Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#23598 Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

2014-07-08 19:58

INCA O HOTARARE A GUVERNULUI PONTA IMPOTRIVA VALCENILOR!

Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

Nu-mi imaginez că, cel puţin câtă vreme la conducerea guvernului e Victor Ponta, acesta îşi va schimba atitudinea faţă de judeţul Vâlcea. Am mai multe argumente, printre care unul grozav. Regia Cărbunelui Târgu Jiu a hotărât să închidă exploatarea minieră de la Berbeşti şi să înceteze livrarea către CET a cărbunelui, sub motivul că CET are mari datorii la această regie. M-a bufnit râsul când am citit ştirea asta în buletinele informative de ieri. Guvernul acesta şi-a pus în cap să facă mişto de Vâlcea în cei mai autentici termeni. Aşadar, CET are datorii la Regia Cărbunelui Târgu Jiu, datorie care în proporţie de 90 la sută este produsă din cauza insistenţei cu care guvernul îl ruga pe preşedintele Consiliului Judeţean să furnizeze energie termică şi electrică la Oltchim, altfel acesta îşi închidea definitiv porţile în urmă cu doi ani. Ion Cîlea, băiat suspus marilor şefi de la Bucureşti, n-a zis nici pâs, îmi vine chiar să cred că s-a oferit din proprie iniţiativă să depună diligenţele în Consiliul Judeţean pentru ajutorul dat Oltchimului.

Ce face acum guvernul? În loc să-i dea bani CET-ului în vreun fel – mă gândesc să impună un program de structurare adevărată a datoriilor Oltchim, pe care toată lumea îl aşteaptă de vreo doi ani! -, guvernul, prin regia sa de la Târgu Jiu, face un lucru teribil. Opreşte furnizarea cărbunelui şi blochează înfiinţarea Complexului Energetic Berbeşti – Govora.

Pe cinstite acum, spuneţi şi dumneavoastră, ăştia sunt zdraveni la cap?! Haideţi să vedem ce se întâmplă dacă CET-ul nu mai primeşte cărbune şi se închide. Uzinele Sodice Govora încetează să mai funcţioneze, Oltchim se închide automat, iar vâlcenii se vor spăla cu apă rece, iar la iarnă vor îngheţa în case. Ce ziceţi de perspectiva asta? Eu nu spun că este o dramă, pentru că până la urmă chiar trebuie să se întâmple ceva, absolut dezastruos, pentru ca vâlcenii să aibă o reacţie omenească faţă de un guvern care-i sfidează din prima zi de guvernare.

Petre Tănăsoaica

Raspunsuri


Musafir

#23599 Re: Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

2014-07-08 20:10:47

#23598: - Vâlcenii nu merită Guvernul Ponta

CET Govora risipeşte bani aiurea, pentru că nu ştie legea

http://www.focus-energetic.ro/cet-govora-risipeste-bani-aiureapentru-ca-nu-stie-legea-18139.html

Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a mandatat societatea aflată în subordine, CET Govora, să cumpere noi acţiuni la Uzinele Sodice Govora (USG), pentru a menţine cota de participaţiune de 5% din capitalul societăţii. Ceea ce înseamnă, de fapt, că se cheltuie bani aiurea, pe contracte nule de drept, conform legislaţiei în vigoare!

”Cea mai sigură modalitate de participare a SC CET Govora la majorarea capitalului social al Uzinei Sodice Govora a fost plata efectivă a sumei 1,7 milioane pentru achiziţionarea unui număr suficient de acţiuni care să asigure menţinerea cotei de peste 5% din capitalul social al companiei. Trebuie spus că diminuarea pachetului de acţiuni deţinut la USG sub pragul de 5% ar permite acţionarului majoritar, Janikosoda, să oblige CET-ul să îi vândă toate acţiunile sale în schimbul unui preţ fixat de Janikosoda. O transformare a SC USG într-o societate de tip închis va face aproape imposibil orice fel de control asupra activităţii acesteia, deoarece nu va mai exista o autoritate care să-i monitorizeze comportamentul”, a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, conform Agerpres.

Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat mandatarea CA al CET Govora să achiziţioneze un număr de 6,8 milioane de acţiuni, în valoare de 1,7 milioane lei, în contextul în care se anunţă o majorare a capitalului social al USG Govora, de către concernul polonez, cu suma de 30 de milioane lei, echivalentul a 120 de milioane de acţiuni.

Ceea ce este ”minunat”, mai ales că legea românească nu dă voie! O dovadă în plus că, în România, „nu ştie stânga ce face dreapta”! Conform art. 42 din OUG 88/97, „instituţiile publice, regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar (n.r. – cu mai mult de 33%) nu au dreptul să participe la cumpărări de acţiuni sau active, sub sancţiunea nulităţii contractelor de vânzare-cumpărare”!

Mai mult, recent, în prospectul de listare la bursă a companiei Electrica se arăta: „conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societăţilor, o entitate la care Statul ori o autoritate a administraţiei publice locale deţine mai mult de 33% din totalul acţiunilor cu drept de vot în AGA nu poate fi cumpărător al acţiunilor în alte societăţi”, se arată în document.

Prin HG 1005/2002, CET Govora a trecut de la FPS/APAPS în proprietatea judeţului Vâlcea. Conform art. 2 al HG, „capitalul social al Societăţii Comerciale CET Govora – S.A. Râmnicu Vâlcea este deţinut de judeţul Vâlcea în calitate de acţionar unic, care îşi exercită toate drepturile ce decurg din calitatea de acţionar prin Consiliul Judeţean Vâlcea”.

Ceea ce înseamnă că, de fapt, CET Govora cheltuie bani aiurea, pe contracte nule, pentru că nu ştie legea!

CET Govora este producător de energie electrică şi termică. Uzinele Sodice Govora, companie cu capital majoritar privat aparţinând concernului polonez CIECH, utilizează în procesul de producţie aburul industrial furnizat de CET Govora.