Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#33341 Planul de reorganizare sau cum se vand gogosile la Oltchim / pag. 105 - 106

2015-02-06 13:42

Categoria creantelor salariale

Conform Programului de plati prevazut in cuprinsul Planului de reorganizare, creditorii cu creante salariale urmeaza a fi platiti prin Plan intr-un procent de 100%, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data incasarii de catre societatea debitoare a pretului reprezentand contravaloarea partilor sociale detinute la Oltchim SPV.

Mentionam ca, in cazul falimentului Oltchim SA, pe baza simularii efectuate in acest scop, salariatii nu ar putea beneficia de nicio distribuire de fonduri.

a) Fata de aceasta imprejurare, apreciem ca fiind indeplinita conditia prevazuta la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 85/2006, creditorii cu creante salariale nefiind in situatia de a primi mai putin decat ar fi primit in cazul falimentului in cazul in care ar respinge Planul (asa cum am precizat anterior, in scenariul, falimentului acestia ar primi 0% din valoarea creantelor lor).

b) Fata de modalitatea de plata a creantelor salariale, astfel cum a fost aceasta prevazuta prin Plan, este indeplinita conditia prevazuta la art. 101 alin. (2) lit. b) din Lege, creditorii cu creante salariale neaflandu-se in situatia de a primi mai mult decat valoarea totala a creantelor acestora.

c) In ipoteza in care categoria de creante salariale va exprima un vot pozitiv cu privire la Plan, in speta nu sunt incidente prevederile art. 101 alin. (2) lit. c) din Lege, acestea reglementand situatia in care categoria de creante defavorizate respinge planul de reorganizare. In cea de-a doua ipoteza, respectiv categoria de creante salariale va exprima un vot negativ cu privire la prezentul Plan, categoriile de creante inferioare, respectiv creantele bugetare, creantele chirografare conform art. 96 din legea 85/2006, precum si celelalte creante chirografare nu vor putea primi mai mult decat ar primi in cazul falimentului (respectiv, nu vor beneficia de nicio distribuire de fonduri sau conversie a datoriilor in actiuni).

Raspunsuri


Musafir

#33345 Planul de reorganizare sau cum se vand gogosile la Oltchim / pag. 109 - 110

2015-02-06 13:54:07

#33341: - Planul de reorganizare sau cum se vand gogosile la Oltchim / pag. 109 - 110 

Faliment versus reorganizare in viziunea lui Piperea.

Avantaje fata de procedura falimentului.
Efecte socio-economice

FALIMENT 

Cel mai mare jucator de pe piata petro-chimica din Romania va disparea. 

In acelasi timp, se va diminua semnificativ posibilitatea atragerii de capitaluri de investitii straine in Romania in acest domeniu industrial.

Falimentarea Oltchim SA va afecta in mod negativ echilibrul economic local (si, in mod indirect, echilibrul economic la nivel national), conducand la intrarea in insolventa/faliment a intregii industrii dezvoltate pe orizontala. 

Toti angajatii Oltchim SA vor intra in somaj, cu posibilitati foarte reduse de reangajare din cauza contextului macro-economic nefavorabil, precum si a specializarii acestora in industria petro-chimica. Acest lucru va conduce implicit la cresterea semnificativa a indicatorilor de somaj din zona.

Dispare cel mai mare contribuabil la bugetul local.

Nu se vor mai incasa sumele reprezentand contributii la bugetul consolidat, derivand din continuarea activitatii Oltchim SA.

 

REORGANIZARE

Afacerea Oltchim SA va fi mentinuta in functiune si va fi dezvoltata, cu implicatii imediate atat in economia locala, cat si in economia nationala.

Mai mult, importante capitaluri de investitii straine vor fi atrase in aceasta afacere. 

Echilibrul macro si micro-economic in care s-a integrat societatea debitoare nu va fi afectat intr-o masura negativa cum ar fi cazul in care aceasta ar intra in faliment.

Locurile de munca ale salariatilor (integral sau partial) vor fi pastrate, cu perspectiva unor viitoare angajari de personal in cazul in care societatea va investi in extinderea capacitatii dupa finalizarea Planului de Reorganizare. Dispare cel mai mare contribuabil la bugetul local. Ramane activ un important contribuabil la bugetul local.

Ramane activ un important contribuabil la bugetul local.

Toate obligatiile bugetare nascute dupa data deschiderii procedurii insolventei se vor achita conform prevederilor prezentului Plan. De asemenea, se asigura premizele achitarii intr-o proportie mai mare a creantelor bugetare, fata de scenariul falimentului.