Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post


Musafir

#1818 Re: Re: Re: Re: Re: Re: @Judex

2012-06-05 20:09

#1816: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: @Judex

OK, si care-i smecheria? Sasii  au cam plecat, svabii nu apar pentru ca fusesera deja in mare parte  maghiarizati, secuii apar separat de maghiari, romanii erau, ca intotdeauna, cei mai numerosi. Pentru ca, ciobani fiind, mancau branza si din cauza asta faceau multi copii, ca branza creste libidoul, o stiu pana si istoricii maghiari.  Simplu ca buna-ziua. Mai trebuie sa afle si Csibi Barna cum e cu Trianonul (ca parca intre timp lumea a stat in loc)  dpdv juridic si suntem pe deplin edificati. A, si sa ni se mai cace putin in cap si parlamentul si guvernul de la Budapesta, ca ungurii din tara noastra o fac deja in mod traditional. Vai mama ei de tara, unde cretinii nu sunt eutanasiati la nastere!

Raspunsuri

Judex

#1819 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: @Judex

2012-06-06 12:13:31

#1818: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: @Judex

Prietene de la #1818 aş fi vrut să te prezinţi să ştiu şi eu cu cine vorbesc.

Dispun de mai multe tabele ce ilustrează evoluţia numerică a etniilor din Transilvania. L-am prezentat pe cel mai vechi, de la 1850, la doi ani de la revoluţia de la 1848, pentru a avea o oglindă a evoluţiei procentuale a populaţiei pînă în zilele noastre. Nu de alta, dar au apărut o serie de comentarii absurde cum că noi am fi românizat populaţia maghiară, că românii au dus de peste munţi populaţie românească spre a modifica echilibrul etnic din Transilvania şi că de aceea ponderea populaţiei maghiare a scăzut.

Este o expliucaţie şi aceea pe care o dai că populaţia românească din Ardeal este mai viguroasă decît cea maghiară şi că de aceea este mai prolifică. Dar asta este numai o parte din explicaţie. Mai ţine seama că după 1920 cînd la Trianon s-a consfinţit voinţa olahilor de "a se uni cu Ţara", a apărut "legea optanţilor" care a dat posibilitatea maghiarilor şi altor etnii de a părăsi România, primind în schimb o despăgubire justă pentru averea ce o lăsau în ţară. Atunci au părăsit Transilvania foarte mulţi maghiari, cei mai mulţi din motive sentimentale, dar si din interese personale.

Conform recensămintelor din 1910, 1930, 1966, 1977, 1992 şi 2002, populaţia maghiară din România a evoluat respectiv cam aşa: 1.67, 1.42, 1,62, 1.71, 1,62 şi 1,43 milioane. Deci în 1977 s-a atins apogeul! 1,71 milioane! Unde poate cineva să vadă o deznaţionalizare a populaţiei maghiare aşa cum o susţine propaganda şovină? E adevărat că populaţia maghiară a scăzut din 1977 şi pînă acum aşa cum a scăzut şi populaţia României. Care e problema?

Eu nu cred că în 1850 saşii au plecat iar şvabii au fost maghiarizaţi. Problema maghiarizării s-a pus de abia prin dec. IX al sec. 19 iar problema ajunsă la paroxism a fost după legea Apponyi, din 1907 şi pînă la dispariţia acelei închisori a popoarelor, cum era cunoscută monarhia bicefală de la Viena. Dar s-a terminat cu ea la sfîrşitul conflagraţiei. De vină nu a fost altcineva decît contele Tisza care s-a pus pe capul împăratului să pedepsească cu război Serbia în 1914. Dacă nu era aşa, poate azi vorbeam de populaţie 100% maghiară în Transilvania, dacă s-ar fi aplicat legea draconică a lui Apponyi.

Lasă dracului "teoria brînzei", expusă cu tam-tam prin anii '80 de către unii isorici maghiari, că te faci de băcănie, ardelenii mei erau viguroşi din fire, fiind oameni activi, făceau de toate, aveau şi turme, aveau şi gospodării, făceau agricultură, într-un cuvînt, erau oameni gospodari, nu se ţineau de prostii cum o fac azi în România o sumedenie de alogeni.