STOP POLUARE SONORA! Sa spunem NU! utilizarii abuzive a sirenelor in Romania!

Motto 1: "Empty vessels make most noise!" - (proverb englezesc).

Sau mai pe romaneste: Foarte multi Decibeli, prea putini Newtoni si mai deloc Hertzi!

 

Motto 2: a) Noi muncim, nu gandim!

             b) Mamaliga nu explodeaza.

             c) Amu no! Daca trebe, trebe!

             d) La vremuri noi, tot NOI!

             e) Buna tara, rea tocmeala. (Mai ales Codul Rutier, in care masinaria de vot a exceptat toate "masinile de interventie in misiune" de la interdictia de a folosi semnalele sonore in aglomeratiile urbane si zonele unde claxonatul este interzis. Fara nici o alta precizare. Si fara sa se gandeasca o secunda ca astfel distrug linistea, pacea si sanatatea a milioane de romani.)

             f) Nu-i da Doamne romanului cat poate duce. (zicatoare romanesaca).

             g) Mircea, fa-te ca lucrezi!

             h) Daca tot ne autoservim, macar sa-i naucim si sa-i asurzim!

 

Preambul:

..."ca n-om avea noi multe autostrazi, dar sigur avem:

a) - cele mai cat frunza si iarba, mai harnice si atotascultatoare  "servicii" din lume, deci suntem cel mai in siguranta popor din lume!

(adevarat, cu unele mici exceptii cum ar fi cand suntem victima unei hotii sau talharii, cand ni se taie si fura hectare de padure sau recoltele de pe camp)

b) - cele mai multe, mai agresive  si mai continuu asurzitoare ambulante, deci suntem poporul care ajunge cel mai rapid la(cele mai janghinoase si infecte) spitale!..."

(adevarat, cu unele mici exceptii cum ar fi tragediile din Apuseni, Colectiv, Siutghiol, etc)

Si nu e putin lucru, de acord?

Deci....

VIIIIIIUUUUUUUUUOOO!!!- VIIIIIUUUUUUUUOOO!!! - VIIIIIIUUUUUUUUUUOOOO!!! - VIIIIIUUUUUUUOOO!!! - VIIIIIUUUUUUUUUUOOOOOOO!!! X 20 X 50 ori/ZI

NIIINOOO!!! - NIIINOOO!!! - NIIINOOO!!!  - NIIINOOO!!! - NIIINOOO!!! - NIIINOOO!!! NIIINOOOO!!! - NIIINOOO!!!X 50 X 50 ori/ZI

SKIAU!!!, SKIAU!!, SKIAU!!, SKIAU!!, SKIAU!!, SKIAU!!, SKIAU!!, SKIAU!!, SKIAU!!, SKIAU!! X 100 X 50 ori/ZI

Azi v-ati luat portia de decibeli de inalta frecventa? 

 In cazul in speta este vorba despre Cluj, dar se pare ca e la fel de valabil pentru toate orasele mai rasarite din Romania.

Cu o lipsa de consideratie si agresivitate greu de imaginat pentru cineva care nu le e martor in mod direct, intr-un oras altfel civilizat si european, CU SIRENELE ASURZITOARE URLAND, LATRAND SAU SCHEUNAND LA DECIBELI MAXIMI, zeci, sute  de masini de urgenta (mai ales Salvarea si SMURD) se perinda zilnic in sus si in jos de dimineata devreme pana seara tarziu pe arterele majore ale Clujului, de foarte multe ori in unele intervale orare, in aparenta indiferent daca se deplaseaza catre sau de la un atac de cord sau o criza de ipohondrie, la un caz de bara zgariata sau o usa de masina infundata in trafic, si asta chiar daca SOSEAUA ESTE TOTAL LIBERA in fata lor sau traficul ests FLUID si aerisit si nu le incetinesc nicidecum progresul.

