Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#34470 OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI

2015-02-23 08:38

#34469: - OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI 

 OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI

 Data publicarii: 22-02-15

Conducerea sindicatului avertizează că vor fi încă 1200 de disponibilizaţi

Potrivit unui comunicat de presă al celor de la SLO, „unicul Plan de Reorganizare a SC Oltchim SA urmează să fie aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor, la  9 martie. Sindicatul Liber Oltchim, în calitate de sindicat reprezentativ, a atras atenţia, în cei doi ani de insolvenţă (30 ianuarie 2013) că, pentru a elabora un plan de reorganizare, este nevoie de elaborarea planului de reorganizare şi de debitor, respectiv de principalii creditori, Electrica şi AVAS (...). Până în data de 18 februarie 2015, SC Oltchim SA nu a achitat salariile restante pentru lunile noiembrie şi decembrie 2014, respectiv ianuarie şi februarie 2015, în sumă de 3,3 milioane de euro; iar rezultatele economico-financiare sunt negative, realizându-se pierderi de 230 de milioane de euro în 2013 şi 50 de milioane euro, în 2014. În cele 12 trimestre de reorganizare, administratorii judiciari nu se angajează să achite creanţele salariale (salarii restante, salarii la masa credală şi plăţi compensatorii), menţionând că, dacă vând Oltchim SPV, aceste creanţe se achită în 5 zile de la vânzare. Dacă, la cele 5 licitaţii, nu s-a vândut Oltchim SPV, cine garantează că se va vinde în procedura de reorganizare? Nu se menţionează provenienţa resurselor financiare certe, necesare susţinerii planului de reorganizare, dar se menţionează ca variantă de redresare a SC Oltchim conversia creanţelor bugetare, deşi nu există acordul creditorilor respectivi. În Anexa nr. 5 – Evoluţia soldului datoriilor nete acumulate în insolvenţă (scenariul B) se menţine o medie de 50 de milioane de euro /trimestru, pe parcursul celor 12 trimestre de reorganizare. Până în trimestrul 12 (deci în cei 3 ani de reorganizare) nu s-au achitat sumele: 3,3 milioane de euro pentru salarii restante, 8,6 milioane de lei pentru personalul disponibilizat în 2013”. În comunicat se mai menţionează că administratorii judiciari au crescut, după aprobarea Planului de Reorganizare, suma aferentă disponibilizaţilor de la 8,6 milioane de euro la 17,8 milioane euro, ceea ce derivă din faptul că din SC Oltchim se vor mai concedia circa 1200 de salariaţi.

Oferta unui investitor, dosită

Sindicatul Liber Oltchim (SLO) şi Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie  (FSLCP) au fost contactate în săptămâna 09 -15.02.2015 de un investitor interesat de Oltchim, în colaborare cu principalii creditori: AVAS, Electrica; BCR şi BT, care i-a informat despre acest proiect. „De această colaborare (intenţie - n.r.) ştiau şi administratorii judiciari din luna septembrie 2014, dar nu au dorit să colaboreze şi nu au făcut-o publică. Până în prezent, BCR şi BT sunt de acord să colaboreze cu investitorul, urmând să-şi dea acordul AVAS şi Electrica. SLO şi FSLCP speră ca, în Adunarea Creditorilor din 9 martie, cei 4 creditori să impună prin vot un plan de reorganizare a SC Oltchim SA, pe baza ofertei investitorului. Sindicatul Liber Oltchim solicită conducerii combinatului să renunţe la presiunea făcută în ultimele zile asupra salariaţilor SC Oltchim, de a da semnătură pentru a fi de acord cu Planul de Reorganizare a SC Oltchim şi de a împuternici persoane din SC Oltchim să voteze în Adunarea Creditorilor.

Diculoiu: „Au ascuns oferta celor două fonduri de investiţii interesate să redreseze Oltchimul!”

Liderul sindical Mihai Diculoiu spune că există şi alternative la reorganizare. „Vă spun o informaţie certă: există doi investitori care, încă din luna septembrie a anului trecut, au contactat administratorii judiciari şi nu au fost băgaţi în seamă. Au cooptat principalii creditori şi au acordul de la BCR şi Banca Transilvania, au trimis adrese către Hidroelectrica şi AVAS. Acestea patru, împreună. au creanţe de 500 de milioane de euro. Există şanse ca, prin cele două fonduri, în Adunarea Generală a Creditorilor, dacă cei patru creditori cad de acord, să se impună un alt plan de reorganizare, împreună cu cei doi investitori, care vin cu resursele financiare, dar doresc să aibă un control la nivel de preţuri şi desfacere, de materie primă. S-au angajat să scoată 30 de milioane de lei lunar. Eu cred că administratorii judiciari au un singur scop şi, de aceea, au ascuns informaţia: nu vor să salveze Oltchimul, ei
vor ca, în următorii trei ani, să mai încaseze câte 50.000 de euro lunar. Îmi exprim speranţa că, în Adunarea Creditorilor, cei patru să-şi dea acordul şi să se realizeze conversia creanţelor. Vreau să transmiteţi Guvernului să aibă o discuţie cu cele două fonduri de investiţii, pentru ca planul propus până acum să nu fie aprobat, ci să se vină cu alte investiţii. (...) Sperăm ca Guvernul să negocieze cu ei şi cu cei despre care nimeni nu vorbeşte.”, a mai spus Diculoiu. „Oamenii sunt atât de disperaţi să câştige un ban, încât nu mai pot vedea capcana care li se întinde de către administratori.”, au atras atenţia participanţii la Dialog Social. Aceştia au reclamat faptul că administratorii umblă cu tabele după salariaţi pe care-i conving că, în locul unei semnături, vor primi un anumit procent din salariile restante, iar vânătoarea nu vizează doar salariaţii. În cazul în care salariaţii nu
semnează, planul de reorganizare nu poate fi aprobat. Discuţiile nu au avut, însă, un rezultat palpabil, cel puţin nu până la finalul săptămânii trecute, când memoriul care trebuia trimis la Guvern nu fusese finalizat. Vineri, la videoconferinţa cu prefecţii, a luat cuvântul şi liderul sindical al Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea, care a afirmat că se aşteaptă, în această săptămână, o întâlnire urgentă cu ministrul Economiei, pentru găsirea soluţiilor.
(M.R., D.S.)

