Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Judex

#1029 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-20 15:02

#1016: - Re: Re: Re: Re: Re:Bacsy Ferenc, Janosz, sau cum te va fi chemînd pe d-ta, că nu-ţi dai numele,

Ia aminte, văd că ştii să scrii bine româneşte şi nu mă îndoiesc că vorbeşti şi bine. De ce nu mi-ai răspuns în limba pe care o cunosc şi eu? Limba în care ai scris nu o cunosc şi, o conversaţie între noi nu se poate închega fără a ne înţelege. Nu zic că limba ta este urîtă sau frumoasă, pentru că după mine nu există pe lume limbi frumuase sau urîte. Există limbi pe care le cunoşti şi limbi pe care nu le cunoşti, sau limbi mai grele şi limbi mai uşoare. Recunosc că limba română e o limbă grea, dar nici maghiara nu e mai uşoară.

De ce magiarii să înveţe româneşte mai degrabă decît românii maghiara? Din două motive: 1) pentru că e limba statului naţional unitar şi indivizibil care se chiamă România, limbă pe care toţi trebuie s-o înţeleagă, în interesul tuturor dar mai mult în interesul minoritarilor decît al majoritarilor; şi 2) pentru că e logic ca minoritarii să înveţe limba majoritarilor şi nu invers. Sunteţi 5-6% din populaţia României şi cca 10-15% din populaţia Ardealului şi Banatului la care vă place să vă raportaţi. Este sau nu este aşa? Şi ţiganii sunt cam în acelaşi procent ca şi voi, dacă nu. chiar mai mulţi. Ar tebui oare ca şi noi şi voi să învăţăm cu toţii limba ţigănească (romales)? Eu cred că nu e corect! Şi în fine, sunt şi alte minorităţi ceva mai importante, ca nemţii, lipovenii, turcii. Şi limbile acestora trebuie să le învăţăm? Unde ne oprim cu procentul? După opinia d-tale şi ei sunt discriminaţi dacă nu li se vorbeşte în limba lor.

În privinţa greşelii pe care am făcut-o, cred că ai observat, mi-am recunoscut imediat grşeala. Măcar la atîta să fii şi tu mai tolerant.

Cu privire la înjurătură, dacă mi-ai urmărit şi alte intervenţii ale mele, eu am explicat cum stă treaba. După ce mi-ai tradus, puteai s-o faci şi în engleză, franceză sau italiană, am înţeles că nu m-ai înjurat. Îţi mulţumesc măcar pentru atît, dar să ştii că nu-i "cuşer" să i te adresezi cuiva într-o limbă pe care nu o cunoaşte şi nici să vorbeşti cu alţii în prezenţa lui înt-o limbă pe care nu o cunoaşte, fiindcă fiecare, pe bună dreptate, crede că îi ascunzi ceva faţă de el, o calomnie, o înjurătură, etc.

Nu găseşti că este în dauna copiilor voştri să îi opriţi să înveţe să vorbească în limba statului în care se afă, că astfel le cauzaţi o infirmitate? De ce aţi izgonit din secuime profesorii de limbă română care tocmai în ajutorul copiilor voştri au fost trimişi? Iar nu să vă deznaţionalizeze. O mie de ani s-au străduit maghiarii să-i deznaţionalizeze pe români, slovaci, croaţi etc. şi tot n-au reuşit. Au existat unii renegaţi şi dintr-ai noştri care au căzut în acest păcat, dar majoritatea din ei au rămas pe metereze. Vorba ceea, apa trece pietrele rămîn!

Raspunsuri


Musafir

#1034 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-20 15:58:26

#1029: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Használd a Google Translate-t ha nem érted.


Musafir

#1035 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-20 15:59:46

#1029: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Cand o sa intelegeti ca copiii nostri invata limba romana fratilor cu ce sunt ei de vina ca un parinte e ungur si celalalt roman? ar trebui sa se dusmaneasca si ei intre ei? Oare voi stiti de unde ati pornit ? Jumi -Juma???? Ia ganditi.va


Musafir

#1049 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-20 17:30:05

#1029: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Lăsaţi poveştile. Există o LEGE în vigoare. Această lege trebuie să fie respectată. Şi atât.