Nu desființați masterul „Studii vizuale și curatoriale” de la Universitatea Națională de Arte, București

Comentarii

#6

Desființarea programului de master al Departamentului de Istoria Artei poate fi calificată – dacă înclinăm spre indulgență – ca un gest pripit; nu văd însă motive pentru indulgență și calific, prin urmare, acest gest ca iresponsabil. Desființarea acestui program echivalează, în fapt, cu desființarea departamentului însuși. Nu doar că el este în acest fel în mod cu totul nemeritat discreditat, dar cum bine spun autorii petiției, un program de licență (pentru moment menținut) care nu continuă cu unul de master, ducând spre doctorat, prezintă puține atracții în fața existenței unor alternative care vor fi preferate de interesați; în aceste condiții, premiul de consolare oferit membrilor departamentului prin afirmația că această decizie este reversibilă mi se pare pură ipocrizie. Perspectiva deschisă de acest gest e dispariția unui departament cu o istorie care ar fi trebuit prin ea însăși să îndemne la prezervarea lui și la sprijinirea activă a inițiativelor membrilor lui de a-i suplini neajunsurile, pentru care nu sunt, de altfel, răspunzători, inițiative cărora nu li s-a acordat nici o atenție, cu atât mai puțin sprijin.

Anca Oroveanu (Bucuresti, )

#20

Am absolvit acest master pe care îl consider o veriga esențială in parcursul meu in acest domeniu.Consider ca este indispensabila o coerenta a viziunii domeniului artistic si a modului de predare/însușire a sa, începând cu studiile de liicenta,continuând cu masterul și sfârșind cu doctoratul științific.

Steluta Boroghina (Bucuresti, )

#30

INADMISIBIL

Matei Sumbasacu (Câmpina, )

#39

Este o componenta esențială pentru domeniile artistice din România, și așa insuficient dezvoltate.

Cristina Iacob (București , )

#52

Este strigător la cer sa se desființeze!

Oana Jackson (Londra, )

#62

Mi se pare aberanta masura de desfiintare a masteratului ITA , pentru importanta lui in sine si ca veriga intre studiile de licenta si cele doctorale

Adrian Guta (Bucuresti, )

#68

ITA este un departament cu mult potential pentru viitorii curatori, galeristi si manageri de spatii culturale. Fara o institutie care sa pregateasca tinerii pentru o astfel de cariera, nu pot vedea un viitor cultural stralucit pentru Bucuresti

Hannah Blaga (Charleston, )

#72

Sustin

Deaconu Elena Alexandra (Bucuresti , )

#88

Este inadmisibil ca programul de Master sa fie suprimat, lucru care ar afecta grav cariera unui viitor istoric de arta. Scoaterea din program a studiilor de Master face ca legatura dintre Studiile Universitare si Doctorat sa fie intrerupte, studentul fiind obligat sa urmeze un program de master al unei alte Univesitati cu o altfel de programa si interese de studiu. Cum dorim sa formam specialisti in domeniul teoriei si istoriei artei daca suprimam programul de Master? Master-ul inseamna programul de aprofundare pe directiile de studiu urmarite de studenti. Si, in aceste conditii, cum se vor putea urma cursurile doctorale daca masterul va fi suprimat? Ce fel de specialisti in domeniul teoriei si istoriei artei vom avea in viitor cu aceasta structura trunchiata de invatamant?
Totodata sunt absolventa a acestei Universitati si am parcurs toate etapele de studiu, in consecinta ma simt inselata, ca Universitatea, pe care am urmat-o, surpima programe de studiu; suprimare care sigur va conduce la o retrogradare la nivel national si international, in ceea ce priveste punctajul acordat. Trebuie sa intelegem ca o institutie de invatamat superior nu este o fabrica de facut bani, ci un loc in care sa se formeze specialisti, care sa deserveasca toate nevoile domeniului. Universitatea de Arta Bucuresti trebuie sa inteleaga ca are o responsabilitate, atat fata de fostii absolventi, cat si de viitorii profesionisti din domeniu.

Diana Dochia (Bucuresti, )

#89

Arta si artistii au nevoie de curatori, de manageri culturali si de istorici de arta. Nu se poate ca la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti sa nu existe un program masteral ce vizeaza studiile curatoriale.

Daniel Djamo (Bruxelles, )

#91

Nu sunt de acord cu desființarea acestui master.

Ruxandra Lambru (București , )

#94

România chiar trebuie educată!

Luminita Preoteasa (Bucharest, )

#105

Dincolo de toate aspectele concrete care țin de relevanța unică a acestui program de master în peisajul academic și artistic românesc de astăzi (aspecte care au fost sintetizate de autorii petiției, și pe care decidenții le știu foarte bine), această hotărâre este un exemplu sinistru de orbire instituțională pe termen mediu și lung.

UNARTE se împușcă în piciorul oricărei relevanțe la care a sperat vreodată în educația artistică modernă din România. La ce credibilitate mai poate spera o universitate de artă care își sabotează propriul departament teoretic, singurul din țară de acest tip, este o întrebare la care doar o clică de sinecuriști înamorați de propriile masturbări intelectuale în cerc, date drept opinii de istorie și critică de artă, poate răspunde.

În calitate de absolvent al programelor de licență și master ale UNARTE și de fost doctorand al acestei instituții, în calitate de profesionist în piața de artă, nu pot să nu mă întreb șocată cum cred decidenții că arată, măcar din punct de vedere al relațiilor publice dacă nu altfel, credibilitatea unei universități care dă o gaură cu tunul în mijlocul parcursului academic pe care îl oferă, de la licență la doctorat. Nu se poate bănui decât că această decizie este doar începutul unei ere în care UNARTE spune lumii întregi "avem nevoie doar de artiști, nu și de istorici de artă, critici și curatori pregătiți."

