STOP abuzurilor, stop discriminării - scrisoare deschisă

Screenshot_(179).png1 decembrie 2019  

                                             Scrisoare deschisă  

În atenția Președintelui României, Dl Klaus Iohannis, Primului Ministru al României, Dl Ludovic Orban, membrilor Guvernului, Parlamentului României, Bisericii Române Unite cu Roma, Bisericii Ortodoxe Române, Ministerului Culturii și Cultelor, Academiei Române, Congresului American, Ambasadei SUA la București, Consiliului Europei, consiliilor județene, primăriilor, nu în ultimul rând, în atenția tuturor cetățenilor din România.  

În 2018, am sărbătorit 100 de ani de la unirea tuturor românilor și regăsirea fiecărui cetățean român între granițele unei țări care se angaja să ofere drepturi egale, tratament nediscriminatoriu și libertate.

Anul 2019 a retrezit speranța de unitate, deschidere și bună înțelegere între români prin vizita Papei Francisc care ne-a chemat „să mergem împreună” și care a ridicat la cinstea altarelor șapte episcopi greco-catolici, care n-au acceptat niciun moment să-și trădeze credința, n-au tolerat minciuna, teroarea și încălcările flagrante ale drepturilor și libertăților cetățenești. 

La 30 de ani de la căderea dictaturii ceaușiste, persecuția continuă sub toate formele posibile, cu concursul instituțiilor statului. Efectele devastatoare ale decretului-lege 358/1.XII.1948, prin care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică era scoasă în afara legii, cu confiscarea tuturor proprietăților, închiderea reprezentanților săi și persecutarea credincioșilor greco-catolici, nu vor putea fi anulate decât prin emiterea unei legi reparatorii.

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Biserica Ortodoxă Română, prin canalul său de televiziune, TRINITAS TV, aduce din nou o serie de grave alegații și prejudicii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și totodată libertății de exprimare și manifestare religioasă, repostând pe canalul său de youtube, un film documentar din 2017 legat de așa-zisa Reîntregire a  Bisericii Ortodoxe Române la 1948, când cultul greco-catolic a fost interzis prin lege. Acest demers mass-media al canalului TRINITAS TV a declanșat la vremea respectivă nu doar o reacție de stupoare în societate, ci și o adevărată îngrijorare față de interpretarea unor evenimente triste din istoria postbelică comunistă din România, în care se cataloghează drept „tămăduire și normalitate” sau „pedagogie divină”,  actele de injustiție, tortură, furtul de proprietate și hărțuirea la care a fost supusă Biserica Română Unită și credincioșii ei, de de către puterea comunistă încă din anul 1948.

Așteptăm de 30 de ani ca Biserica Ortodoxă Română să-și ceară public iertare pentru acei reprezentanți ai săi care au colaborat cu guvernele comuniste la distrugerea Bisericii Române Unite, prin acapararea proprietăților acesteia, a bisericilor și mănăstirilor, a numeroaselor școli confesionale, dar mai ales a credincioșilor săi, amenințați și vânați de Securitate, înșelați cu promisiuni mincinoase de clerici ortodocși, închiși, bătuți sau uciși în închisorile vremii în urma refuzului de a trece la ortodoxie.

După trei decenii de așa-zisă libertate pentru Biserica Română Unită, Greco-Catolică, asaltul confesional, și nu numai, este  în continuare prezent (deși peste 90 % din fostele sale biserici nu au fost restituite, împreună cu celelalte  proprietăți de drept avute, cu mari eforturi construindu-și altele noi după 1990), cu credincioși încă amenințați și terorizați de reprezentanții cultului majoritar, cu diverse declarații și articole jignitoare, nu de puține ori denigratoare, apărute la televiziune, în presa scrisă sau chiar în instituții publice sau private, precum și în predicile și cuvântările reprezentanților BOR atunci când vine vorba despre Biserica Română Unită și istoria ei.

La manifestările publice ocazionate de diferitele sărbători religioase, culturale sau naționale, la deschiderile de an școlar sau de noi instituții, preoții greco-catolici sunt deseori, ori neinvitați, ori tratați cu aroganță și sfidare, fără a li se oferi dreptul de a spune măcar o rugăciune, reprezentanții cultului majoritar punând presiune pe autoritățile publice care nu de puține ori cedează acestui gest nedemn.

Elevii de confesiune greco-catolică sunt supuși adesea unor discriminări, din partea unor dascăli, pentru a urma ora de religie ortodoxă ca urmare a  unor demersuri și presiuni, prin plasarea total neadecvată în orarul școlar a acestei discipline, dar și prin neasigurarea accesului la un spațiu alternativ pentru desfășurarea cursului de religie, elevilor ce nu aparțin confesiunii majoritare. Înmormântările, parastasele, ziua morților sau comemorarea eroilor neamului au devenit ocazii de dispută și de spectacol ridicol, în loc să invite la unitate și împreună-rugăciune.

În manualele școlare, istoria Bisericii Române Unite este mereu falsificată sau distorsionată cu intenție, iar în sutele de monografii ale localităților, mai ales ale celor din Transilvania, editate de fel și fel de specialiști, tot ceea ce a fost biserică, mănăstire, monument, personalitate, pelerinaj sau instituții greco-catolice au devenit, prin „măiestria” autorilor, fie ortodoxe, fie lipsesc din lectura textului ca și cum nu ar fi existat.  

