână activi și să-și folosească experiența personală și profesională.

Noi, cei de la Fundația de Sprijin Comunitar credem că în România toți bătrânii trebuie să aibă acces la serviciile de care au nevoie, indiferent dacă trăiesc în capitală sau marile orașe, ori într-un cătun uitat de lume. Noi asta facem de peste 20 de ani în Bacău și am înțeles că, acolo unde este voință se poate! Și există și fonduri! Pentru această însă, autoritățile din întreagă țară trebuie să se mobilizeze și să aplice uniform legea Asistenței Sociale, legea Persoanei Vârstnice, achizitiile publice de servicii sociale. Dacă ei nu vor, cu ajutorul vostru ne vom uni într-o voce puternică și le vom cere să o facă!

Semnează petiția acum, pentru ca încă un bătrân să primească respectul pe care îl merită!

În cadrul proiectului Servicii sociale pentru fiecare vârstnic,  Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu ASOCIAȚIA FOUR CHANGE și UNIVERSITATEA „DANUBIUS” DIN GALAȚI, au realizat traininguri, seminarii, vizite pe teren în întreagă țară și au conceput un set de  proceduri și politici publice ce vizează stimularea contractării sociale în vederea dezvoltării de servicii sociale pentru vârstnici în fiecare comunitate din România. Dar acest efort de doi ani va rămâne fără nici un rezultat dacă opinia publică, fiecare om în comunitatea lui, nu va pune presiune asupra autorităților locale pentru a se implica și a pune în practică legea care îi obligă să aibă grijă de bunicii noștri! Și tu ai, sau cunoști un bunic, un părinte care are nevoie de ajutor? Implică-te!

Semnează acum petiția pentru a cere autorităților din întreaga țară să aibă grijă de toți bătrânii!

Fundația de Sprijin Comunitar    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Fundația de Sprijin Comunitar să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.