Nașterea Acasă: o necesitate ce trebuie urgent implementată și în România!

Pentru siguranța mamelor și nou-născuților, cerem autorităților demersuri urgente pentru încurajarea și facilitatrea nașterii acasă în Romania!

Acum, mai mult că niciodată, gravidele românce au nevoie să nască acasă, pentru a evita expunerea lor și a nou-născuților riscului de infectare. Când spitalele sunt suprapopulate cu pacienți infecțioși și deficitul de aprovizionare este în creștere, este momentul să le respectăm gravidelor dreptul constituțional de a alege să nască acasă, asistate, într-un spatiu intim și sigur, fară a fi separate de nou-născuții lor! România este cu mult în urma țărilor civilizate în ceea ce privește nașterea la domiciliu cu tot pachetul de prevederi legale. Este momentul să schimbăm acest aspect.

Nașterea este un act fiziologic, nu este o boala, iar în condițiile unei sarcini fară risc, ea poate avea loc la domiciliul gravidei.

Nașterea acasă este de asemenea în beneficiul cadrelor medicale, care nu trebuie să se expună suplimentar riscului implicat de activitatea în spital în contextul Covid 19.

Chiar și în condițiile revenirii la normal, o naștere ce nu necesită asistență deosebită, se poate desfășura la domiciliu, luând astfel din presiunea care este pe sistemul medical și așa greu încercat!

Solicităm Dl. Președinte Iohannis, Dl. Prim-Ministru Orban, Dl. Ministru al Sănătății Tătaru, precum și tuturor factorilor responsabili să ia de urgență măsurile necesare pentru facilitarea nașterii acasă asistată de moașă și/sau de medic:

  1. Emiterea de comunicate oficiale către meternitati și medici pentru încurajarea medicilor pentru asistarea la domiciliu a nașterilor fară risc sau cu risc scăzut.
  2. Crearea în regim de urgență a directivelor care să permită nașterea "cu ambulanța la ușă" așa cum se practică în alte țări europene, pentru a oferi atât gravidei, cât și medicului siguranța suplimentară.
  3. Se impune de asemenea, revizuirea normelor în baza cărora pot profesa moașele, astfel încât să fie în acord cu Directiva Europeană în baza căreia a fost reinființată profesia de moașă în țara noastră. Normele actuale, aprobate prin Ordinul de Ministru 1454/02.12.2014 nu respectă prevederile art. 63 din Directiva 2005/36/CE, mai mult decât atât, opresc exercitarea autonomă a profesiei de moașă pe teritoriul țării. Aceste norme trebuie să prevadă explicit:
  • ce echipament minimal trebuie să dețină o moașă pentru a asista nașteri acasă,
  • care sunt condițiile de transfer la spital a gravidei și copilului în caz de nevoie,
  • obligativitatea moașelor de a informa maternitatea de proximitate despre caz, ·   
  • precum și obligativitatea spitalelor de a colabora cu personalul care asistă acasă, pentru un rezultat cât mai bun pentru mamă și copil.

Interesul mamei și copilului trebuie să primeze! Prevenția este crucială! Nașterea acasă asistată înseamnă prevenție! Nașterea acasă previne infecția cu coronavirus și cu infecții nosocomiale!

Nașterea acasă este un drept! Fii și TU alături de gravide și nou-născuți și semnează această petiție!  


Irina Thiery, Lion Mentor Association    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Irina Thiery, Lion Mentor Association să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...