Sanctionarea Antena3, OTV, Realitatea TV , Romania TV

In atentia CNA

In temeiul ART.89, litera c din Legea Audiovizualului, subsemnatii semnatari ai prezentei petitii, va solicitam sa luati masurile legale care se impun pentru urmatoarele abateri sesizate in perioada 12.01.2012 pana in prezent, in legatura cu modul in care urmatoarele posturi TV au inteles sa creeze si sa difuzeze stiri, reportaje, transmisii in direct si dezbateri, despre, de la sau in legatura cu protestele de strada din Romania. Posturile in cauza sunt: Antena3, OTV, Realitatea TV, Romania TV.

ART. 95^1
Consiliul poate decide retragerea licenţei audiovizuale sau a dreptului de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere, în cazul săvârşirii repetate de către furnizorul de servicii media a uneia dintre următoarele fapte:

a) incitarea publicului la ură naţională, rasială sau religioasă;
b) incitarea explicită la violenţă publică;
c) incitarea la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat;
d) incitarea la acţiuni teroriste.

Consideram ca cel putin trei prevederi ale acestei legi (b, c si d), au fost incalcate de posturile TV mentionate, in plus in aceeasi lege este prevazut ca: "În producţiile audiovizuale minorul nu poate fi folosit sau expus de către părinţi, rude, reprezentanţi legali, avocaţi sau alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lui, în scopul de a obţine pentru ei avantaje de orice fel sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice" iar noi am asistat la incalcarea drepturilor minorilor in repetate randuri.

(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
(3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
(4) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale.

Ne consideram indreptatiti sa depunem aceasta petitie ca persoane fizice si ca parinti direct afectati de modul distorsionat si partinitor in care au fost prezentate si analizate in studiouri evenimentele sus mentionate, de incitarea vizibila la ura, violenta si distrugere, publicarea pe posturi de informatii neverificate, de bannere si pancarte cu continut vulgar si injurios.

Considerandu-ne indreptatiti sa va cerem sa luati masurile prevazute de lege,


va multumim