Petiție pentru menținerea disciplinei Educație tehnologică și aplicații practice, în planul cadru ca disciplină distinctă

Vă supunem atenției câteva argumente care susțin menținerea disciplinei Educație tehnologică și aplicații practice, în planul cadru pentru învățământul gimnazial ca disciplină distinctă și nu ca modul în cadrul altei discipline. 

Printre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, precum şi învăţarea pe tot parcursul vieţii din România este şi: t) principiul fundamentării deciziilor pe dialog şi consultare.            

Una dintre competenţele considerate “cheie” în lumea în care trăim este aceea de a cunoaşte, a înţelege, a evalua şi a utiliza tehnologia. Vrem sau nu, tehnologia marchează atât starea şi evoluţia societăţii omeneşti cât şi existenţa cotidiană iar interesul preadolescenţilor faţă de provocările şi produsele ei se manifestă  exploziv şi nu mai poate fi ignorat de şcoală. Recomandarea Parlamentului European  şi a Consiliului Uniunii Europene privind competenţele cheie din perspectiva întregii vieţi conturează pentru absolvenţii învăţământului obligatoriu, un profil de formare european structurat pe opt competenţe cheie printre care competenţe matematice şi competenţe de bază în ştiinţe şi tehnologii şi competenţa digitală.            

În acest sens, toate sistemele de învăţământ din ţările dezvoltate din punct de vedere social, economic tehnologic (ţări din EU, S.U.A, Canada, Australia, etc.) disciplina Educaţie tehnologică face parte din Curriculum obligatoriu, şcolile fiind dotate cu laboratoare moderne.             

Educaţia tehnologică are o relevanţă aparte pentru societatea românească şi pentru sistemul de învăţământ de după 1990, în 1992 fiind cuprinsă în învăţământul obligatoriu ca disciplină cu funcţie culturală, formativă şi orientativă, prevăzută cu câte două ore pe săptămână la clasele V-VIII şi pe grupe de câte 12-15 elevi. Educaţia tehnologică se impune de la sine într-o lume marcată de ştiinţă şi tehnică, corelată cu celelalte laturi ale educaţiei.

Luarea unei decizii privind viitoarea carieră, este o problemă de actualitate a şcolii contemporane, iar disciplina Educaţie tehnologică, prin familiarizarea elevilor cu aproape toate domeniile de activitate din viaţa de zi cu zi, vine în sprijinul nevoii elevilor şi a părinţilor de a se orienta din punct de vedere şcolar şi profesional. Disciplina Educaţie tehnologică formează elevii pentru un stil de viaţă sănătos, în deplină siguranţă şi securitate, respect pentru mediul înconjurător în vederea asigurării unei educaţii durabile şi de calitate.          

  La ora actuală disciplina Educaţie tehnologică este predată de cadre didactice înalt calificate, care au nu o singură specializare, ci cel putin două, unii chiar 3 specializări, ceea ce inseamnă competenţe din mai multe domenii, formate nu în 3-5 ani de studii universitare, ci în 7-9 ani de studii universitare (licentă + studii postuniversitare de specializare în Educaţie tehnologică, o parte şi cu specializări în Informatică sau TIC), calificări care le dau posibilitatea de a realiza un învăţământ modern, interdisciplinar şi centrat pe elev. Au avut loc  5 conferinţe internaţionale cu secţiunea Educaţie tehnologică, 3 conferinţe naţionale şi 8 simpozioane naţionale. Începând cu anul 2001 au avut loc 21 ediții ale Olimpiadei de Educație tehnologică, la toate nivelurile-local, zonal, județean, național- în care elevii participanți au demonstrat că sunt capabili de performanță, că au dobândit competențe practice de a folosi facilitățile științei și tehnologiei moderne, beneficiind o pregătire suplimentară.   

Disciplina Educație tehnologică și aplicații practice este o disciplină cu caracter practic-aplicativ, interdisciplinar și transdisciplinar, chiar transcurricular, deoarece aplică practic cunoștințe de la alte discipline, chiar din arii curriculare diferite, de exemplu, de la desen, de la limba română, limba engleză/germană/franceză, de la istorie, geografie, biologie, fizică, chimie, matematică și altele. De asemenea, disciplina Educație tehnologică și aplicații practice ține cont de particularitățile de vârstă și de învățare ale elevilor.       

  O variantă de plan cadru fără Educație tehnologică și aplicații practice, nu asigură continuitate în formarea competenţelor de bază în ştiinţe şi tehnologie, diminuând importanţa educaţiei tehnologice, atât de necesară în societatea cunoaşterii. Propunem ca  viitorul  Plan cadru care va fi adoptat, să cuprindă disciplina Educaţie tehnologică și aplicații practice în trunchiul comun cu cel puțin o  oră pe săptămână   la clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a, cu revizuirea şi adaptarea programelor la specificul societăţii actuale.

Disciplina Educație tehnologică și aplicații practice este ea însăși o educație pentru viață.


profesor Mocanu Marinela    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez profesor Mocanu Marinela să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.