Apel național la solidaritate studențească pentru autonomie universitară, libertate de expresie și pentru respingerea categorică a intervenției politicului în definirea științei.

Deși într-o democrație orice temă poate fi subiect de investigație științifică, în aceste zile au existat în spațiul public mai multe atacuri împotriva autonomiei universitare prin sugerarea faptului că studierea conceptului de gen nu ar fi legitimă, dar mai ales prin adoptarea unui amendament la Legea Educației Naționale potrivit căruia orice discurs, dezbatere sau investigație academică ce menționează noțiunea de gen ar trebui scoasă în afara legii.

În Facultatea de Științe Politice a Universității din București, din primele săptămâni de școală învățăm despre drepturile și libertățile noastre, așadar credem cu tărie că fiecare persoană are dreptul la liberă exprimare. Considerăm că acte normative și declarații care discreditează dreptul de a studia independent orice domeniu delegitimează studiile științifice/ mediul de cercetare în fața publicului și aduc atingere atât autonomiei universitare, cât și drepturilor și libertăților fundamentale. În acord cu valorile și misiunea facultății noastre și indiferent de opțiunile politice ori poziționare ideologică pe axa stânga-dreapta ale fiecăruia, noi, semnatarii acestui apel la solidaritate, dorim să ne exprimă solidaritatea cu toți colegii, studenții, profesorii și cercetătorii care au direct sau indirect contact cu studiile de gen/egalitate de șanse, inclusiv din propria instituție.

De asemenea, împărtășim poziția numeroaselor instituții educaționale ce se opun amendamentului la Legea Educației Naționale ce ar putea face ilegală discuția în mediul academic a tematicilor de gen, considerând că o astfel de reglementare a educației reprezintă o tentativă de control a educației de către mediul politic. Interzicerea oricăror referințe la o anumită „teorie”, așa cum este ea considerată în lege, este un act de cenzură și un atac categoric asupra libertății de exprimare, asupra autonomiei universitare și asupra democrației.

Menționăm că doar studenții pot adera la acest apel.

Irina Novac & Vlad-Marian Palangă    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe Irina Novac & Vlad-Marian Palangă să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.