Admitere liceu pe baza mediei din gimnaziu, sesiunea iunie 2023

În contextul grevei din Educație, propun ca admiterea în licee să se facă pe baza mediilor din ciclul gimnazial, fara organizarea examenului pentru Evaluarea Nationala.

În unele țări există sisteme de admitere la liceu care iau în considerare mediile obținute de elevi în gimnaziu pentru a decide admiterea la nivelul liceului. Aceasta ar fi o opțiune de luat în considerare într-o situație de criză, cum este o grevă generală în învățământ care împiedică desfășurarea examenelor de admitere. 

Unele avantaje ale folosirii mediilor din gimnaziu pentru admiterea la liceu ar putea fi:

Simplitatea procesului: Evaluarea elevilor pe baza mediilor obținute în gimnaziu este mai ușor de implementat decât organizarea unui examen de admitere într-o perioadă dificilă.

Continuitatea învățării: Folosirea mediilor din gimnaziu ar putea asigura o continuitate a parcursului educațional al elevilor, evitându-se întreruperea și întârzierea procesului de admitere la liceu.

Argumente:

1. Profesorii nu au terminat materia de predat la foarte multe clase terminale și nu au facut recapitaluari, fiind de mai bine de doua spatamani in greva.

2. Deja există un precedent: Pentru Bacalaureat, anul acesta, probele orale se echivalează cu mediile din liceu. În plus, în anii anteriori media gimnazială a avut o pondere de 50% sau 25%.

3. Examenul pentru Evaluarea Națională nu are logică, în condițiile în care Legea 1/2011 precizează la art.16 - Învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2023. În concluzie, liceul este obligatoriu și pentru acest lucru nu trebuie o admitere în liceu, ci doar o ierarhizare. Ierarhizarea se poate face pe baza mediilor din gimnaziu.

4. Elevii de clasa a VIII-a sunt foarte debusolați, încordați, având în vedere starea de incertitudine pe care o trăiesc și care se adaugă oricum emoțiilor unui asemenea moment. Din aceste motive, tranșarea situației este imperativă!


Teodora Cobilenschi - Fundația Spiritul Civic    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Teodora Cobilenschi - Fundația Spiritul Civic să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...