Site-urile instituțiilor publice, precum cel al Departamentului pentru culte, ori centrele de informare turistică sau primăriile și școlile publice sunt pline de informații tendențioase și mincinoase privitor la cultul greco-catolic. Gesturile de omenie sau respect făcute de credincioșii ortodocși către cei greco-catolici sunt amendate aproape de fiecare dată de preoțimea ortodoxă sau ONG-urile ce promovează exclusivismul religios. Buna înțelegere între diferitele confesiuni, care vine de la sine, creștinește, între oamenii de bun simț, e dinamitată cu consecvență de reprezentanții locali ai BOR.

Solicităm să se stopeze furtul de identitate, manifestările de corupție spirituală, prin adjudecarea abuzivă și ilicită a personalităților greco-catolice precum episcopul Inochentie Micu Klein, Samuil Micu, Timotei Cipariu, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, George Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Andrei Mureșanu, Ion Agârbiceanu, cardinal Iuliu Hossu, Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu și mulți alții, a vechilor instituții create de aceștia (vezi școli generale, licee, biserici, reviste, societăți de cultură și emancipare a poporului) și prin monopolizarea manifestărilor culturale sau religioase închinate acestora (dezveliri de busturi, plăci comemorative, expoziții muzeistice, monografii sau biografii, calendare, volume, broșuri aniversare, serbări publice ș.a.m.d.), unde cuvântul greco-catolic a dispărut cu desăvârșire.

Solicităm oprirea presiunilor de orice fel asupra reprezentanților minorităților religioase sau a instituțiilor publice, prin răspândire de cărți/broșuri/reviste, prin site-uri, bloguri, conturi de youtube, pagini de social-media falsificatoare, denigratoare sau instigatoare la violență, prin plăci informative/comemorative denigratoare (a se vedea cea de pe Catedrala Ortodoxă − a  Încoronării −  de la Alba-Iulia sau cele de la intrarea în fostele mănăstiri greco-catolice), ori prin acțiunile de rescriere a istoriei locale sau naționale din partea reprezentanților BOR, prin favorizarea de către instituțiile statului a cultului majoritar și discriminarea celor minoritare.

Solicităm sancționarea primarilor sau a reprezentanților instituțiilor statului care se fac vinovați de abuzuri și de nerespectarea dispozițiilor instituțiilor publice superioare (au fost nenumărate cazuri în care s-au dărâmat biserici greco-catolice, deși existau dispoziții de retrocedare). S-a intervenit abuziv asupra structurilor edilitare religioase ce au aparținut Bisericii Române Unite cu intenția de a șterge orice urmă a unui patrimoniu veritabil greco-catolic (dintre cele mai recente cazuri − mănăstirea Nicula, mănăstirea Bixad, Lupșa sau Prislop, precum și vechile biserici-catedrale de la Baia Mare și Gherla sau cele protopopiale de la Bistrița, Năsăud, Beiuș, Făgăraș, Copalnic Mănăștur sau Șimleul Silvaniei).

S-au dărâmat vechi biserici de lemmn, s-au distrus voit picturi bisericești de patrimoniu, s-au distrus elemente de arhitectură sau sculpturale, mobilier religios specific de interior. Deși s-au  încălcat  hotărâri judecătorești, nu au fost  trași la răspundere sau judecați cei vinovați. Cerem respectarea libertății religioase garantate de Constituția României, amendarea abuzurilor, a presiunilor de toate felurile, a discriminării religioase directe sau indirecte.

Solicităm înființarea unui departament special pentru combaterea discriminării religioase sau cel puțin o mai bună și activă funcționare a celui existent împotriva discriminării, în general, pentru a sancționa  agresivitatea verbală  sau fizică față de minoritățile religioase, cu amendarea publică a actelor de abuz față de minoritățile religioase, a minciunii și a calomniei îndreptate către acestea, cu tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de grave încălcări ale libertății religioase sau ale dispozițiilor legale date de instanțe judecătorești, indiferent dacă e vorba de reprezentanții instituțiilor de stat sau impunerea de scuze publice în situația persoanelor consacrate sau a celor particulare care se fac vinovate de abuzuri, prin acțiuni directe sau indirecte.

Avem încredere că vom găsi deschidere, înțelegere și susținere de la toți acei oameni de bună credință care respectă valorile creștine într-un stat care garantează libertatea și drepturile fiecărei persoane. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani Români, oriunde ați fi!   

Ioan Sigarteu  -  Dorin Sabău -  Bogdan Andrei Mihele - Matei Boilă - Emilia Precup -Teresia Bolchiș Tătaru - Silviu-Iulian Sana - Daniel-Claudin Sârb  -   Camelia Stanciu Teissier - Ioan Tătăran - Carmen Moldovan -  Maria Hodiș

 Grupul de inițiativă civică ACUM

Str. Stejarului 1, Târgu-Lăpuș, MM Tel. 0722141567, 0723377599

 


Grupul de inițiativă civică ACUM    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Grupul de inițiativă civică ACUM să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.








Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...