Opinie comună referitoare la salarizarea în DJC

Doamnei Corina Şuteu, Ministrul Culturii  

Stimată Doamnă Ministru,  

Direcţiile Judeţene pentru Cultură au fost create pentru a asigura protecţia Patrimoniului Cultural Naţional în teritoriu. Misiunea este generoasa, mijloacele sunt însă ridicole. Suntem subfinanţaţi  până sub limita de supravieţuire instituţională.  

La nivel naţional, Lista Monumentelor Istorice conţine cca. 30 000 obiective. Dintre acestea, sub un sfert sunt monumente istorice de grupă valorică A – competenţa de avizare a propunerilor de intervenţie asupra acestora aparţine Ministerului, însă obligaţia verificării respectării condiţiilor de avizare şi monitorizarea permanentă a stării lor de conservare aparţine tot Direcţiilor pentru Cultură. Suplimentar, numărul Zonelor Construite Protejate de interes local şi a zonelor cu potenţial arheologic reperat este cel puţin de două ori mai mare decât al monumentelor din LMI. Acestea, plus sutele de mii de bunuri culturale clasate în categoriile Tezaur şi Fond a Patrimoniului Cultural Naţional mobil şi cele susceptibile a face parte din acesta, constituie obiectul de activitate al Direcţiilor pentru Cultură. De gestionarea protecţiei bunurilor culturale mai sus amintite se ocupă astăzi în teritoriu un număr incredibil de mic de persoane, în condiţii extrem de îndepărtate de condiţiile fireşti.  

Principala noastră problemă este alocarea resurselor (financiare, umane, legislative), pe un loc prioritar situându-se salarizarea personalului de specialitate si de suport. Este inadmisibil ca, de exemplu, un consilier asistent (cu doctorat de specialitate) sa fie plătit cu salariul minim pe economie. In aceste condiţii nu pot fi nici păstraţi şi nici recrutaţi specialişti în protecţia patrimoniului.  

În acest context, ca urmare a apariţiei în spaţiul public (http://publisind.ro/raport-privind-concluziile-grupului-tehnic-salarizarea-in-sectorul-public/) a unor informaţii referitoare la salarizarea sectorului bugetar,  

Noi, angajaţi ai Direcţiilor pentru Cultură judeţene, Vă solicităm precizări cu privire la opinia exprimată, conform documentului, de către reprezentanţii Ministerului Culturii:  

1.   Documentul postat reflectă poziţia oficială şi viziunea pe termen scurt, mediu şi lung a Ministerului Culturii cu privire la salarizarea personalului (aparat propriu vs instituţii subordonate - Direcţii pentru Cultură şi alte instituţii publice aflate în coordonarea sau subordonarea Ministerului) ?

2.   Cum s-a ajuns la concluzia că „ (… reprezentanţii MC …) au precizat ca nu vor exista presiuni sau nemulţumiri din partea serviciilor deconcentrate datorate majorării salariilor doar in aparatul central”, devreme ce Direcţiile pentru Cultură nu au fost consultate în această materie?

3.   Cum se justifică afirmaţia „de asemenea (… reprezentanţii MC …)  au precizat ca unele economii realizate le pot permite creşterea salariilor la 70% din SGG in aparatul central” în contextul în care:

     3.1. de la deblocarea posturilor în sectorul public, posturile vacante existente ale Direcţiilor pentru Cultură rămân, în fiecare an, nefinanţate din cauza „fondurilor insuficiente alocate Ministerului” (motivarea standard pe care o primim la întrebările formulate pe acest subiect din 2013 încoace)?

    3.2. Direcţiile pentru Cultură  manifestă o lipsă cronică şi acută de personal, a cărei maximă gravitate periclitează - până aproape de anulare - atingerea obiectului de activitate al instituţiilor noastre şi, implicit, al Ministerului Culturii (protejarea Patrimoniului Cultural Naţional; accesul liber, neîngrădit şi egal la cultură; etc.) ?

4. Cum se justifică diferenţa de viziune între opiniile exprimate de reprezentanţii Ministerului Mediului şi Ministerului Tineretului raportat la opinia exprimată de reprezentanţii Ministerului Culturii pentru un număr de salariaţi incomparabil mai mic (3000-3500 persoane MM / 2713 persoane MT vs 308 posturi existente acum la Direcţiile pentru Cultură) ?  

Totodată, cu speranţa că echitatea este unul dintre principiile care guvernează activitatea Ministerului Culturii,

Considerând că la muncă cel puţin egală ar trebui să fim plătiţi în mod egal,

Văzând şi unele date recent identificate în mediul on-line (http://publisind.ro/proiectul-de-ordonanta-de-urgenta-privind-salarizarea-personalului-platit-din-fonduri-publice-in-anul-2016-finalizat/ ),

Vă informăm asupra faptului că dorim să fim luaţi în calcul la întocmirea actului normativ referitor la salarizarea în sectorul public aflat în pregătire.  

 

Cu deosebită consideraţie,  

 

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Buzău,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Călăraşi,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Covasna,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dâmboviţa,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Giurgiu,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ialomiţa,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ilfov,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mehedinţi,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Neamţ,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Teleorman,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Tulcea,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vaslui,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea,

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea,

Direcţia pentru Cultură a municipiului Bucureşti


Iulian Vizauer    Contactați autorul petiției