Saptamana de lucru de 4 zile

În România, în lipsa unui cadru legislativ pe baza căruia să se discute o reducere a săptămânii de lucru, nu există nici o discuție aplicată la nivel politic. Ca angajat full-time, nu ai spațiu de manevră în ceea ce privește o încercare de reducere a săptămânii de lucru, pentru că ar fi ilegală, conform Codului Muncii. La fel e și în cazul angajatorului. El poate fi îngăduitor și poate da flexibilitate angajaților pentru a lucra într-un mod mai dispersat în cursul săptămânii, dar nu poate scurta orele de muncă păstrând același nivel salarial. De ce? În România îți poți organiza singur programul de muncă (mai mult de opt ore de muncă într-o zi, mai puține în alta) în funcție de „specificul unității”, dar, paradoxal, „legea celor opt ore” rămâne sfântă. A lucra cu normă întreagă înseamnă a lucra „opt ore pe zi timp de cinci zile, cu două zile de repaus” , conform articolului 113 din Codul Muncii. Astfel, pentru ca legea să poată fi schimbată, trebuie să existe mai întâi un demers legislativ la nivel național. Doar așa poți aduce o schimbare cu aplicabilitate pe piața muncii.

Guvernul Romaniei    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Guvernul Romaniei să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.