Apel către Preşedintele RM, Parlamentul RM, Curtea Constituţională a RM şi întreaga societate împotriva legii „Cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM”

APEL

Colectivul de profesori al IPLT „M. Eliade” este profund indignat de hotărârea Parlamentului RM din 16.12.2020, „Cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM”, care instigă la ură, conflicte interetnice, instabilitate.

Ne adresăm către Preşedintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Curtea Constituţională a Republicii Moldova să nu permită promulgarea acestei legi.

Considerăm că, în Republica Moldova, trebuie să fie o singură limbă oficială – LIMBA ROMÂNĂ – limba populației băștinașe, pentru care au luptat generații întregi.

Cultivarea limbii române reprezintă un indiciu al civilizației, al culturii, al emancipării naționale. Învățarea forțată și obligativitatea de a comunica, a scrie în limba minorității, prezintă o măsură de constrângere din partea organului legislativ (Parlamentul), precum și o îngrădire a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova.

Actualmente, marea majoritate a concetățenilor noștri vorbitori de alte limbi conștientizează pe deplin importanța cunoașterii limbii române, în primul rând pentru a reuși să se integreze cu succes în societate. Cadrul legal existent le asigură învățarea limbii materne. Pentru noi este clar că pe data de 16 decembrie 2020 politicienii iresponsabili din Parlamentul Republicii Moldova au încercat să semene dușmănie și ură între toți cetățenii Republicii Moldova. Credem cu tărie că noi toți, de orice etnie am fi, orice limbă maternă am avea, nu trebuie să le mai permitem unor asemenea politicieni compromiși să ne dezbine.         

Îndemnăm colectivele de pedagogi, Asociațiile Obștești, Instituțiile Academice de Cercetare și Dezvoltare, precum și toți oamenii de bună-credință din RM, să adere la acest apel, pentru a asigura echilibru și continuitate întru prosperarea limbii române și a RM, în general.  

Cu respect, Colectivul IPLT „M. Eliade”                             17.12.2020


IPLT "M. Eliade"    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez IPLT "M. Eliade" să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...