Spune DA reînființării satului Fundătura Vrancei!

Fundatura_Vrancei.jpgBună ziua, oameni buni!

Am inițiat această petiție publică în cadrul unei campanii de organizare comunitară prin care cerem autorităților publice locale să redea comunității din Fundătura Vrancei, comuna Păulești, statutul de sat în loc de cătun. În urma desprinderii comunei Păulești de Tunici, în 2004, localnicii au descoperit că nu mai fac parte dintr-un sat ci dintr-o "cătună". Un cătun este o așezare rurală permanentă mai mică decât un sat, cu puțini locuitori, care nu constituie o unitate administrativă în sine. Fiind cea mai mică diviziune administrativ-teritorială, cătunul primește mai rar bani pentru investiții și nu constituie o prioritate pentru dezvoltare, așa cum s-a demonstrat în ultimii ani în localitatea din munții Vrancei. De exemplu, un cătun este format în general din 10-20 de case, în vreme ce Fundătura numără peste 165 de gospodări, cu câteva sute de locuitori. Sătenii au cerut explicații autorităților cu privire la statutul administrativ al satului, însă au fost plimbați pe la diferite autorități, fără să li se rezove în mod concret solicitarea. Dacă nu se reconsideră această decizie, o alta ar fi inițierea, potrivit Legii administrației publice locale, a unui referendum local prin care cetățenii să fie întrebați despre soarta administrativă a așezării, proiect care ar defini interesul colectivității locale. 

Aflat la poalele muntelui Chetrosu, Fundătura Vrancei nu se află nici măcar pe hartan județului Vrancea în ciuda faptului că are o istorie bogată în spate, care începe înainte de anul 1700. De pe dealul Chetrişului se vede întreg satul Fundătura în formă de potcoavă, dar şi alte şapte localităţi vecine: Coza, Tulnici, Negrileşti, Spineşti, Păuleşti, Hăulişca şi Bodeşti, "toate sate ale Bunicuţei Vrâncioaia", după cum le prezintă sătenii. "Suntem oameni mici, dar cu suflete mari. În Fundătura sunt oameni gospodari, care fac lucruri frumoase. Ne-am dori ca lumea să ştie că şi noi existăm", spun Mariana și Ionică Popa, animatorii culturali ai satului și cei care au inițiat demersul de reînființare a satului. Pentru a promova așezarea și a crește vizibilitatea publică, i-am susținut pe localnici în organizarea unor evenimente publice, cum ar fi Hora satului sau procesiunea pastorală către vârful Chetrișului, evenimente care au adus sute de oameni în Fundătura Vrancei și au pus în evidență frumuseție naturale ale zonei, precum și tradițiile și obiceiurile locale. 

Detalii aici: Fundatura Vrancei

 

Vă reamintim că, potrivit Constituției, România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

Potrivit Legii nr. 69/1991 privind administrația publică locală, administrația publică în unitățile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile autonomiei locale, descentralizării serviciilor publice, eligibilității autorităților administrației publice locale, legalității și consultării cetățenilor în problemele locale de interes deosebit.

Dați și dumneavoastră petiția mai departe! Haideți să facem cunoscut acest sat și să sensibilizăm autoritățile. 

18788519_1566672050011063_297400021_n.jpg

Foto nr. 1 Silvia Vrînceanu Nichita

Foto nr. 2 Doru Sava 

 

 


Asociatia Eu, tu și ei    Contactați autorul petiției