Asociatia M10 solicita demisia lui Calin Popescu Tariceanu

 

Asociația M10 solicită demisia președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu

  

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis pe 26 mai 2015 o scrisoare deschisă președintelui României prin care solicită înlăturarea din funcțiile pe care le ocupă, prin demitere sau prin demisie, a procurorului-șef DNA Laura Codruța-Kovesi și a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu.

Cererea lui Călin Popescu Tăriceanu reprezintă un atac descalificant la adresa justiției din România și a independenței celor două instituții cheie: DNA și ÎCCJ și demonstrează încă o dată dorința constantă a anumitor oameni politici de a bloca și controla justiția.  

Considerăm că domnul Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului României, nu este la prima acțiune de blocare a justiției din funcția pe care o deține: un exemplu este votul din Parlamentul României, din 25 martie 2015, în cazul Șova, când am asistat la interpretarea neconstituțională a rezultatului votului și ulterior la refuzul de emitere a unei hotărâri a Senatului.

Scrisoarea lui Călin Popescu Tăriceanu vine în contextul în care DNA a solicitat Senatului României să predea până pe 27 mai 2015  toate înscrisurile întocmite în anii 2014 si 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului României, în cererea DNA făcându-se referire la dosarul 122 din 2012, adică dosarul în care este cercetat penal senatorul Dan Șova.  

Trebuie remarcat că în aceeași scrisoare Călin Popescu Tăriceanu îi solicită președintelui Klaus Iohannis să susțină modificarea Codului de Procedură Penală în vederea eliminării arestului preventiv pentru infracțiuni comise fără violență și înlocuirii  sintagmei „suspiciuni rezonabile” cu „indicii temeinice”.

Parlamentul României încearcă prin modificările legislative adoptate tacit în ultima perioadă să mutileze instituțiile anticorupție și să restrângă puterea justiției, iar solicitările domnului Călin Popescu Tăriceanu se aliniază acestor practici. 

Asociația M10 consideră că politicienii trebuie să respecte independența justiției și separația puterilor în stat, iar intervențiile asupra instituțiilor judiciare sunt inacceptabile și reprezintă un atac la adresa democrației.

Pentru toate aceste motive, considerăm că domnul Călin Popescu Tăriceanu nu mai poate ocupa poziția de al doilea om în stat și solicităm demisia sau revocarea sa imediată din funcția de Președinte al Senatului României.    

 

Asociația M10 

Ioana Constantin 

Șerban Marinescu

Elena Amza

Irina Meliță 

Gabriel Waspusch

Adina Gurgu 

Diana Crețu


Asociația M10    Contactați autorul petiției