O masa calda pentru copii

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi, arată datele unui raport al Organizației Salvați Copiii, împreună cu Avocatul Poporului.

În România secolului XXI încă se mai înregistrează cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor la nivelul UE. Impactul socio-economic al pandemiei de COVID-19 a agravat în ultimii doi ani situația a sute de mii de copii. Astfel că devine tot mai clar faptul că repercusiunile pandemiei, pe fondul delăsării guvernanților din ultimii 30 de ani, sunt mai dăunătoare pentru copii decât boala în sine. Ratele gospodăriilor sărace și ale nesiguranței alimentare au crescut. Prețurile la alimente s-au majorat vertiginos, iar trendul scumpirilor în masă nu pare să dea semne de îmbunătățire.

În consecință, calitatea alimentației copiilor a scăzut, iar ratele de malnutriție vor crește considerabil. Din cauza malnutriției severe copiii ajung prea slabi și lipsiți de energie, ceea ce mărește riscul de a avea deficiențe de creștere, dezvoltare, învățare si, ceea ce este cel mai îngrijorător, riscul de deces. Accesul la alimentații nutritive și sigure se face cel mai ușor prin instituțiile de învățământ. Iar în perioada în care acestea sunt închise din cauza pandemiei, putem veni în sprijinul copiilor vulnerabili prin livrări de mâncare caldă acasă și la scoală sau vouchere de masă.

Facem, astfel, un apel către părinți, bunici și orice român care crede în importanța investiției în generații de copii/tineri sănătoase, pregătite, protejate și susținute, pentru un viitor sustenabil al societății românești, să semneze petiția: „O masă caldă în scoală”!

Petiția noastră vizează implementarea programului în două faze:

1. Oferirea de îndată a unei mese calde/pachețel consistent și nutritiv copiiilor defavorizați ai României.

2. Oferirea unei mese calde, validată nutritiv de către specialiști, tuturor elevilor din sistemul public de educație din România.

Semnătura voastră ne ajută să facem presiune asupra liderilor politici guvernamentali, parlamentarilor și funcționarilor din instituțiile statului responsabile, pentru a adopta, de urgență, măsurile indicate!

De asemenea lansăm un APEL URGENT către Guvernul României și Ministerul Educației, către parlamentarii tuturor partidelor din Parlament, către toți cei care sunt preocupați de viitorul țării noastre să își facă datoria față de copiii români și să le asigure minimul de trai decent și sprijin de care orice copil are nevoie pentru a se dezvolta sănătos și armonios, și pentru a da randament școlar.

În acest sens, SOLICITĂM:

1. Readucerea pe agenda publică a proiectului de lege “Masa caldă….”, VOTAREA acestuia în Parlament și debutul implementării acestuia în școlile din România!

2. În momentul de față, proiectul se adresează doar unui număr de 150 de unități de învățământ. Nu este de ajuns.

SOLICITĂM EXTINDEREA ACESTUIA LA TOATE ȘCOLILE DIN ROMÂNIA!

Sănătatea copiilor noștri, creșterea lor sănătoasă și dezvoltarea lor armonioasă ar trebui să fie priorități ale societății românești!

În acord cu studiile și analizele făcute în fundamentarea proiectului de lege, în școlile unde copiii servesc masa, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți. Astfel: dacă anterior implementării Programului “Masa caldă” în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%. Ulterior, în anul 2019, s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”.

3. Creșterea bugetului prevăzut în proiectul de lege, de la 9 la 16 lei.

Ținând cont de toate aceste aspecte, te invit să fii alături de noi! Sprijină aceasta petiție semnând pentru ea!

Cei 150,000 de copii români care merg seara la culcare flămânzi îți vor fi recunoscători!

Cei peste 1/3 dintre copiii români care trăiesc sub pragul sărăciei vor avea parte de puțină grijă din partea statului și autorităților române și vor da un randament mai bun!

De ce să le răpim șansa unui viitor mai bun, din cauza neglijenței politicienilor și a statului?

Împreună putem fi o forță! Ce mai așteptam? Acest program trebuie implementat de urgență!

Ramona Ioana Bruynseels

Asociatia P.O.T. - Pentru Oameni si Tara    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Asociatia P.O.T. - Pentru Oameni si Tara să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.