Apel pentru cultura

Apel către Președinție, Guvern
Domnului Președinte Klaus Iohannis,
Domnului Prim Ministru Ludovic Orban

În cultura română, azi, sunt mii de profesioniști al căror prezent și viitor sunt puse sub semnul întrebării de pandemia cu care ne confruntăm. Dacă pentru celelalte categorii sociale statul oferă subvenții și plata ajutorului de șomaj și scutirea de impozite, pentru liber profesioniștii din cultură nu se face nimic.
Motivele sunt mai multe. În primul rând, nu avem un sindicat și nu suntem reprezentați de nimeni. În al doilea rând, suntem contractori independenți și nu avem asigurare profesională. În al treilea rând, nu s-a discutat niciodată despre un venit minim în breaslă și despre o încercare de asimilare a veniturilor din profesii independente cu cele din salarii și/sau alte forme de organizare a muncii.
Acestea fiind datele problemei, cerem statului și decidenților implicați să instituie un fond de urgență pentru cultură pe modelul CNL din Franța. Ieri, CNL (Centrul Național al Cărții) a deblocat 5 milioane de euro pentru susținerea „autorilor” (un termen larg, folosit pentru toate categoriile de independenți). În cultura română ar fi suficient un fond mai mic, cu acești bani perioada de criză ar putea fi depășită cu brio și toate categoriile de profesioniști ar putea să își primească banii cuveniți pentru munca lor și ar putea să își continue activitatea.
Abia acesta ar fi un prim pas pentru transformarea culturii într-o prioritate națională. Cerem ajutorul oricărui om care poate face ceva, neîntârziat, pentru supraviețuirea culturii în vremuri de criză.
Mulțumim.
Semnat: Profesioniștii din cultură


Cristian Fulas    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Cristian Fulas să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook