Petitie pentru identificarea si valorificarea apelor minerale din Breaza, Prahova, si pentru efectuarea masuratorii calitatii aerului.

In atentia Primariei Orasului Breaza, judetul Prahova

 

Din cercetari si documente se stie ca in Breaza au existat ape minerale. De aceea si orasul a beneficiat de titulatura de "Statiune Balneoclimaterica". Localitatii Breaza i-a fost recunoscut meritul ca datorita asezarii sale pe un platou , deasupra vaii raului Prahova , beneficiaza de un aer din cel mai pur din Romania , acest fapt ducand la recunoasterea sa , de mult timp , ca statiune balneoclimaterica . Dar aceasta mica localitate de pe Valea Prahovei mai are o bogatie in subsolul sau  si anume apele minerale ; 1. izvorul sulfuros Cacova , de la poalele dealului Gurga are o mineralizare ridicata datorita gipsului din sol , are o apa minerala sulfuroasa , sulfatata , cloro-sodica , calcica si are o puritate ridicata , se poate folosi la enterocolite , dischinezii biliare , coleciste si sechele postoperatorii biliare ; accesul pana la el este dificil . 2. izvorul sulfuros din Breaza de Jos se afla in partea de sud a localitatii , accesul este anevoios , apa este sulfuroasa , sulfatata , sodica , calcica hipotona , avand caracteristici asemanatoare celui de la Cacova . 3. izvorul sarat din Valea Morii , cu un acces mai usor , dar situat intr-o zona cu alunecari de teren ; are o apa cloruro-sodica , sulfatata , bromurata , calcica , magneziana , hipertona . 4. si 5. izvoarele sarate de la Livezi si Valea Slanitei . In monografia ,, Breaza de ieri si de azi ,, de George Maracineanu si Horatiu Romano aflam ca : ,, La Podu Vadului , valcelul Slanita era locul unde localnicii se duceau sa se oblojeasca pentru diferite dureri ale corpului . Calitatea apei tamaduitoare aflata de generalul rus Pavel Kiseleff , l-a determinat sa ceara vorniciei Prahova sa se amenajeze un stabiliment cu bai , dupa modelul rus , pentru tratarea soldatilor rusi suferinzi . Si s-a facut un spital cu gard din nuiele , ingradit si lipit , necesar pentru 40 de soldati . Insusi generalul rus avea amenajata o odaie cu pereti din scandura , invaluita in tinichele , pardosita cu scandura si nepodita ,, Mai erau multe incaperi , cu multe ferestre , de aceea localnicii i-au spus ,, casele de sticla ,, . In doua cuptoare sapate in pamant , la focul lemnelor se infierbantau bolovani care erau dusi in cazi de lemn in care se aduna apa din valcel . Asa se faceau bai calde , termale ( ca pe vremea romanilor ) . Acest stabiliment , cu bucatarie , dormitoare si tot inventarul necesar a functionat din 1830 pana in 1851 cand a izbucnit o epidemie de ciuma , adusa de niste bolnavi din Arges care , alungati de consatenii lor , s-au pripasit pe malul Prahovei , la Podu Vadului , sa se vindece ! Si acelasi Mihai Gold  care a vizitat Valea Prahovei in 1910 , ne confirma ca ,, ...pe la 1830 era in Podu Vadului un stabiliment de bai , alimentat de un izvor cu ape care contineau sulf , iod si saruri , care venea din valea Canoasa ,, Aceste ape sunt recunoscute si de Ministerul Sanatatii , in lucrarea ,, Ape minerale si terapeutice ,, din 1961 .

In perioada post revolutionara in Breaza s-a amenajat un chiosc si o aductiune a izvorului de pe Cacova la intersectia strazilor Victoriei si Col. Dr. Popovici. Din pacate si din motive necunoscute noua chioscul a fost vandalizat apoi furat, iar aductiunea apei minerale a fost intrerupta.

Prin aceasta petitie, noi, semnatarii, cerem Primariei Orasului Breaza sa aloce fonduri (locale sau europene) pentru :

-identificarea resurselor de apa minerala de pe raza localitatii Breaza

-Captarea si valorificarea acestora in folosul public

-Recapatarea denumirii de "Statiune Balneo Climaterica"

 

Adaugam aici si NECESITATEA DE A ACTUALIZA MASURATORILE CALITATII AERULUI DIN BREAZA, ODINIOARA UNA DIN LOCALITATILE CU CEL MAI CURAT AER DIN ROMANIA.

 

Aceste actiuni nu pot fi decat extrem de benefice orasului si locuitorilor, cu siguranta contribuind la cresterea numarului de turisti care sa viziteze orasul Breaza.

Va multumesc.


Gabriel Enache    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Gabriel Enache să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU







Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...