Protest impotriva obligativitatii asigurarilor de locuinte

Asigurarea “OBLIGATORIE?” a locuintelor:

un abuz dar si o inginerie financiara. Un caritas ambalat. O evaporare de bani. Sume care ajung la firmele de asigurari; dupa ce trag linie pot sa-si cumpere masini/avioane produse de oriunde dar nu din Romania. Banii  de pe asigurari pleaca. Ei nu raman pentru indiguiri sau consolidarea sigurantei locuintelor. Imposibil sa nu sesizezi enormitatea: dai banul din buzunar pentru siguranta casei… dar nimeni nu se ocupa sa elimine riscurile din viitor – banii nu pleaca in aceasta directie. Pe viitor riscurile vor ramane (in anumite zone destul de izolate)  iar cineva pleaca in concediu cu acesti bani. Nu pleaca pe litoralul romanesc. Pleaca in locuri exotice… asta… in timp ce omul de rand (care abia are ce pune pe masa) face un efort financiar pentru siguranta lui si pentru bunastarea asiguratorului. Banii nu se investesc pentru siguranta asiguratului!!!

Cand dau banul din buzunar ma gandesc la un viitor luminos. Cat de luminos poate sa-mi fie viitorul daca cineva pleaca in concediu cu banii mei? In cazul unui cutremur devastator cu un grad mai mare decat acela din 1977 firmele de asigurari ar intra in faliment. Daca firmele de asigurari intra in faliment de ce sa ma asigur? De ce sa-mi dau banul (in special cand nu locuiesc intr-o zona de risc?) Nici macar nu functionam ca un stat social – sa ne ajutam unii pe altii. Da. Pot sa accept abuzul de a plati asigurarea pentru casa mea (cu un factor de risc extrem de scazut aproape inexistent) in conditiile in care banii acestia pe care ii scot din buzunar ajung la indiguiri/paratraznete sau impaduriri.

Astfel se fac afacerile. Excrocherie legalizata.

Omul de rand (fricos) face pe dracu in patru pentru singuranta. Fricosul nu se intreaba unde se duc banii pe care ii scoate din buzunar atata timp cat el se simte in siguranta.Problemele trebuie rezolvate. Viitorul nu trebuie sa arate cum arata prezentul.  Aceasta sanctiune financiara trebuie sa inceteze. Asigurarea locuintelor trebuie sa fie facultativa.

Peste 8 milioane de locuinte de asigurat. La 20 de euro bucata se aduna o suma de 160 milioane euro. Din care trebuie scazute cheltuielile de administrare/colectare.

Daca apare un cutremur ca in 1977 si se prabusesc 35.000 de locuinte (costul acestora la o asigurare de 20 de euro acopera 20.000 de euro) de unde scoate asiguratorul 700 milioane de euro? Ce fac firmele de asigurari in cazul unui asemenea dezastru?

Sunt asigurate si ele. Reconstructia credeti ca se va face din fondurile marelui asigurator? Eu cred ca nu. Marea majoritate a cheltuielilor reconstructiei sunt  suportate de catre omul de rand (prin donatii) si de catre stat (asa-i de cand e lumea). Atunci… ce rol mai au asigurarile locuintelor? Sa fabrice o falsa impresie a sigurantei.

Un mecanism credibil, sigur, durabil – mecanism care poate raspunde promt la asemenea dezastre poate sa fie unul prin care statul instituie un organism ce colecteaza intr-un fond aceste sume. Statul! Nicidecum nu Vantu sau Becali.

Se stabileste un prag peste care sumele adunate se investesc pentru siguranta. Astfel.. banii pot ajunge acolo unde este nevoie si nu prin Caraibe sau la constructori de masini de lux din alte tari. Dar cel mai important este ca aceasta asigurare sa fie facultativa.

Cu siguranta.. persoanele care fac asigurari o sa adopte o pozitie tafnoasa pentru cativa arginti – in defavoarea interesului/castigului general.


Gherman Adrian    Contactați autorul petiției