Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post


Musafir

#4409 Pentru comentatorul de la 4408

2012-03-21 23:01

Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Követeljük az Oktatási Törvény betartását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen!

Act in accordance with the Education Law at the University of Medicine and Pharmacy of Tg. Mures!

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş are statut de universitate multiculturală şi multilingvă în limbile română şi maghiară (Art. 363). Conform Art. 135/1/b: în instituţiile de învăţământ superior multiculturale şi multilingve "se constituie secţii/linii cu predare în limbile minorităţilor naţionale".

Constituirea secţiei sau liniei maghiare a fost împiedicată ilegal de Senatul universităţii. Autonomia universitară nu prevalează asupra legilor ţării. Conform Art. 121: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului este abilitat să urmărească şi să controleze aplicarea şi respectarea reglementărilor legale în domeniul învăţământului superior, respectiv să controleze modul în care universităţile îşi exercită autonomia universitară.

Senatul a elaborat o Cartă care nu este în conformitate cu prevederile legale în vigoare în ciuda atenţionărilor repetate ale Ministerului Educaţiei, în consecinţă nu a fost avizată de către acesta. În consecinţă alegerile la nivelul universităţii s-au desfăşurat în mod nelegal. În plus, senatul a blocat elaborarea regulamentului de funcţionare a secţiei sau a liniei de studiu, care să stabilească procedurile de alegere şi alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale secţiei respectiv ale liniei, în consecinţă cadrele didactice maghiare au fost private de dreptul de alegere.

Sistemul actual şi situaţia actuală creată periclitează sustenabilitatea învăţământului medical în limba maghiară. Noi dorim garanţii pentru supravieţuirea învăţământului medical în limba maghiară şi aplicarea principiilor din art. 135/4 din Legea Educaţiei Naţionale.

Salutăm iniţiativa guvernului de a reglementa această situaţie creată prin proiectul de HG pentru modificarea punctului 44 din anexa nr. 2 a HG nr. 966/2011, fiind îndreptăţit pentru aceasta de către articolul 121 din Legea Educaţiei Naţionale.

Cerem:

- adoptarea de urgenţă a proiectului de HG pentru modificarea punctului 44 din anexa nr. 2 a HG nr. 966/2011,

- aplicarea întocmai a prevederilor Legii Educaţiei Naţionale,

- elaborarea Cartei în conformitate cu prevederile legale în vigoare,

- învăţământ medical în limba maghiară inclusiv cel practic cu respectarea principiilor enunţate în Legea Educaţiei Naţionale,

- anularea alegerilor care au fost organizate fără bază legală, şi repetarea acestora.

Raspunsuri


Musafir

#4417 Re: Pentru comentatorul de la 4408

2012-03-21 23:38:11