Semnează pentru Transparență Electorală: Cerem publicarea CV-urilor candidaților la alegeri

CV-ul este obligatoriu pentru oricare dintre noi, dar opțional pentru politicieni. Atunci când ne depunem candidatura pentru angajare, chiar și dacă este vorba despre posturi puțin importante, trebuie să prezentăm un CV. Este un act firesc, de minimă decență, care nu este evitat sau pus la îndoială de nimeni de bună credință, pentru că el oferă informații minime despre competențe, experiență și despre capacitatea de a răspunde cerințelor postului.

Acest lucru nu este valabil și pentru politicienii pe care noi trebuie să îi alegem în funcții publice importante și care sunt plătiți din banii cetățenilor pentru unul sau mai multe mandate. 

Noi, cetățenii preocupați de transparența și integritatea procesului electoral, constatăm că politicienii profită de o lacună legislativă, care permite candidaților să ascundă informații importante despre calificările și experiența lor. Mulți dintre ei aleg să nu își publice CV-urile sau să publice niște autobiografii romanțate în locul acestora. Faptul că legea nu îi obligă, nu înseamnă că partidele nu pot impune candidaților, ca minim gest de transparență și respect față de alegători, prezentarea onestă în fața acestora înainte de a le cere voltul.

Ne dorim ca aleșii noștri, fie că sunt primari, membri ai Parlamentului României sau al celui european, fie consilieri locali, să fie persoane cu pregătire și experiență adecvate pentru a servi interesele comunității și, mai mult decât atât, să fie persoane integre, care pot dovedi lucrurile pe care le afirmă despre istoricul lor academic sau profesional. În egală măsură, ne dorim ca regulile să fie valabile pentru toți, iar dreptul la alegere informată din partea alegătorilor să fie respectat.

De aceea, solicităm partidelor politice să introducă în regulamentele lor obligativitatea publicării CV-ului fiecărui candidat pe care îl propun la alegeri, fie ele parlamentare, locale sau europene.

Considerăm că aceasta este o măsură esențială pentru a asigura o mai mare transparență și responsabilitate în procesul electoral. Propunem ca CV-ul complet al fiecărui candidat să fie publicat pe site-ul partidului odată cu începerea campaniei electorale, astfel încât cetățenii să poată avea acces la informații relevante despre candidați înainte de a-și exprima votul. 

Cui ne adresăm? 

  • Partidelor politice din România

Ce le cerem? 

  • Să includă în actele în baza cărora își derulează activitatea obligația ca în perspectiva participării la alegeri, să solicite candidaților să comunice un Curriculum Vitae actualizat, care să fie apoi publicat pe pagina de internet a partidului în secțiunea special dedicată în acest scop și menținut publicat până la validarea mandatului. 

De ce este importantă cererea noastră?

  • Pentru că votul este cel mai important instrument democratic al cetățenilor.
  • Pentru că cetățenii, având informații reale despre candidați, pot face alegeri conștiente și responsabile, fără a vota doar formal.
  • Pentru că votul informat și responsabil conferă legitimitate mandatului alesului, încurajându-l să fie responsabil.
  • Pentru că având la dispoziție informații obiective și nu doar propagandă electorală subiectivă, numărul cetățenilor interesați de alegeri ar crește.
  • Pentru că acest lucru ar susține principiul liberului consimțământ al cetățenilor la alegeri - principiu reglementat, de exemplu, de dispozițiile art.3 alin.4 din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
  • Pentru că obligația partidelor politice de a publica CV-urile ar demonstra responsabilitate în procesul electoral.
  • Pentru că transparența ar trebui să fie principiu fundamental în activitatea partidelor politice, conform legii, în acord cu prevederile art.2 lit.a) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
  • Pentru că, astfel, partidele și-ar îndeplini misiunea publică de a contribui la formarea opiniei publice și la stimularea participării la scrutinuri, răspunzând reglementărilor legale din art.2 din Legea partidelor politice nr.14/2003.

Această inițiativă va contribui la consolidarea încrederii în procesul electoral și la alegerea unor reprezentanți mai bine pregătiți, care nu au nimic de ascuns.

Prin semnarea acestei petiții, susținem necesitatea publicării CV-urilor candidaților și îndemnăm partidele politice să adopte această măsură în beneficiul democrației și al cetățenilor.

Semnați pentru transparență și integritate electorală!

---

Această petiție face parte din campania de advocacy "Transparență și competențe în funcții publice" din cadrul proiectului WATCH PR, derulat de Asociația Casa Bună în parteneriat cu RISE Project, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Anca Sandu - Coordonator comunicare Watch PR, proiect al Asociației Casa Bună, în parteneriat cu RISE Project    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Anca Sandu - Coordonator comunicare Watch PR, proiect al Asociației Casa Bună, în parteneriat cu RISE Project va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...