Raspunsuri


Musafir

#34471 Şpârle şi şopârle, 23.02.2015

2015-02-23 08:44:11

#34470: - OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI 

 http://ziaruldevalcea.ro/2015/02/22      - Şpârle şi şopârle, 23.02.2015 

 

• Un personaj de tristă amintire din presa locală, care a plecat cu coada între picioare din Vâlcea în județul de „plumb“, Dâmbovița, își bate joc de niște oameni de afaceri vâlceni, care continuă să-i soarbă vorbele ca hipnotizați.

• „Demolatorul” Ion Gigi Matei a semnat săptămâna trecută autorizaţia de desfiinţare a Pieţei Centrale din Râmnicu Vâlcea. Autorizaţia vizează demolarea construcţiilor existente (piaţa agroalimentară, grup sanitar şi piaţă nealimentară), lucrările efective urmând a începe în vara acestui an. Astfel, sub lama buldozerelor va dispărea un simbol vechi de mai mult de 100 de ani, fără a se şti încă ce se va construi în acel loc.

• Mai sunt mai puţin de şase zile până la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Vâlcea, unde se pregăteşte un mare abuz strigător la cer, prin „faultarea” lui Adi Comănescu să participe la competiţia pentru funcţia de preşedinte al AJF. Principalul „argument” adus de veteranul Jackie Pintilie, singurul candidat rămas în cursă, a fost acela că Adi Comănescu nu are vechime de minim patru ani în funcţii de conducere în cadrul AJF Vâlcea. Este o aberaţie fără margini, pentru că de acest criteriu beneficiază doar… unicul şi inegalabilul Jackie Pintilie. Facem doar o scurtă paralelă pentru a înţelege abuzul de la AJF Vâlcea: la alegerile pentru şefia FRF (structură din care face parte Asociaţia Judeţeană de Fotbal) desfăşurate anul trecut, tânărul avocat Răzvan Burleanu a câştigat preşedinţia FRF, fără a avea nici o zi vechime în cadrul federaţiei. Se pune întrebarea: de la ce un for superior, precum este FRF, poate candida orice persoană, însă la AJF Vâlcea, aflată în subordinea lui Răzvan Burleanu, nu se poate acest lucru??? Este absurd şi aşteptăm primele măsuri ferme ale FRF în cazul „alegerilor” care vor avea loc la AJF Vâlcea în data de 28 februarie!

• Avocatul polonezilor de la USG îl reprezintă în instanță, mai nou, și pe primarul interimar Gigi Matei în „războaiele“ acestuia cu presa locală. Interesant, interesant…

• Am aflat de ce patronul de la Acomin, Dan Faur, „trage mâţa de coadă” atunci când este vorba să finalizeze lucrările la pârtia de schi de la Voineasa. Deşi a primit toate datoriile, patronul Dan Faur se „zgârceşte” să mai aloce 3 milioane euro pentru terminarea întregii investiţii. Este un lucru firesc, pentru că atunci când va finaliza lucrarea, va trebui să predea obiectivul de investiţii către Primăria Voineasa (în calitate de beneficiar) şi în acest fel nu va mai câştiga „caşcavalul” de 2 milioane euro în fiecare iarnă din exploatarea pârtiei de schi de la Voineasa.

• Jiji de la Primărie a îmbulinat-o. „Ziarul de Vâlcea“ a intrat în posesia unui document, din care reiese că primarul interimar i-a virat direct în conturile unui coleg de partid, mare lider de sindicat, peste 11.000 de euro, prin intermediul unei firme editoare a unei publicații locale. Fără licitație, fără cerere de ofertă, fără, fără, Matei se joacă cu legea și se joacă PENAL!

• Sindicaliştii din combinat susţin că în planul de reorganizare întocmit de administratorul judiciar de la Oltchim se specifică faptul că suma datorată persoanelor disponibilizate se dublează din acest an. Societatea trebuie să plătească disponibilizaţilor peste 8 milioane de euro, restanţă salarială o va achita, conform planului de reorganizare, abia dupa vanzarea Oltchim SPV. „De la 8,6 milioane de euro, suma destinată plăţii salariilor compensatorii se dublează la 17 milioane de euro, ceea ce înseamnă că se vor face alte disponibilizări şi aproximativ 1 300 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă după aprobarea planului de reorganizare”, declară Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.