Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#24335 Prefectul va chema la raport toti factorii responsabili de soarta Oltchim.

2014-07-21 17:45

#24334: - Combinatul Oltchim, la un pas de faliment

http://www.impactreal.ro/2014072017274/Prefectul-va-chema-la-raport-toti-factorii-responsabili-de-soarta-Oltchim.html

Prefectul va chema la raport toti factorii responsabili de soarta Oltchim.

Dumitru Cornoiu îi va aşeza la masa discuţiilor pe toţi reprezentanţii care sunt responsabili în mod direct de soarta Oltchim, dar şi pe cei care pot să-şi exprime o părere tehnică cu privire la redresarea combinatului. Sindicatele şi patronatele au stat, în opinia sa, numai de ceartă, fără a încerca să definească o soluţie la modul pragmatic. Odată creionată această strategie de salvare a Oltchim, ea va ajunge la prim-ministrul Victor Ponta.
În următoarea perioadă, principala preocupare a prefectului Dumitru Nicu Cornoiu va fi soarta Oltchim şi încercarea de a găsi o strategie de funcţionare a combinatului chimic până la privatizare.
O primă întâlnire a avut loc la începutul acestei luni şi vor urma şi altele, până când se va reuşi creionarea unui plan de salvare a combinatului: „Cu Oltchimul nu am avut o informaţie prea clară şi care să fie de la sursă. Nefiind responsabilitatea noastră, ca instituţie, de a ne infiltra în decizia societăţii sau de a lua măsuri, constatăm din partea dumnealor o anumită formă de manifestare, de colaborare directă cu Guvernul şi în special cu Ministerul Economiei şi IMM-urile. Ca şi preocupare, este cea mai importantă preocupare a mea şi încerc să aduc la o discuţie toţi factorii responsabili de soarta societăţii. Mă interesează în mod deosebit ca factorii responsabili să vină într-un dialog permanent, care să-i oblige la o comunicare directă şi la o strategie de rezolvare a problemei. Mă interesează ca poziţiile lor să fie tehnice, să nu vorbească din perspectiva unor filozofi şi fiecare să-şi susţină cu argumente logice ceea ce au de susţinut, după care să elaborăm un plan cu grafice, cu termene şi cu o strategie de ieşire din criză, pentru asigurarea funcţionalităţii Oltchim.”, a declarat prefectul.

Dumitru Cornoiu: „Problema nu trebuie să mai ajungă la Guvern”


Potrivit spuselor prefectului Dumitru Cornoiu, situaţia combinatului poate fi redresată printr-o strategie comună a tuturor factorilor implicaţi, atât a patronatului, cât şi a sindicatelor care, în ultima perioadă, au stat numai de ceartă: „Din cele constatate, am ajuns la concluzia că se poate redresa, adică sunt probleme cu care au venit în şedinţa de dialog: au o piaţă de desfacere, au personal pregătit, ceea ce este foarte important, au tot ceea ce trebuie pentru repornirea instalaţiilor. Există şi o altă posibilitate: au început să ceară bani pentru o recreditare şi pentru a stimula şi a reporni anumite secţii din combinat. Dacă acest fapt este cunoscut de toţi, nu s-a reuşit o colaborare din partea celor care gestionează insolvenţa şi sindicatele, care au stat mai mult de ceartă cu patronatul. Noi, ca structură guvernamentală, trebuie să-i aducem aici şi să discutăm, pentru că ei îi plictisesc şi pe cei de la Guvern. Vor să ajungă la primul-ministru, la ministrul Economiei sau la Ministerul Muncii, dar, dacă nu reuşesc să-şi definească cererile la modul pragmatic, atunci îi plictisesc şi pe reprezentanţii Guvernului, dar nu rezolvă nimic. Cred că nu trebuie să mai ajungă la Guvern, până nu ne definim noi problema.”, a mai declarat pe acest subiect prefectul Cornoiu.

Mihai Diculoiu: „Strategia este una singură: funcţionarea combinatului împreună cu Rafinăria Arpechim”

Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, susţine că ideea unor întâlniri periodice pe tema salvării combinatului chimic nu-i aparţine prefectului judeţului, ci sindicatelor din cadrul societăţii. Mai mult, liderul de sindicat îi dă prefectului şi soluţia de redresare a combinatului, care, în opinia sa, ar trebui să ajungă cât mai repede pe masa primului-ministru: „Eu mă aşteptam ca domnul prefect Cornoiu, încă de la instalare, să aibă o preocupare mai mare pentru combinatul chimic. Noi am fost cei care am iniţiat aceste întâlniri de dialog social. Din cauza faptului că nu cunoaşte realitatea de la Oltchim, aceasta este părerea dânsului, că există conflicte şi divergenţe între sindicate, conducere şi administratorii judiciari. Realitatea este alta: Sindicatul Liber Oltchim, în calitate de sindicat reprezentativ, a semnalat întotdeauna că nu există o strategie de funcţionare şi de privatizare a Oltchimului, şi această strategie trebuie să fie decisă de executiv sau de Parlament. Acest lucru nu s-a înţeles. Ce este deranjant este faptul că noi doream ca, pe data de 10 iulie, Oltchimul să vină cu strategia pe care deja o au, şi pe baza ei să se ia o decizie politică şi guvernamentală. În concluzie, domnul prefect nu cunoaşte bine problema Oltchim şi mai trebuie să găsească o formulă, în aşa fel încât strategia societăţii, care este una singură, de funcţionare în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim Piteşti, să ajungă la primul-ministru, singurul care poate să ia decizia în acest sens şi să nu mai pierdem atât de mult timp, să nu ne lăsăm duşi de val că în 12 decembrie se va rezolva problema.”, ne-a declarat, referitor la acest subiect sindicalistul Mihai Diculoiu.
Ramona BĂLTEANU

Raspunsuri


Musafir

#24337 Prefectul va chema la raport toti factorii responsabili de soarta Oltchim.

2014-07-21 18:13:14

#24335: - Prefectul va chema la raport toti factorii responsabili de soarta Oltchim.

ATENTIE DISPONIBILIZATI!

DIN NOU VETI FI OCOLITI SI NU VETI FI CHEMATI LA CONSULTARI.