Parc ANL Constantin Brancusi

Stimate domnule Primar al Sectorului 6, vă adresăm această petiție în numele unora din cei care locuiesc în cartierul ANL Constantin Brâncuși, semnatari ai acestui demers.

Prin proiectele de realizare ale parcului ANL Constantin Brâncuși din 2009 și 2013, s-a spus că „acest parc va deveni reprezentativ pentru zona urbana în dezvoltare, rezolvând o serie de probleme specifice noului cartier Brâncuși”, conform proiectului urmând să “introducă un microclimat agreabil determinat de prezenţa unei vegetaţii bogate în climatul tipic al zonei” . S-a spus de asemenea că o sa devină un “nucleu de verdeață având un rol de îmbunataţirea a relaţiilor interumane şi de comuniune socială”, componentele parcului urmând să aibă “o calitate şi un design deosebit”. Probabil convinși astfel de calitatea proiectării, locuitorii nu au avut sugestii de îmbunatățire a acestuia în perioada cât timp a fost în dezbatere publică.

Din păcate, în realitate, deși parcul a fost dat integral în folosință, execuția parcului pare să se fi făcut uitând complet care erau obiectivele propuse. „Nucleul de verdeață” este atât de mic încât e greu să-l observi, „îmbunataţirea relaţiilor interumane” s-a referit probabil la discuțiile aprinse dintre locuitori despre modul defectuos de realizare a parcului iar „rezolvarea seriei de probleme specifice” probabil se face prin creearea unei serii noi de probleme.

Mulți locuitori ai zonei sunt nemulțimiți de modul în care s-a realizat acest parc și cum banii publici au fost cheltuiți, nemulțumirile lor ajungând și în presă:

http://bucurestifm.ro/2015/08/05/locuitorii-din-cartierul-anl-brancusi-sunt-nemultumiti-de-noul-parc-din-zona/

Pentru a remedia măcar o parte din problemele de execuție și proiectare constatate de locatari, vă rugăm să dispuneți:

  1. plantarea de copaci înalți pe marginile aleilor, deoarece acum umbra lipsește aproape cu desăvârșire. Scopul unui parc este acela de a oferi umbră, aer curat și răcoare, dar jumatatea lansată în 2009 nu îndeplinește aproape deloc aceaste funcții.
  2. udarea regulată a copacilor plantați, parcul este plin din păcate de copaci uscați care nu au fost udați în perioada imediat următoare plantării. Chiar și copacii proaspăt plantați în 2015, au început să se usuce din cauza lipsei apei.
  3. iluminarea întregului parc pe timpul nopții cu stâlpi de iluminat conectați la rețeaua electrică, nu cu panouri solare. Sunt mulți copii care doresc să se joace în parc și după apus, adică ora 16.30 iarna. Există de asemenea și multe persoane necivilizate care profită de întunericul nopții. Dorim ca illuminarea să se facă cu instalații de iluminare cu o intensitate decentă, cele din zona grătarelor de exemplu, bazate pe acumulatori reîncărcați solar, s-au dovedit a fi ineficiente.
  4. montarea unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și coborârea bordurilor în dreptul celor patru intrări principale din parc, spre zona A și zona C a parcului.
  5. instituirea unor treceri de pietoni și instalarea unor limitatoare de viteză în dreptul acestora. Foarte mulți copii traversează străduțele spre parc, unele autoturisme circulă cu viteză în zonă, riscurile unor accidente rutiere fiind ridicate.
  6. eliminarea grătarelor. Sunt o sursă de mizerie, fum și miros în casele locatarilor din zonă, atrag persoane care tulbură liniștea publică și animale sălbatice.
  7. amenajarea unui loc pentru animalele de companie și interzicerea accesului acestora în restul parcului. În prezent animalele de companie și copiii se joacă în același nisip, ducând la riscuri serioase de sănătate pentru copii.
  8. amenajarea unui teren multifuncțional pentru practicarea sporturilor de echipă (fotbal, baschet, handbal, tenis), cartierul fiind unul plin de persoane tinere care doresc să mențină un stil de viață sănătos.
  9. instalarea a două cișmele cu apă potabilă, câte una în fiecare jumătate a parcului.