Tiuitul lor strident si infiorator -  (cu mult peste 100 decibeli cand limita de la care se impune protectia este 85 decibeli), vezi link

http://dangerousdecibels.org/education/information-center/decibel-exposure-time-guidelines/

 - iti face praf orice urma de liniste si redundanta orice activitate in care se intampla sa fii prins, cu mult inainte si dupa ce au trecut de locul in care te afli, pe o raza de sute de metri, pe strada pe care se afla si pe alte doua trei paralele de fiecare parte. De ce? Sunt cumva soferii acestor masini platiti in functie de volumul de decibeli emisi per km parcurs? Sau e pur si simplu placerea sadica de a vedea sute de soferi si pietoni intimidati in fata asaltutlui lor asurzitor si a sti ca violeaza simultan linistea a mii de oameni de pe strada, din scoli, din birouri, din magazine si din casele lor, si  care minute in sir devin incapabili sa se mai concentreze la munca lor la studiul lor, la odihna lor. Dupa obstinarea, volumul  si frecventa(UNEORI SI DE 10 ORI PE ORA in Marasti pe Aurel Vlaicu) cu care sirenele lor propaga teroarea in mediul sonor al Clujului par singurele explicatii logice!...

Oare cate din aceste interventii "cu surle si trambite" ale acestor masinarii de semanat groaza justifica cu adevarat aceasta poluare fonica infernala impotriva careia nimc nu te poate apara si ce te loveste zilnic de zeci de ori ca o maciuca in moalele capului, iti ridica brusc pulsul, iti creste tensiunea arteriala, te irita si streseaza? Cate sunt CAZURI GRAVE? Doar un audit ar putea demonstra!...Dar pana acolo, suntem in Romania si continuam sa traim sub diktatul, abuzul si violenta sirenelor, aici la Cluj!...

Autorul petitiei poate afirma fara nici o umbra de indoiala ca din multele orase de pe toate continentele in care a locuit, muncit, studiat sau vizitat ca turist (Frankfurt, Budapesta, Praga, Viena, Paris, San Antonio, Huston, Washington, Geneva, Kuweit, Melbourne, Jakarta, Bangkok, Singapore, Munchen, Amsterdam, Monrovia, Freetown, Santo Domingo, Port au Prince, Biloxi, Bruxelles, Istanbul, Bali, Darwin, Bruxelles etc) Clujul este DE DEPARTE cel mai galagios si stresant oras din acest punct de vedere!

Sunt convins ca si acolo sunt urgente, dar sirenele se aud rar si sunt folosite moderat si cu mult bun simt si consideratie. 

Aceste entitati prin managerii, dispecerii si soferii lor incalca astfel legea si normele bunului simt si de convietuire civilizata cu dezinvoltura si impunitate,  dau dovada de o TOTALA  nesimtire, agresivitate si lipsa de respect pentru dreptul majoritatii clujenilor la liniste, un mediu sanatos si o atmosfera civilizata. 

TULBURA GRAV LINISTEA PUBLICA, tortureaza fara discriminare, creeaza o atmosfera de stare de necesitate, de asediu, extrem de stresanta si  poluata sonor!

Oare exista niste standarde operationale in acest domeniu aici la Cluj, adica niste cazuri enumerate limitativ (ce fel de urgente, in ce zone ale orasului, intre ce ore, la ce volum, in ce conditii de trafic, etc) in care folosirea sirenelor sa fie justificata si aprobata si pe care operatorii le incalca din incompetenta si/sau reavointa ori functioneaza doar  egea BUNULUI PLAC? 

Legislatia romaneasca in domeniu este, ca de obicei, stufoasa, neclara, lacunara  si irelevanta!

http://www.mmediu.ro/beta/domenii/protectia-atmosferei/zgomot-ambiant/legislatie-zgomot-ambiant-legislatie-nationala/

http://www.anpm.ro/legislatie?p_p_id=122_INSTANCE_FDjLwcthNLBP&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-3&p_p_col_count=1&p_r_p_564233524_categoryId=843683&p_r_p_564233524_resetCur=true

 

Iar Grada de Mediu, Politia Locala si Politia te poatra de la Ana la Caiafa daca vrei sa faci o plangere.

