Salarizarea nediscriminatorie în instituțiile de spectacole și concerte.

Cultură de dezinteres național              

Având în vedere că în această perioadă la Ministerul Muncii se pregătește o nouă lege a salarizării unitare, Sindicatul Liber „Scena” , sindicat reprezentativ al angajaților Teatrului de Nord din Satu Mare dorește să aducă în atenția publică din țară modul neunitar de salarizare în domeniul culturii mai exact, în cel al instituțiilor de spectacole și concerte. Trebuie să facem cunoscut opiniei publice că în acest moment angajații teatrelor sunt plătiți după o dublă măsură, cei din „instituțiile naționale și de interes național” au salarii sensibil mai mari față de cei încadrați la categoria „alte instituții” deșii au aceleași funcții, făcând aceeași muncă și având aceeași pregătire (unii fiind chiar colegi de facultate). Ca o ciudățenie, tabelele cu funcțiile de conducere și execuție din cele două categorii stabilite prin legea 153/2017 – anexa III- privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sunt absolut identice, probabil realizate prin procedeul copy-paste, diferența făcându-se la nivelul salariilor. Prin acest mod discriminatoriu de abordare a salarizării angajaților din cultură s-a dorit de fapt o legitimare a unor salarii mai mari de la nivel central și al teatrelor din subordinea Consiliului General al Municipiului București.  Anomaliile merg până acolo că, spre exemplu o cabinieră dintr-un teatru de provincie din categoria „alte instituții” are un salariu mai mic în comparație cu o cabinieră dintr-un teatru național sau de „interes național”. Ne întrebăm în ce măsura îmbrăcarea unui actor poate să fie de interes național sau călcatul hainelor „de interes național” este mai valoros decât în „alte instituții”. Comparațiile pot merge mai departe până la manipulatorii de decor, garderobierii și plasatorii etc.

Bănuim că intenția legiuitorului la vremea respectivă a fost aceea de a recunoaște excelența și performanța profesională din teatrele și instituțiile de cultură susținute financiar de ministerul culturii dar din perspectiva unei legi cu caracter unitar, acest lucru este total discriminatoriu și jignitor la adresa celor care nu fac parte din categoria favorizată. Creația artistică nu poate fi legată de locul sau denumirea instituției de cultură în care este făcută, fie că vorbim despre teatrele, operele sau filarmonicile din țară.

O consecință a acestei situații create de salarizarea lucrătorilor din cultură, mai exact ai celor din teatre și filarmonici, sunt multitudinea de procese declanșate de angajați și de sindicatele reprezentative, procese care prin prejudiciile materiale și morale pe care le aduc, pun o pată pe cultura din această țară.            

Apelăm la toți cei care lucrează în teatrele, filarmonicile și operele din țară, să susțină demersul nostru de a convinge pe cei responsabili ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe aceste două categorii de instituții de cultură cu salarizări diferite. Cerem Ministerului muncii și grupului de lucru inter-ministerial care elaborează în această perioadă proiectul de schimbare a legii salarizării unitare să renunțe la acest mod nedrept de a judeca și a influența actul artistic indiferent de instituția în care se află.            

Această inițiativă vine în  întâmpinarea unei viitoare consultări publice , demonstrând prin semnăturile noastre că aceste consultări nu sunt monopolul managerilor, al consilierilor și al secretarilor de stat din diferite ministere.


Sindicatul Liber „Scena" Teatrul de. Nord Satu Mare    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Sindicatul Liber „Scena" Teatrul de. Nord Satu Mare să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...