Blocaj rutier pe strada Polona, Timisoara

Catre Primaria Timisoara,

In atentia Domnului Primar Prof. Univ. Dr. Ing. Nicolae Robu,

Va solicitam sprijinul pentru identificarea unei rezolvari pozitive a unei probleme, accentuata, mai ales, in timpul anului scolar, pe care o descriem, pe scurt, mai jos.

Strada Polona din Timisoara este drumul care face legatura intre satul Utvin si Timisoara, fiind calea de acces in oras din partea de sud-vest a judetului (satele Utvin, Sinmihaiu Roman, Sinmihaiu German, Peciu, Dinias, dar si sate mai indepartate), dar si din noua directie generata prin deschiderea traficului Sacalaz-Sanmihaiu Roman (folosit ca si centura complementara a Timisoarei, spre Parcul Industrial Freidorf). Multi dintre locuitorii acestor sate lucreaza in Timisoara, iar copiii lor studiaza in oras, facand naveta.

Traseul presupune trecerea prin dreptul Fabricii Smithfield si prin zona blocurilor de vis-a-vis de Fabrica de Zahar. In aceste locuri, pe strada Polona, exista treceri de pietoni, inainte de care au fost montate calmatoare de trafic. Din pacate, aceste calmatoare presupun oprirea fiecarei masini, in conditiile in care nu sunt pietoni in zona, si au urmatoarele dezavantaje:

• Coloana de masini ajunge pana la panoul de iesire din Timisoara, deci la 500 m de calmatoare, generand risc de tamponare in coloana si poluare;
  • Cresterea semnificativa a timpilor de deplasare la locul interventiei pentru serviciile de urgenta: Pompieri, prim-ajutor si ordine publica, conducand la posibile pierderi de vieti omenesti si bunuri;

• Intarzierea mijloacelor de transport in comun, la orele diminetii, si dereglarea programului acestora;
  • Demontarea, pe perioada inghetului, a acestor calmatoare, pastreaza riscul de accidente in zona, prin absenta altor mijloace de reglementare a prioritatii si sigurantei la trecerea de pietoni;
  • In plus, datorita camioanelor grele, aceste calmatoare se deterioreaza si sunt pericol pentru a taia anvelope sau deforma roti.

Sustinem planul dumneavoastra de a fluidiza circulatia si stim ca sunteti in cautare de solutii pentru un trafic inteligent. De aceea, va rugam sa analizati posibilitatea de montare a unui sistem de semafoare comandate cu buton, care sa inlocuiasca aceste calmatoare.

Avantajele semafoarelor cu buton sunt:

• Cresterea sigurantei pietonilor angajati in traversare, inclusiv pe durata stationarii autobuzelor in statie;

• Evitarea riscului de ocolire sau trecere in viteza peste calmatoare;

• Fluidizarea traficului si reducerea poluarii.

Atasam poze cu situatia zilnica.

In numele semnatarilor aceste petitii, va multumim anticipat pentru sprijin!

1calmatoare.jpg

2calmatoare.jpg