Reforma acestui program de master, actualmente populat de prea multe personaje care nu au ce căuta acolo (și printre studenți, și printre profesori), trebuia făcută de mult. Oameni mai puțini, dar care fac performanță. În aceeași ordine de idei fie spus, reforma întregii UNARTE, în toate departamentele, pentru a combate pierderile financiare, este mai necesară ca oricând. Dacă Senatul UNARTE nu este conștient de pierderile financiare pe care le susțin programele de master ale celorlalte departamente din componența universității, el este încă și mai incompetent decât îl face să pară această decizie. Dacă este conștient de aceste aspecte, el ia o hotărâre revanșardă, bazată pe cu totul alte considerente decât Raportul de activitate asupra activității manageriale - pe 2021 sau pe orice alt an din istoria existenței acestei universități.

Aveți o echipă mică, dar activă și competentă la nivel internațional, de oameni care știu ce fac în catedra ITA. Soluția dvs. este să-i lăsați fără singura platformă de pe care pot construi, cu continuitatea indispensabilă oricărui demers credibil, profesioniști în zona de teorie și curatoriat de artă, precum și în zona de cercetare de istoria artei. În loc să construiască o instituție completă, deparazitată de sinecuri și adaptată la toate valențele lumii artei de astăzi, UNARTE decide, prin această gaură paradoxală pe care o face în mijlocului singurului program academic de profil din țară, să se compromită din punct de vedere instutițional.

Ca absolvent al acestei instituții, o asemenea lipsă de viziune mă șochează. Pentru mine și foștii mei colegi, activi în toate domeniile teoretice ale artei, de la curatoriat la istoria artei, în galerii de artă, case de licitații, muzee și institute de cercetare, programul de master de la ITA a fost un loc unic pentru construirea noastră profesională. Desființarea lui este o decizie paradoxală, prin care UNARTE își sabotează inexplicabil statutul de principală instituție artistică a țării. O universitate de artă care renunță la a-și crește în mod profesionist și modern propriii curatori, critici și istorici de artă nu este, în secolul XXI, decât un inamic al propriei legitimități și al legitimității artistului în societatea contemporană. Mă opun, cu regret și dezamăgire, unei asemenea miopii instituționale anti-intelectuale.

Stefania Dumbrava (Bucuresti, )

#124

Desființarea unui astfel de Master ne amintește de vremurile trecute, când studiile de Istoria artei dar și de artă în general erau considerate de prisos. Motivele desființării nu sunt justificate, iar deciziile de acest fel nu se iau de pe o zi pe alta !
Prof. Univ. dr. Ileana Pintilie

Ileana Pintilie (Timisoara, Romania, )

#134

Protestez vehement împotriva desființării masteratului din cadrul Facultății de Istoria și Teoria Artei. O fac în calitate de fost masterand (2005 – 2007) și fost student (2001 – 2005) al acestei facultăți, aprig vitregită în ultimii ani. Pentru inițiatorii și complicii acestei nemernicii, am (și voi păstra) cel mai profund dispreț. Nu sunt „profesioniști” ai artelor vizuale, ci profesioniști ai cinismului, slugărniciei și interesului personal.

Cosmin Ungureanu (București, )

#136

Semnez pentru ca nu este posibila dezvoltarea scenei de artă intr-o tara care nu investeste în educația celor care creeaza si avanseaza ideii, teorii si reactii critice la arta contemporană

Cristina Stoenescu (București , )

#141

Semnez deoarece nu este normal să reduceți opțiunile universitare.

Matei Olariu (București, )

#144

Sustin propunerea de a nu desfinta programul de master al Departamentului de istoria și teoria artei al Universității Naționale de Arte din București

Patatics Alexandru (Bucuresti, )

#146

Și așa se studiază prea puțin partea culturală și ar fi o mare nedreptate ca generațiile actuale sa nu aibă șansa se a se specializa in arta curatorială.

Florentina Murteza (București, )

#147

WTF?

Igor Mocanu (Tilburg , )

#152

Mi se pasre o decizie gresita si cu consecinte foarte negative in viitor.

Magda Carneci (Bucuresti, )

#170

Desfiintarea masterului de Istoria si Teoria Artei mi se pare innaceptabila/ ar fi un gest deneinteles, pe care nimic nu l-ar putea justifica. Am supravietuit anilor 1980 pentru a disparea acum ?!?

Carmen Popescu (Paris, )

#175

Am facut un Master la Academia de Arte. Consider ca orice studii de masterat sau doctorat sunt folositoare si orice facultate are datoria de a avea o gama cat mai larga din care studentii sa aleaga.

Liliana Barborica (Bucuresti, )

#178

Este nevoie de aceasta sectie........!!!!!!
Serios Unarte serios....

Ruxandra Papastere (Bucuresti, )

#185

Sunr absolvent al UNARTE, generatia 2011-2014 si nu sunt se acord cu desfiintarea acestui departament de masterat. Sunt solidar cu toti cei care sustin invatamantul superior artistic si care cer transparenta, claritate, predictibilitate si consultare reala.

Bogdan Catalin Cazacioc (Bucuresti, )

#188

susțin artele frumoase

Stela-Mihaela Marcu (Bucuresti, )

#196

O decizie complet arbitrara, de neinteles, cu urmari grave asupra statutului disciplinei in Romania.
Sunt solidara cu colegii mei in cere imperativ retragerea deciziei

Ioana Vlasiu (Bucuresti, )

#198

consider ca daca cineva doreste sa studieze ar trebuii sa o poata face, mai ales in cadrul facultatii de arte

andrei androne (bucuresti, )Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...