Spune NU complicaţiilor diabetului!

Domnule ministru,

Sunt o tânără cu diabet tip 1, am 27 de ani, recent diagnosticată, și am sperat să nu fiu niciodată prinsă în sistemul medical românesc. Atunci când am intrat într-un spital, am simțit că mi se strânge inima, aproape să-mi iasă din piept, de durere. De durere și dezamăgire, pentru că nimic din ceea ce se vedea în jur nu-ți inspiră siguranță, imaginea dezolantă mă împingea să văd situația la extrem. Și am ajuns în punctul în care sunt nevoită să mă lupt singură cu boala, am ajuns în situația în care mă simt responsabilă pentru toți ceilalți bolnavi de diabet.

Încă de la debut am fost informată de complicațiile diabetului, complicații care în momentul în care se instalează, îți fac imposibilă existența. Pentru noi, neuropatia diabetica, retinoaptia diabetica, insuficiența renala, sunt câteva afecțiuni pe care le avem în minte la fiecare control medical. Complicații care declanșează în masă costuri uriașe pentru stat, complicații care ne fac să privim cu neîncredere spre viitor, da, noi diabeticii, pentru că statul nu este solidar cu noi.

Nu putem să ne menținem glicemiile în limitele normale și să ne monitorizăm cu 100 de teste la trei luni, echivalentul unui test/pe zi, avem nevoie de minim 400. Senzorii și testele reprezintă o necesitate în lupta cu aceste afecțiuni, care ne pot mutila pe viață. Atunci când am ieșit din spital, am înțeles că atenta monitorizare este singura modalitate prin care pot să le evit. Nivelul ridicat al glicemiei în sânge, pe perioade lungi de timp, poate da naștere unui lant de consecințe grave, care se manifestă la nivelul principalelor organe ale corpului. 

Sunt atâți oameni cu diabet care nu-și permit să achizitioneze  testele și senzorii pentru a se monitoriza și ajung în punctul în care se trezesc abandonați în ghiara acestor afectiuni. Suntem comunitatea oamenilor care putem să ducem o viață normală dacă priviți spre noi, dacă ne ajutați și susțineți să spunem NU unei vieți cu complicații. 

Testele de glicemie și senzorii, primiți la timp, ne pot salva de toate aceste afectiuni și sa avem speranța unei vieți normale. Suntem o comunitate de oameni curajoși, intepaturile zilnice și temerile  le lăsăm în spate.

Programul Național de Diabet nu prevede decontarea acestor senzori care ne permit să ne simțim în siguranță 24 de ore din 24. Îmi doresc că acest mesaj să fie unui de conștientizare prin care accesoriul atât de indispensabil nouă, senzorul și testele, să fie decontate de stat, pentru fiecare diabetic în parte.  

Mulțumesc,


Dănilă Ligia    Contactați autorul petiției