Extinderea programului de operare al Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav la 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Petiție pentru prelungirea programului de funcționare al Aeroportului Internațional Brașov 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

1. Către directorul general Romatsa,
    Marius Adrian Cojocaeroport-brasov-turn-control-virtual-803261.jpg

Noi, semnatarii acestei petiții, reprezentând comunitatea din Brașov și toți cei interesați de dezvoltarea Aeroportului Internațional Brașov, exprimăm profund nemulțumirea și dezaprobarea față de decizia de a menține programul de funcționare al aeroportului între orele 07:00-19:00. Prelungarea programului de funcționare la 16 ore pe zi începând cu 15 ianuarie 2024 este considerată nepotrivită pentru atragerea noilor companii aeriene dispuse să opereze zboruri și aterizări la Aeroportul International  Brașov. Considerăm că această restricție a programului constituie o lipsă de respect față de brașoveni și reprezintă o amenințare la adresa potențialului economic al regiunii.

Sugerăm extinderea programului la 24 de ore începând de acum, nu peste doi ani. Există posibilități de colaborare pentru controlul virtual al turnului de control, inclusiv din alte țări, dacă se consideră că România nu dispune de suficienți controlori de trafic aerian pentru a asigura controlul continuu al Aeroportului Brașov timp de 24 de ore.

Aeroportul Internațional Brașov este un nod important în infrastructura de transport din România, iar nevoia de a avea un program de funcționare non-stop devine tot mai stringentă. Suntem conștienți că există un turn de control virtual la dispoziția aeroportului, operat de Aeroportul Internațional Arad, care poate fi gestionat de către orice aeroport din România. Deși această soluție temporară permite extinderea programului de funcționare, ea nu este suficientă pentru a răspunde cerințelor actuale ale comunității și ale operatorilor aerieni.

Este inacceptabil să constatăm că, în ciuda posibilității de a opera Aeroportul Internațional Brașov la capacitate maximă, directorul general Romatsa, Marius Adrian Cojoc, susține că doar după doi ani se va lua în considerare o extindere a programului la 24 de ore. Această atitudine ne arată o neglijență flagrantă față de necesitățile comunității și față de oportunitățile economice pe care le poate aduce un aeroport funcțional non-stop.

De asemenea, suntem profund îngrijorați să constatăm că directorul Aeroportului Internațional Brașov, Anghel Alexandru, a fost destituit de la Iași și ulterior promovat în aceeași funcție la Aeroportul Brașov, unde situația aeroportului pare să stagneze, și mai mult, să se îndrepte către faliment în aceste condiții.

Alexandru Anghel, directorul Aeroportului internațional Brașov, a fost director operațional al Aeroportului Iași timp de câțiva ani, iar ulterior a primit un mandat interimar de patru luni ca director general al Aeroportului Iași, iar cu o lună înainte de expirarea mandatului său, a fost demis de Consiliul de Administrație pe motiv că nu ar fi respectat hotărârile Consiliulul Adminostratiei, regulamentele regiei și legislația în vigoare. Anghel a contestat decizia în instanță și in prim instanță optinând o decizie în favoarea sa, dar ulterior a pierdut procesul. La Brașov, directorul actual al aeroportului Internațional Brașov a fost mai întâi șef al Direcției Implementare Aeroport din Consiliul Județean și apoi a fost numit director al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, prin decizia CJ Brașov.

Această decizie pare a fi una nepotrivită și nu reflectă un interes real în dezvoltarea aeroportului din cauza fricii că se va dezvolta prea mult Brașovul.

*************************************************************

Acestea sunt doar câteva exemple de aeroporturi importante din România care uncționează pe întreaga durată a zilei și a nopții, având în vedere importanța asigurării conectivității aeriene și a serviciilor de transport:

1. Aeroportul Internațional Henri Coandă București (OTP) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

2. Aeroportul Internațional Cluj-Napoca (CLJ) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

3. Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia (TSR) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

4. Aeroportul Internațional Iași (IAS) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

5. Aeroportul Internațional Sibiu (SBZ) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

6. Aeroportul Internațional Craiova (CRA) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

7. Aeroportul Internațional Bacău (BCM) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

8. Aeroportul Internațional Satu Mare (SUJ) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

9. Aeroportul Internațional Oradea (OMR) - Program de funcționare: Deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână

************************************************************

Solicităm directorului general al Romatsa R.A ,  Marius Adrian Cojoc, C.J și Directorul Aeroportului Aeroportul internațional Brașov  să acționeze în favoarea comunității și dezvoltării Aeroportului Internațional Brașov prin extinderea programului de funcționare.

Aceasta nu poate fi o măsură amânată pe termen lung, ci trebuie implementată cât mai curând posibil pentru a răspunde nevoilor actuale ale comunității și pentru a asigura dezvoltarea economică și turistică a regiunii Brașov.

Exemplele de mai jos arată că cel puțin 9 aeroporturi Internationale din România au programa de 24 ore, doar că la Brașov Romatsa,C.J, Directorul Aeroportului internațional Brașov nu dorește ca acest Aeroport să evolueze .

Cerem, de asemenea, o transparență sporită în procesul de luare a deciziilor referitoare la Aeroportul Internațional Brașov și impunerea unor standarde profesionale ridicate pentru directorii și personalul implicat în conducerea acestuia.

De asemenea, solicităm ca Romatsa să asigure o coordonare eficientă între toate aeroporturile din România, astfel încât resursele disponibile, inclusiv turnul de control virtual, să fie utilizate în mod optim pentru a sprijini funcționarea non-stop a Aeroportului Internațional Brașov.

Această prelungire a programului de funcționare va aduce numeroase beneficii comunității locale și naționale, precum creșterea numărului de pasageri, atragerea de noi companii aeriene și crearea de locuri de muncă în sectorul aerian. De asemenea, va facilita conexiunile internaționale și va sprijini dezvoltarea turismului și a afacerilor în regiunea Brașov.

În concluzie, solicităm directorului general al Romatsa, Marius Adrian Cojoc, să acționeze în favoarea comunității și dezvoltării Aeroportului Internațional Brașov prin extinderea programului de funcționare la 24 ore.

Aceasta este o necesitate imediată și o cerință justă pentru a asigura progresul și prosperitatea regiunii Brașov.

Info Aeroportul International Brașov    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Info Aeroportul International Brașov să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.