SALVATI PADUREA BANEASA !

Primăria Capitalei a aprobat construirea unui drum auto prin Pădurea Băneasa

Primăria Capitalei a delegat Primăria Sector 1 să facă demersurile pentru trecerea din domeniul public al statului şi administrarea Romsilva în domeniul public al Municipiului a unei suprafeţe de teren având destinaţia de drum forestier. Reamintim ca drumul forestier din Padurea Baneasa  a fost inchis la inceputul acestui an, in urma unei decizii definitive a instantei, acesta nefiind dedicat circulatiei rutiere. Drumul forestier care ar urma să fie trecut din administrarea Romsilva în cea a Primăriei Municipiului București ar urma să faciliteze accesul locatarilor din cartierul reziențial Greenfield. In ceea ce privește drumul public prin pădure, legislația interzice construirea unei asemenea infrastructuri. Drumurile forestiere sunt permise, dar șoselele nu, fiindcă distrug padurea. De aceea, se intentioneaza schimbarea incadrarii legale/de mediu a zonei Padurii Baneasa pentru a se face acest drum auto.

Poluarea înseamnă particule ce se găsesc în aer, formate din diverse substanțe ce sunt nocive corpului odată ce sunt inhalate în timp ce respirăm. Particulele sunt suficient de mici încât să ajungă în interiorul corpului:

  • PM10 – particule cu dimensiune mai mică de 10 microni
  • PM2.5 – particule cu o dimensiune mai mică de 2,5 microni, dar mai mari de 0,1 microni
  • PM0.1 – particule ultrafine, mai mici de 0,1 microni 

Cel mai mare studiu s-a făcut în Europa, se numește ESCAPE și a urmărit 312.944 oameni din 9 țări și 17 tipuri de medii, pe o perioadă de mai mulți ani, observând evoluția lor. Concluziile au fost:

  • o creștere a poluării PM2.5 cu doar 5 ug/mc duce la o creștere cu 13% a riscului de atac de cord. 
  • cu fiecare creștere de 10 ug/mc de particule PM10, riscul de cancer la plămâni crește cu 22%. 
  • cu fiecare creștere de 10 ug/mc de particule PM2.5, riscul de cancer la plămâni crește cu 36%. 

Poluarea se măsoară în micrograme pe metru cub. Uniunea Europeană recomandă o limită de 40 ug/mc ca medie anuală, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă o limită de 20 ug/mc. În București, în 2005, poluarea era de minim 65 ug/mc. Un studiu european pentru poluarea PM10 găsește în 2012 că Bucureștiul este a doua cea mai poluată capitală europeană, după Sofia. Poluarea provine din emisiile generate de  trafic in primul rand,industrie și încălzirea locuințelor și poate cauza astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar și deces prematur.La data de 25 septembrie 2014 Uniunea Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea excesivă din București, Iași și Brașov.

In toata lumea civilizata se construiesc parcuri, piste de biciclete, se planteaza paduri, se vor elimina autoturismele Diesel iar grija fata de calitatea vietii este pe primul loc. La noi  Primaria Bucuresti cu sprijinul Ministerului Mediului intentioneaza  sa construiasca un  drum auto prin   Padurea Baneasa - padure in care, printr-o minune, inca mai sunt caprioare, veverite si mistreti, padure in care sute de bucuresteni cauta zilnic o gura de aer proaspat.

Pentru accesul locatarilor din Cartierul Greenfield exista alte solutii tehnice dar autoritatilor le este mai simplu sa sacrifice o padure decat sa analizeze toate posibilitatile. 

Daca va pasa de sanatatea voastra si a copiilor vostri, luati atitudine pentru pastrarea padurii atata cata mai este !