Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#34596 SALVAȚI DE LA DEMOLARE RAFINĂRIA ARPECHIM!

2015-02-25 15:53

PETIȚIE DISPERATĂ CĂTRE IOHANNIS ȘI PONTA: SALVAȚI DE LA DEMOLARE RAFINĂRIA ARPECHIM!

Intenţia de demolare a rafinăriei Arpechim din Piteşti, anunțată de proprietar, OMV Petrom, a stârnit reacţia unor specialişti de la Academia de Ştiinţe Tehnice din România. Ei au redactat o scrisoare în atenţia preşedintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Victor Ponta. Scrisoarea este semnată şi de Mihail Georgescu, fost director general al Arpechim, şi de unii dintre proiectanţii rafinăriei.

Semnatarii petiției le spun președintelui țării și premierului că rafinăria Arpechim este indispensabilă pentru combinatul vâlcean Oltchim, că este una dintre cele mai performante din ţară şi că trebuie neapărat salvată.

Amintim că ieri reprezentantul unuia dintre administratorii judiciari ai Oltchimului a anunţat că se vrea privatizarea combinatului în acest an, parcă deja împăcat cu ideea că statul nu va putea prelua în timp util rafinăria din Piteşti de la OMV Petrom pentru a o vinde la pachet cu Oltchim. Rafinăria se află în proprietatea OMV Petrom, în timp ce, cu ani în urmă, Petrochimia Arpechim a fost cumpărată de Oltchim de la OMV Petrom.

Statul, prin vocea unor miniștri, a dat asigurări în timp că va cumpăra rafinăria Arpechim Pitești de la OMV Petrom pentru ca apoi să fie privatizată la pachet cu Oltchim. Din păcate, au fost minciuni nerușinate. Cel puțin până acum. Pe cale de consecință, OMV Petrom a anunțat zilele trecute că vrea să demoleze parte din rafinărie, pe care o consideră total neprofitabilă și învechită. Intenția există de mai mulți ani, dar materializarea ei a fost amânată tocmai la insistențele statului român, care promisese că va răscumpăra rafinăria. Ceea ce, iată, nu s-a întâmplat.

 http://epitesti.ro/economic-3/rafinaria

Raspunsuri


Musafir

#34597 Privatizare fără Arpechim?

2015-02-25 15:56:53

#34596: - SALVAȚI DE LA DEMOLARE RAFINĂRIA ARPECHIM! 

 

Privatizare fără Arpechim?

Posted By: Claudiu DiţaPosted date: februarie 25, 2015

În momentul de faţă, combinatul Oltchim funcţionează la 30% din capacitate, în special fiindcă nu se poate folosi de platforma petrochimică din Piteşti. Cu toate acestea, datorită preţului redus al petrolului, Oltchim a început să aibă rezultate bune.

În astfel de condiţii, Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ia în calcul tot mai mult privatizarea combinatului, dar fără rafinăria din Piteşti pe care statul întârzie să o preia, iar OMV Petrom se pregăteşte să o dea la fier vechi.

„Metoda prin care încercăm să obţinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, în care să se treacă toate activele, licenţele, autorizaţiile, plus personalul, în aşa fel încât să poată fi cumpărate părţile sociale de un investitor”, a declarat ieri Piperea. El a precizat că adunarea creditorilor a fost convocată la 9 martie pentru votul asupra planului de reorganizare, asumat de întreaga echipă implicată în acest proces. Vânzarea Oltchim ar putea avea loc chiar în acest an, a mai spus Piperea.

http://www.ziarulargesul.ro/privatizare-fara-arpechim/