Modificarea organizării ONSS

Promovam SPORTUL DE MASĂ /OBIECTIVUL PRINCIPAL AL ORELOR de Educatie fizica și sport, al profesorilor de educatie fizica, și deci al Ministerului Educației! 

Prin aceasta petiție dorim sa aducem în atenția Ministerului Educației problema modalității de organizare a ONSS.

Consideram că forma de organizare existentă îndepărtează cu bună știință de la practicarea de activități fizice toți elevii CARE NU SUNT DEJA IMPLICAȚI în sportul de performanță deoarece elimina din start principiul egalității de șanse, specific oricărei competiții școlare.
Modalitatea actuala de organizare induce, atât elevilor, cât și profesorilor ideea ca, participarea cu succes la ONSS este deschisa doar elevilor înscriși în sportul de performanță, membri ai unor cluburi sportive.
Prin modalitatea actuala de organizare a ONSS încurajăm doar activitatea cluburilor sportive, a liceelor cu program sportiv, a asociațiilor sportive, într-un cuvânt a Federațiilor sportive de specialitate! 

Nu trebuie sa uitam totuși ca,  profesorii de educație fizica au ca obiectiv prioritar incurajarea sportulului de masa, obiectiv principal al lecțiilor de educatie fizica și sportiva scolara, obiectiv care este astfel ELIMINAT TOTAL deoarece descurajam categoric toți copiii care nu fac deja sport de performanta. Putem zice chiar ca le interzicem participarea la competițiile organizate de Ministerul Educației prin ONSS, în aceste competiții ce a AR TREBUI SĂ FIE ȘI PENTRU AMATORI. Competiții ce ar trebui sa încurajeze marea masa a elevilor sa facă sport, mișcare, sa participe activ, implicat și cu drag la lecții de educatie fizică, competiții ce in final ar trebui sa contribuie la creșterea stării de sănătate a copillor noștri. Dar aceste competiții în care implicam doar elevii care deja sunt angrenați în fenomenul sportiv, elevi care deja sunt înscriși în Campionatele naționale organizate de federațiile sportive, au DOAR rolul de a îndepărta ceilalti elevi dornici de a face sport.
Daca luam ca exemplu o școală generala în care avem 5-6 elevi care sunt înscriși la un club de baschet și participa deja la Campionatul național. Obligam prin acest sistem profesorul de educatie fizica sa selecteze doar acei jucători pentru participarea la ONSS. Pentru ca e clar ca nivelul celor legitimați este mult peste nivelul atins la orele de educatie fizica. Astfel, in cadrul competiției ce ar trebui sa se țină la nivelul școlii, orice alt elev caruia ii place baschetul este descurajat sa participe, pentru ca știe ca nu va avea nici o șansă să joace la nivelul celor 6. Și astfel dintr-o școală cu 400 (4 clase cu 25 elevi pe nivel) de elevi de gimnaziu ducem la ONSS doar 6-8 elevi, din care 6 făceau deja sportul respectiv.

Însă, dacă am implica doar elevii care nu sunt membrii ai Federațiilor sportive, am putea sa facem la nivelul școlii o competiție cu 12 echipe cu minim 6-7 elevi de la fiecare clasa, din care sa alegem 12 care sa reprezinte școala. Ajungem astfel sa implicam doar la o ramura sportiva peste 80 de elevi în școală. Iar dacă in școală implicam în medie profesorii la 2 competiții ajungem a 160 de elevi care au parte de emulație, adrenalină și plăcerea de a face sport, de a participa la o competiție cu șanse reale de a câștiga, fără a ajunge sa fie ridiculizati de elevii legitimați. La nivelul unui județ trecem astfel de 3-4000 de elevi, peste 15000 la nivel național, elevi pe care ii putem implica în astfel de competiții, elevi ce sunt încurajați sa practice în timpul liber o forma de activitate fizica, elevi care NU PRACTICA DEJA SPORT DE PERFORMANŢĂ.

Sa ne închipuim ca măcar jumătate din acești elevi de gimnaziu vor continua sa mai facă sport individual și la Liceu și la facultate. Ar fi un mare câștig pentru toți ar fi la fiecare generație sa creștem încă 5-7000 de oameni sănătoși, ce își petrec timpul cu prietenii la sala, la alergare, la diversa forme de activitate fizică, în loc sa stea la calculator, la telefon, într-o sedentaritate deja sufocanta în societatea moderna. 

De ce sa nu profitam de șansa de a putea încuraja acești elevi sa practice câte un sport în timpul liber, încă din timpul scolii? De ce sa le tăiem orice dorința de a mai participa, punându-i în competiție cu jucători care practica acele sporturi de 4-5 ani, câte 10 ore pe săptămână? Cum sa convingi un copil sa se implice în o lupta ce e deja pierduta? 
De ce sa sacrificam acești elevi, sănătatea lor prezenta și viitoare, doar pentru a dubla în mod inutil niște competiții? Pentru a realiza niște competiții sub egida ONSS cu elevi care deja participa la competiții similare organizate de FEDERAȚII în Campionate Naționale? 

Nu negam dreptul tuturor copiilor de a participa la activități școlare de orice tip, inclusiv sportive. Dar tocmai pentru ca toți trebuie sa aibă atât drepturi, cât și șanse egale, propunem sa le dăm și celorlalți elevi o șansă.

SA ORGANIZĂM ACESTE COMPETIȚII PE DOUA PALIERE /NIVELURI DE PREGĂTIRE asa cum se organizează deja la alte concursuri și olimpiade școlare susținute de Ministerul Educației.

 AVANSAȚI ȘI ÎNCEPĂTORI. 

Pentru elevii legitimați o competiție separata, în care vor concura cu cei de același nivel de pregătire sportiva, iar pentru toți ceilalți elevi, o competiție de ÎNCEPĂTORI. 

Putem crea astfel o competiție in care sa aibă șanse egale orice elev, în care sa se poată evidenția progresul unor copiii care nu făcuseră niciodată un sport înainte de a fi implicați de profesorii de educatie fizica, o competiție în care toți cei implicați vor avea de câștigat, elevi, părinți, profesori și bineînțeles in ultima instanța noi toți ca popor, prin promovarea beneficiilor enorme asupra sănătății prin practicarea sportului de masa.


Prof. Brătescu Cristian, Colegiul National Alexandru Ioan Cuza Galați    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Prof. Brătescu Cristian, Colegiul National Alexandru Ioan Cuza Galați să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...