Petitie pentru Infiintarea in regim de urgenta a Centrelor Comunitare Romanesti din Strainatate

obiect: In atentia domnului presedinte al Romaniei

In atentia domnului prim ministru al Guvernului Romaniei

In atentia domnului ministru de externe al Romaniei

 

 

Domnule Presedinte,

Domnule Prim-ministru,

Domnule Ministru de Externe,

 

In conformitate cu prevederile punctului 2 al articolului unic din Legea nr.233 din 23 aprilie 2002, publicata in Monitorul Oficial nr.296 din 30 aprilie 2002, cu privire la dreptul de petitionare, subsemnatul, Robert Liviu Catalin Raducescu, cetatean roman, in calitate de presedinte al Asociatiei socio-culturale si sportive "Romania"-Lombardia, inregistrata in Italia cu cod fiscal nr. 92024300169, va adresez urmatoarea

 

                                      P E T I T I E

 

Premize:

 

- In anul 2012, in Italia, un grup de asociatii romanesti si de personalitati ale diasporei noastre au initiat un proiect menit sa duca la realizarea unei legi pentru romanii din strainatate, lege care sa permita organizarea pe baze legale a comunitatilor romanesti din strainatate si sa asigure acestora reprezentativitatea la nivel local, prin crearea unei figuri recunoscute in mod oficial de Statul roman si Statul in care acestea se gasesc.

Acest proiect s-a concretizat prin promulgarea Legii nr.86/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, in vigoare de la data 05 iunie 2016.

- In data de 19 decembrie 2016, am inaintat o propunere de modificare proiect norme metodologice la legea nr.86/2016 la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, inregistrata cu nr. E1/1077/19.12.2016

- Din pacate, de la intrarea in vigoare a legii, au trecut aproape 4 ani, timp in care, romanii din diaspora iar cei din Italia in mod special, au trecut prin multe incercari dificile, de fiecare data lovindu-se de aceeasi problema, si anume, lipsa organizarii institutionale a comunitatilor romanesti, imposibilitatea coordonarii actiunilor din variile comunitati romanesti de pe teritoriul italian cu institutiile italiene si cele romanesti, toate acestea aducand mari prejudicii cetatenilor romani din strainatate si in mod special din Italia.

Amintesc aici, problemele romanilor in timpul cutremurului din 2009 din Abruzzo, in care s-au gasit singuri si abandonati de statul roman, amintesc despre implicarea cetatenilor romani din Italia si din restul diasporei romane in trimiterea de ajutoare in perioada inundatiilor din Romania din vara anului 2010, ajutoare din care o mare parte a fost furata de cei care au coordonat transporturile de la acea vreme. Amintesc despre seria de cutremure din 2013 din regiunea Emilia-Romagna sau de cutremurul din 2016 de la Amatrice, cand din nou, romanii nu au avut, asa cum nu au nici acum, o structura in masura sa ofere sprijinul si tutela necesara, la nevoie. In tot acest timp, prin intermediul Ministerului pentru romanii de pretutindeni sau Departamentul pentru romanii de pretutindeni si prin celelalte institutii care se "ocupa"de Diaspora, s-au cheltuit milioane de euro in proiecte, de foarte multe ori inutile si despre care, mai nimeni, in diaspora adevarata, nu stie sau nu a stiut nimic, s-au alcatuit Strategii Nationale pentru romanii de pretutindeni, neconforme cu realele necesitati ale acestora, evitandu-se mereu, crearea unei structuri locale oficiale a romanilor din diaspora in comunitatile unde acestia traiesc si muncesc in cea mai mare parte a vietii lor.

- In contextul crizei epidemiologice generate de noul coronavirus si al pandemiei de covid-19, romanii din diaspora, ne regasim, pentru a cata oara, singuri si constransi sa ne confruntam cu probleme mari generate de lipsa organizarii, de lipsa unei structuri oficiale prin intermediul careia sa ne putem relationa si colabora cu institutiile si autoritatile locale dar si cu autoritatile romanesti de aici si din tara. Iar lipsa acestei structuri, acum va fi resimtita foarte puternic si in Romania, unde zecile de mii de romani reintrati fara un control judicios si fara nicio organizare a fluxului, au purtat virusul si au extins epidemia si in comunitatile romanesti de acasa. Cu aceasta ocazie s-au repatriat si foarte multi cetateni romani certati cu legea si fara vreo ocupatie, alta decat microcriminalitatea, aceiasi care acum produc probleme autoritatilor romanesti, nerespectand regulile izolarii si ale carantinei.

 

In acelasi timp, din cauza dezorganizarii si al lipsei unei structuri adecvate, alte zeci de mii de romani, dintre cei peste 4.000.000 abandonati de statul roman in diaspora, se regasesc in mari dificultati de supravietuire chiar, aruncati in bratele putinelor asociatii reale, asociatii care, aproape in totalitate, nu sunt beneficiare de fonduri ale D.R.P.(aceste fonduri fiind dedicate asociatiilor de partid sau de familie, in mare parte necunoscute romanilor din diaspora, pentru spectacole folcloristice sau alte proiecte artistice cu impact social inexistent asupra populatiei romane din strainatate).

Astfel, ne aflam in situatia in care avem foarte multi muncitori sezonieri sau ingrijitoare de batrani sau muncitori constructori care s-au regasit de la o zi la alta fara munca si fara adapost si care solicita ajutor in gasirea unei solutii pentru repatriere sau pentru gasirea unui adapost sau pentru hrana, misiunile diplomatice fiind in acest caz neputiincioase.