 

Sa cerem autoritatilor sa intervina pentru a OPRI utilizarea abuziva a sirenelor pe strazile Clujului, si a institui o practica civilizata si la standarde Europene in ce priveste  aceste instrumente producatoare de stres enorm si zgomot infernal.

Iar daca, asa cum le e bunul obicei la noi, autoritatile raman indiferente, sa adunam semnaturi de sustinere, sa construim o baza de date (sa-i filmam cand utilizeaza sirena evident  nejustificat si abuziv, cu data, locul si numarul de inmatriculare) si sa-i aducem pe acesti agresori in fata instantei pentru a-i obliga sa se comporte legal si civilizat si sa plateasca pentru abuzurile de violenta extrema si poluare sonora barbara la care ii supun zi de zi pe locuitorii Clujului. 

==============================================================

 Cateva alte consideratii si exemple de legislatie si cazuistica:

 Conform Organizatiei Internationale a Sanatatii (WHO/OMS)

http://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/noise

Noise

"Excessive noise seriously harms human health and interferes with people’s daily activities at school, at work, at home and during leisure time. It can disturb sleep, cause cardiovascular and psychophysiological effects, reduce performance and provoke annoyance responses and changes in social behaviour."

Zgomot

"Zgomotul exagerat afecteaza in mod grav sanatatea umana si influenteaza negativ acivitatile de zi cu zi, la munca, la scoala sau in timpul liber. El perturbeaza somnul, are efecte cardiovasculare si psihofiziologice negative(altfel spus, printre altele, creste tensinunea arteriala), reduce performanta, provoaca reactii de iritare si cauzeaza schimbari de  comportament social."

http://www.theyworkforyou.com/wrans/?id=2008-03-11a.221.6

 

Romania si dreptul a nu fi poluati fonic

http://www.sanatatesiviata.ro/stiati-ca/620-poluarea-sonora-poluarea-fonica-declanseaza-afectiunile-reducerea-atentiei-a-capacitatii-de-munca-ameteala-dureri-nervozitate-tahicardie-tulburari-ale-somnului-distruge-globulele-rosii-din-sange-etc-afla-ca-ai-dreptul-la-un-mediu-sanatos

Una dintre institutiile cu atributii in domeniul protejarii dreptului la un mediu sanatos in Romania, sub aspectul poluarii fonice (poluarii sonore, zgomote), esteGarda Nationala de Mediu. Acest organism are, printre alte atributii, si urmatoarele competente:

  • verifica sesizarile cu privire la incalcarea legislatiei in vigoare in domeniul protectiei mediului;
  • controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator;
  • controleaza modul in care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protectia mediului;
  • propune organului emitent suspendarea si/sau anularea actelor de reglementare emise cu nerespectarea prevederilor legale;
  • aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului;
  • constata faptele ce constituie contraventii si aplica sanctiunile contraventionale in domeniul protectiei mediului, sesizeaza organele de cercetare penala si colaboreaza cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislatiei de mediu, constituie infractiuni. Pentru mai multe detalii, puteti vizita site-ul institutiei: www.gnm.ro.

Este bine de stiut ca, daca nu este o fapta mai grava, poluarea fonica poate constitui o contraventie, sanctionabila inclusiv in baza Ordonantei de Guvern 2/2001. De asemeni, neindeplinirea conditiilor de mediu poate atrage si retragerea autorizatiei de functionare a unitatii in culpa.

Atributii in domeniul asigurarii dreptului la un mediu sanatos mai au si reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor - prin Sectiile de Politie competente, care pot desfasura, printre altele, urmatoarele activitati:

  • sesizeaza autoritatilor si institutiilor publice competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonica;
  • verifica si solutioneaza, potrivit competentelor specifice ale autoritatilor administratiei publice locale, sesizarile cetatenilor privind nerespectarea normelor legale de protectie a mediului si a surselor de apa, precum si a celor de gospodarire a localitatilor;
  • constata contraventii si aplica sanctiuni;

In ultima instanta, Politia poate cere inclusiv retragerea autorizatiei de functionare a surselor generatoare de zgomot.