Iata dar, ca si, dar mai ales in astfel de situatii, infiintarea Centrelor Comunitare Romanesti din Strainatate ar fi asigurat o organizare capilara in teritoriu si ar fi fost un optim instrument in solutionarea acestor grave probleme ale cetatenilor romani aflati in Diaspora, putand colabora la nivel local cu autoritatile din statele respective.

- Domnule presedinte, in primul mandat ati promis ca veti face din Diaspora o prioritate nationala, citez: "Am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o 'prioritate nationala' în mod real. Astfel, nu vom irosi potentialul romanilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcandu-se in tara, fie reprezentand imaginea ei în lume", acest lucru neintamplandu-se, romanii din diaspora, asa cum am aratat mai sus, fiind in continuare abandonati de statul roman iar in campania de anul trecut, 2019, in programul prezidential, ati promis ca veti realiza o Romanie normala, citez: "Romania normala este o Romanie competitiva intr-o Europa a valorilor democratice, o tara care asigura prosperitatea si GARANTEAZA SIGURANTA TUTUROR CETATENILOR SAI. Romania normala este statul care functioneaza pentru cetatean, in care Guvernul lucreaza cu responsabilitate pentru dezvoltarea tarii, Parlamentul legifereaza bine si eficient iar Presedintele isi indeplineste atributiile constitutionale."

Din pacate, o Romanie normala nu poate sa faca abstractie de aproape un sfert din populatia sa, aflata in afara frontierelor nationale, cetateni carora STATUL NU LE GARANTEAZA SIGURANTA, STATUL NU FUNCTIONEAZA SI PENTRU EI, asadar, nu cred ca va veti indeplini nici aceasta promisiune desi sper sa o faceti.

- In contextul in care pandemia de covid-19 se anunta a fi de lunga durata, in contextul in care multe state europene, Germania si Italia in primis solicita acorduri pentru reintoarcerea muncitorilor agricoli romani la munca in vestul Europei, infiintarea Centrelor Comunitare Romanesti din Strainatate devine imperativa.

 

Avand in vedere premisele enumerate mai sus si adaugand faptul, ca la acest moment, in diaspora, avem competenta necesara, cunostintele necesare in diplomatia institutionala, stim cum sa ne relationam si sa colaboram cu institutiile si autoritatile italiene dar si germane si din alte tari in care traiesc comunitati importante de romani, va solicit urmatoarele:

 

1. Infiintarea in regim de urgenta, sub autoritatea, conducerea si controlul Ministrului Afacerilor Externe ale Romaniei, în forma stabilita de acesta, a Centrelor Comunitare Romanesti din Strainatate ca institutie locala oficiala si legitima a comunitatilor romanesti cu atributia sa contribuie la tutelarea cetatenilor romani din strainatate, incluzand aici si tutelarea imaginii Romaniei; investite cu competente pentru a putea colabora cu autoritatile locale in domenii ca: siguranta muncii, protectia sociala si servicii publice adresate cetatenilor, protectia copilului impotriva abuzurilor institutionale (discriminare in aprecierea capacitatii si aptitudinilor scolastice, internarea abuziva in institutii de protectie a copilului, etc), colaborarea cu institutiile publice si private pentru respectarea drepturilor contractuale ale ingrijitoarelor de batrani si ale muncitorilor romani aflati la munca in strainatate, in general.

2. Blocarea imediata a tuturor resurselor financiare alocate de D.R.P. proiectelor care nu sunt de o importanta vitala pentru romanii din strainatate si folosirea lor pentru infiintarea Centrelor Comunitare Romanesti din Strainatate.

3. Infiintarea sub autoritatea, conducerea si controlul Ministrului Afacerilor Externe ale Romaniei, în forma stabilita de acesta, a Comunitatii Romanesti din Strainatate ca unitate administrativ-teritoriala pentru Centrele Comunitare Romanesti din Strainatate, in cadrul circumscriptiei consulare.


Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru de Externe, acestea sunt solicitarile pe care grupul nostru asociativ vi le propune, prin aceasta Petitie cu speranta ca vor fi luate in consideratie si se va purcede cu celeritate la aplicarea Legii nr. 86/2016.

 

Avand in vedere ca suntem initiatorii proiectului legislativ care a dus

la crearea acestei legi pentru romanii din strainatate iar propunerile, va asiguram, sunt esenta dezideratelor membrilor comunitatilor romanesti din strainatate si asigurandu-va, si pe viitor, de toata colaborarea noastra si de participarea noastra activa in viata sociala a comunitatilor noastre, atasez acestei petitii copia de la cartea de identitate a subsemnatului, copia de la certificatul de inregistrare al asociatiei si copia propunerii de modificare proiect norme metodologice la legea nr.86/2016 transmisa la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni si inregistrata cu nr. E1/1077/19.12.2016.

 

Petitia este transmisa prin e-mail de catre:

Robert Liviu Catalin Raducescu

Presedinte "Romania"-Lombardia

Associazione socio-culturale e sportiva

Coordonator Grup Asociativ Roman In Italia

 

 

Robert Liviu Catalin Raducescu

                                                  images_(7)19.jpg                                                  Romano di Lombardia, 07.04.2020


Robert Raducescu - Asociatia "Romania"-Lombardia    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Robert Raducescu - Asociatia "Romania"-Lombardia să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.








Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...