 

 

Legislatie cu handicap

Comisia Europeana a amenintat ca va incepe anul acesta procedurile legale impotriva mai multor state UE care nu-si respecta obligatiile luate in baza Directivei nr. 2002/49/EC privind gestionarea zgomotului ambiental.

Romania a transpus directiva prin Hotararea de Guvern nr. 321/2005, care prevede ca localitatile cu mai mult de 250 de mii de locuitori sunt obligate sa intocmeasca harti de zgomot pentru zonele industriale si cele locuite, si sa elaboreze planuri de actiune de reducere a poluarii fonice. Data limita de realizare a planurilor de actiune este insa 18 iulie 2008, adica in mai putin de o luna, iar nici pana asta zi nu exista un act normativ care sa stabileasca limitele maxime de zgomot admise.

CARE SUNT PLANURILE DE ACTIUNE LA CLUJ NAPOCA?

Ce e drept nu suntem chiar singuri, mai sunt si alte exemple in Romania:

http://www.cugetliber.ro/stiri-social-cine-amendeaza-poluarea-fonica-din-constanta-106357

========================================================

Si un exemplu din Europa:

 

Raspuns la o Interpelare in Parlamentul Britanic:

"...The use of sirens by the police and other emergency services is controlled by Regulation 99 of the Road Vehicles (Construction and Use) Regulations 1986. This permits the use of sirens only when it is necessary or desirable to do so either to indicate to other road-users that the vehicle is responding to an urgent incident or to warn other road-users of the presence of the vehicle on the road....

It is for the emergency services to consider how best to use sirens and lights for maximum effectiveness and minimum environmental disturbance. Subject to the regulations and any guidance from those services, drivers of emergency vehicles are expected to use their professional judgment to decide when and where the use of sirens and blue lights is appropriate. Drivers ought to be fully aware that sirens must be used with restraint, particularly at night, so as not to cause a nuisance to residents or other road users. There will, however, always be occasions when it is necessary for the emergency services to use sirens and/or blue lights in the interests of road safety and the protection of the public."

 

"...Folosirea sirenelor de catre Politie si alte Servicii de Urgenta este sub incidenta <Legii 99 asupra Vehiculelor Rutiere din 1986>. Ea permite folosirea sirenelor exclusiv atunci cand este necesar, pentru a arata celorlalti participanti la trafic ca respectivul vehicul se deplaseaza la o URGENTA sau pentru a avertiza pietonii despre prezenta sa pe drum...

Este de datoria Serviciilor de Urgenta sa decida modalitatile optime de utilizare a sirenelor si girofarurilor pentru o eficienta maxima si o poluare sonora minima. In functie de regulamentele si instructajele acestor servicii in domeniu, soferii vehiculelor de urgenta sunt obligati sa-si foloseasca cea mai buna judecata pentru a decide in ce cazuri este necesara  folosirea sirenelor si girofarurilor. Soferii trebuie sa fie facuti pe deplin constienti ca sirenele trebuie folosite cu moderatie/in mod limitat, in special noaptea, astfel incat sa nu deranjeze inutil populatia si alti participanti la trafic. Vor exista totusi ocazii cand, in interesul sigurantei rutiere si pentru protectia publicului, folosirea sirenelor si/sau a girofarurilor de catre serviciile de urgenta se justifica." 

Bun simt, respect, civilizatie si eficienta. Adica opusul a ce se intampla pe plaiuri mioritice.

Si cuvintele cheie: "poluare sonora minima", "folosire cu moderatie", "sa nu deranjeze popultia", etc

Adica exact opusul a ce se intampla zilnic la Cluj Napoca.

 

SA OPRIM AGRESIUNEA SI BATJOCURA URLETELOR NEJUSTIFICATE ALE SIRENELOR IN CLUJ!

Multumesc pentru subscriere si rog popularizati!